ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο

Αγρίνιο: Κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο

Αγρίνιο: Κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο

Κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως παρά τις συζητήσεις που ξεκίνησαν σε άλλους Δήμους για περικοπές στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, ο Δήμος Αγρινίου δεσμεύεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όλα τα σχολεία θα έχουν πετρέλαιο θέρμανσης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια για τη θέρμανση και το φωτισμό των σχολείων, υπήρξαν δήμοι στην Αττική που ξεκίνησαν τις προτροπές προς τις σχολικές επιτροπές για οικονομία ακόμη και στο φωτισμό ή το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Δήμος Αγρινίου όμως, όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Χρήστος Ζαρκαβέλη, δεν θα αφήσει κανένα απολύτως σχολείο χωρίς πετρέλαιο.

Επιστρέφοντας στα θρανία κατά τα προηγούμενα χρόνια, εκπαιδευτικοί και μαθητές έβρισκαν την δεξαμενή με απόθεμα λόγω covid και συγκεκριμένα επειδή τα σχολεία δεν λειτούργησαν καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Φέτος όμως η επιστροφή έγινε σε πιο «παραδοσιακό» πλαίσιο, επομένως όλα ξεκινούν απ την αρχή. Όμως όπως φάνηκε από δήμους της Αττικής (λ.χ. της Νέας Σμύρνης) ανακύπτει μια δύσκολη εξίσωση που σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, όπου είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης»!

Μάλιστα, την αρχή έκανε επίσημα ο Δήμος Νέας Σμύρνης, με σχετική επιστολή προς τα σχολεία ζητώντας από τη σχολική κοινότητα να «αφήσει το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα (!) ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται στην επιστολή, «λαμβάνοντας υπόψη τις δυσάρεστες ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούμε σημαντική τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να πετύχουμε εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες λειτουργικών εξόδων των σχολείων μας. Είναι σημαντικό επίσης να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες καθώς και η χρήση του φυσικού αερίου μόνο κατά τις κρύες μέρες και πολύ πρωινές ώρες».

Παρά όμως την ρευστότητα της κατάστασης, της οποία το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα, η Σχολική Επιτροπή της περιοχής φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγρινίου, ενώ ήδη πληρώνει το ρεύμα των σχολικών μονάδων της.

Στόχος της Αντιδημαρχίας Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βέβαια οι μαθητές τις ώρες της διδασκαλίας να μην κρυώνουν.

Το πότε επιθυμεί το κάθε σχολείο να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης (εφόσον ξεκινήσει η διάθεσή του) σχετίζεται με το πότε θα το αποφασίσει ο εκάστοτε διευθυντής από τις σχεδόν 180 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στο Δήμο Αγρινίου. Επίσης υπάρχουν και μαθητές νηπιαγωγείων που θερμαίνονται με air contrition και όχι με πετρέλαιο, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για σχολεία (νηπιαγωγεία) που διαθέτουν δύο το πολύ τρεις αίθουσες!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας Χρήστος Ζαρκαβέλης μιλώντας στη «Σ» δήλωσε:

Αγρίνιο: Κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο
Ο Χρήστος Ζαρκαβέλης

«οι διευθυντές των σχολείων παίρνουν χρήματα στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησης από την σχολική επιτροπή για να πληρώσουν το πετρέλαιο και τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, γιατί πλέον μετά την ρύθμιση που κάναμε για το ρεύμα όπου πληρώνεται από την σχολική επιτροπή και δεδομένου ότι το νερό και το τηλέφωνο του εκάστοτε σχολείου πληρώνεται επίσης από την σχολική επιτροπή, η μόνη μέριμνα των διευθυντών των σχολείων είναι τα λειτουργικά τους έξοδα και η διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης. Εμείς ως Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τα απαραίτητα ταμειακά αποθέματα, ώστε να καλύπτουμε τα έξοδα των σχολείων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι δέσμευση πως φέτος κανένα σχολείο στο Δήμο Αγρινίου δεν θα μείνει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, παρ όλο την αύξηση του κόστους και της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει και φέρνει την μείωση της χρηματοδότησης. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή καθημερινότητα των παιδιών μας στα σχολεία, έχοντας μεταξύ άλλων και ζεστές αίθουσες διδασκαλίας.

Ετοιμαζόμαστε μετά την παρέμβαση που κάναμε για την τακτοποίηση και την ρύθμιση της αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος που αναλάβαμε, σε 10 μέρες να κάνουμε την τρίτη τακτική κατανομή στα σχολεία, όπου μέσω της χρηματοδότησης που θα υπάρξει, οι σχολικές μονάδες να μπορούν να προετοιμαστούν για την αρχή του δύσκολου χειμώνα σε ότι αφορά τη θέρμανση, κάτι που φυσικά θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα όταν και όπου υπάρχει ανάγκη. Όλη τη χρονιά τα σχολεία και τα παιδιά μας θα έχουν εξασφαλισμένο το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σε εξέλιξη οι καθαρισμοί στην Αιτωλοακαρνανία – Ρέματα, χείμαρροι και φρεάτια μπαίνουν το επόμενο διάστημα στο μικροσκόπιο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ