ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο – Καύσιμα: Πως εξηγείται η διαφορά στις τιμές μέσα στην πόλη

Αγρίνιο – Καύσιμα: Πως εξηγείται η διαφορά στις τιμές μέσα στην πόλη

Αγρίνιο – Καύσιμα: Πως εξηγείται η διαφορά στις τιμές μέσα στην πόλη

Καύσιμα: Πως εξηγείται η διαφορά στις τιμές μέσα στην πόλη παρουσιάζει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως η εξήγηση για τις διαφορές που φτάνουν ακόμη και τα 30 λεπτά

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Για να μην χαθεί κανείς στον μαγικό ολιγοπωλιακό κόσμο των διυλιστηρίων και των ορυκτών καυσίμων, ας περιοριστούμε στη διαπίστωση που αφορά στο ευρύτερο Αγρίνιο, ως δήμο, και στην αμόλυβδη μόνο.

Η τιμή σήμερα π.χ. στην Κατοχή ή τις Φυτείες μπορεί να είναι σε πρατήριο στο 2,059 το λίτρο, αλλά στο Αγρίνιο κυμαίνεται από 2, 085 στον Άγιο Κωνσταντίνο με  2,079 -2,088 προς (και από) τα Καλύβια Αγρινίου, που είναι από τις φθηνότερες τιμές.

Περνάει από τα 2,120 στα όρια με το Θέρμο ή στα 2,150 στην Ποταμούλα που είναι καλές μέσες τιμές και… κλιμακώνεται  στα μεγάλα και  ονομαστά πρατήρια των μεγάλων εταιριών μέσα στο Αγρίνιο όπου η τιμή εκτοξεύεται από τα 2, 229 ή τα 2, 230 έως και το 2,383 ή ακόμη και το 2,387 σε κεντρικά σημεία της πόλης!

Η διαφορά, όμως, μεταξύ του 2,08 με το 2,38 είναι όλη η επιδότηση που έχει δώσει το Κράτος, αν δεν γίνεται αντιληπτό! Και το ερώτημα είναι απλό: κάναμε την διαπίστωση αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;  Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος;

Η απάντηση είναι απλή, κάποιοι συνεργάζονται με προμηθευτές και αγοράζουν, έτσι ώστε να πουλήσουν όσο το δυνατόν φθηνότερα λόγω εταιρείας και θέσης, ενώ  κάποιοι αποφασίζουν ότι το στάτους, το όνομα, η θέση του πρατηρίου τους, όλα αυτά που τελικά μπαίνουν στο κόστος, «σηκώνουν» να δώσει κάτι παραπάνω ο καταναλωτής.

Γι΄ αυτό και οι δεύτεροι προτιμούν να ενταχθούν σε μεγάλα εταιρικά δίκτυα και να αγοράζουν τα καύσιμα μέσω αυτών, περιλαμβάνοντας μέσα και προωθητικές ενέργειες, διαφήμιση και το λεγόμενο «brand», που ξέρει ο καταναλωτής.

Αυτό σημαίνει ακόμη και προσφορές  ή υπηρεσίες που είναι προπληρωμένες και που λογικά προκύπτουν στην τιμή.  Είναι κάτι που γίνεται παγκοσμίως και είναι θέμα επιλογής.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, εύκολα παρατηρεί κανείς ότι οι πιο μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν ελάχιστες αποκλίσεις στην τιμή στα κατά τόπους πρακτορεία τους, για παράδειγμα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα πρατήριο μιας από τις πολύ μεγάλες εταιρίες θα έχει 2,23 το λίτρο και η άλλη μέχρι 2,38. Είναι απόκλιση αλλά όχι μεγάλη κι όπως λέει η πιάτσα, δείχνει την τάση της αγοράς.

«Προσωπικώς, έχω διαμορφώσει από τις πιο καλές εποχές ένα δίκτυο οκτώ καταστημάτων, όχι μόνο στο Αγρίνιο αλλά και στην Πελοπόννησο και αλλού, με την δική μου διανομή και με διαπραγμάτευση στην τιμή που αγοράζω αποκλειστικά για το καύσιμο. Χωρίς πρόσθετα που αφορούν εταιρικές παροχές, προσφορές ή  προώθηση.

Αυτό με βοηθά να έχω την δική μου τιμολογιακή πολιτική, να χρησιμοποιώ τα δικά μου μεταφορικά μέσα και να διαπραγματεύομαι αγορά που θα συγκρατήσει όσο γίνεται την τιμή.

Εναπόκειται στον πελάτη, αν αυτό θα το δικαιώσει και θα μου φέρει δουλειά ή όχι», εξηγεί ο πρατηριούχος κ. Κώστας Παγκαλίδης, που έχει δύο πρατήρια εντός των ορίων του δήμου Αγρινίου.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων που διαπραγματεύονται την τιμή που θα αγοράσουν μόνοι τους έχει μεγάλη σημασία για λογαριασμό ποιας εταιρίας και από ποιους προμηθευτές αγοράζουν. Εκεί βρίσκεται με άλλα λόγια όλο το ζουμί.

Και κάπως έτσι η εξήγηση για την τιμή μπορεί να μην φέρνει κάποια βελτίωση, αφού όσο και να το αναλύσεις το καύσιμο παραμένει ακριβό, όμως τελικά καταδεικνύει ότι ακόμη και μέσα σε συνθήκες ακρίβειας η έρευνα αγοράς είναι ζητούμενο εκ των ων ουκ άνευ.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →