ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα ΝεαΑγρίνιο: Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ την Παρασκευή

Αγρίνιο: Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ την Παρασκευή

Αγρίνιο: Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ την Παρασκευή

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αγρινίου την Παρασκευή (17.12.21) στις 11 το πρωί απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της:

Το τελευταίο χρόνο τη θέση μας δυσχεραίνουν, αρκετές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα, που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές του Νομού μας, με τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες να είναι το αποκορύφωμα.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια, τα πορίσματα των ζημιών να μην έχουν βγει, καθυστερούν από την άνοιξη πόσο μάλλον η καταβολή των αποζημιώσεων.

• Τα έσοδα του ΕΛΓΑ αποκλειστικά στηρίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, με τις οποίες καλύπτονται και πάγια λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ.
• Ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις, ώστε να μην τα αποζημιώνει, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.
• Δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες, με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και από πάνω τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.

Φτάνει πια η κοροϊδία, δεν πάει άλλο!

Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερνά έχουν υπευθύνους. Είναι η πολιτική της σημερνής κυβέρνησης και των προηγούμενων, που έχουν σαν μπούσουλα την πολιτική της Ε.Ε. που στοχεύειστη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και μας οδηγεί στη εξαθλίωση.

Διεκδικούμε:

• Μείωση του κόστους παραγωγής με άμεσα μέτρα: κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μείωση των εμμέσων φόρων, κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
• ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές μας. ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
• Αποζημίωση στο 100% για την παραγωγή που χάθηκε από την «ακαρπία» και τις καταστροφές λόγω καύσωνα και πλημμυρών.
• Άμεσα να αναρτηθούν οι εκτιμήσεις ζημίας που εκκρεμούν αδικαιολόγητα.
• Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Πλαφόν στις καλλιέργειες που να ανταποκρίνεται στην πραγματική παραγωγή.

Δυτική Ελλάδα: Οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις – Τι ανακοίνωσε η Περιφέρεια

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ