ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο – Καπναποθήκες Ηλιού: Νέα κατάρρευση του κτιρίου – Ευτυχώς, καταπλακώθηκε μόνο αυτοκίνητο (εικόνες)

Αγρίνιο – Καπναποθήκες Ηλιού: Νέα κατάρρευση του κτιρίου – Ευτυχώς, καταπλακώθηκε μόνο αυτοκίνητο (εικόνες)

Αγρίνιο – Καπναποθήκες Ηλιού: Νέα κατάρρευση του κτιρίου – Ευτυχώς, καταπλακώθηκε μόνο αυτοκίνητο (εικόνες)

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα μετά τη νέα κατάρρευση τμήματος του ιστορικού κτιρίου όπου στεγάζονταν στο παρελθόν οι Καπναποθήκες Ηλιού, στο Αγρίνιο.

Τμήμα του χαρακτηρισμένου από το 2002  επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου που βλέπει σε ακάλυπτο (μεταξύ της Μεσολογγίου και της Χαριλάου Τρικούπη) κατέρρευσε έπειτα από την ισχυρή βροχόπτωση. Ένα αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια ενώ ζημιές υπέστησαν και άλλα οχήματα αλλά, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι τo Σεπτέμβριο του 2020 είχε καταρρεύσει τμήμα της οροφής του ιστορικού κτιρίου  και η εφημερίδα “Συνείδηση” προειδοποιούσε για το τι επρόκειτο να συμβεί (διαβάσετε εδώ το ρεπορτάζ), θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: “Στην επόμενη κατάρρευση θα είμαστε το ίδιο τυχεροί , να μην υπάρξουν θύματα;”.

Το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού “είδε” προοπτική διάσωσης και αξιοποίησης του κτιρίου. Συγκεκριμένα, σε νέο δημοσίευμα της “Συνείδησης” γινόταν γνωστό ότι το πόρισμα και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων έφεραν μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία δεν εγκρινόταν η καθαίρεση του ανατολικού τοίχου του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού.

Tο Υπουργείο Πολιτισμού τασσόταν, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση, «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».

Η εικόνα πριν τη νέα κατάρρευση

Παρά την επικινδυνότητα του κτιρίου, αυτοκίνητα στάθμευαν τόσο στον ακάλυπτο πολυκατοικιών στον οποίο η είσοδος γίνεται από παράδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, όσο και επί της οδού Μεσολογγίου. Μάλιστα,  στο τμήμα της Μεσολογγίου μπροστά από τις πρώην Καπναποθήκες είχε απαγορευθεί για ένα διάστημα (μετά την προηγούμενη κατάρρευση) η κυκλοφορία των οχημάτων, κατόπιν η στάθμευσή τους στο δεξί τμήμα του δρόμου και, εν τέλει, στην πράξη  άρθηκαν όλες οι απαγορεύσεις.

Δείτε εικόνες που συλλέγονταν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του sinidisi.gr την οποία …πρόλαβαν τα γεγονότα.

Ο ακάλυπτος χώρος με τα πολλά παρκαρισμένα οχήματα πριν την νέα κατάρρευση:

 

Αυτή δε η η λήψη, επί της Μεσολογγίου, είναι και η πιο πρόσφατη (07.12.21).

Οι οδηγοί, όπως αποδεικνύεται από το σημερινό γεγονός, παρκάροντας δίπλα στο ετοιμόρροπο κτίριο δεν έθεταν σε κίνδυνο μόνο τις περιουσίες τους αλλά την ίδια τους τη ζωή αλλά και όσων ακόμα, ενδεχομένως, επέβαιναν στα οχήματα.

Αγρίνιο: Πώς είναι φωταγωγημένη η πόλη από ψηλά – Το εντυπωσιακό βίντεο που ανάρτησε ο δήμαρχος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ