ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία – Υπάρχει και διχάζει

Αγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία – Υπάρχει και διχάζει

Αγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία – Υπάρχει και διχάζει

«Καλάθι» σε φούρνους  και κρεοπωλεία – Υπάρχει και διχάζει. Το «καλάθι του νοικοκυριού», αν και υπάρχει ήδη σε αρτοποιεία και κρεοπωλεία, που έχουν απορροφήσει πολλές ανατιμήσεις, διχάζει τους κλάδους όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το «καλάθι του νοικοκυριού», του οποίου η τελική λίστα προϊόντων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, εξετάζεται να διευρυνθεί με την ένταξη προϊόντων από τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί το είδος των προϊόντων που θα ενταχθούν από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Στόχος είναι ο φούρνος και το κρεοπωλείο, τα καταστήματα της γειτονιάς, να στηριχθούν ουσιαστικά και παράλληλα να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στο καλάθι που θα έχουν τα μεγάλα σουπερ μάρκετ, ενώ όπως εξ΄ αρχής γίνονταν λόγος οι καταναλωτές να έχουν το δικαίωμα της επιλογής χωρίς παράλληλα να αποκλείονται οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Να επισημάνουμε πως μετά την γνωστοποίηση του «καλαθιού του νοικοκυριού» οι επαφές με την κυβέρνηση τόσο των αρτοποιών , όσο και των κρεοπωλών ήταν πολλές, διότι βρέθηκαν ξαφνικά «εκτός κάδρου» μέσα από το οποίο η κυβέρνηση στήριζε τον ανταγωνισμό.

Η εξέλιξη αυτή, η ένταξη των αρτοποιών και των κρεοπωλών στο «καλάθι του νοικοκυριού» θεωρείται από τους επαγγελματίες των κλάδων θετική, καθώς πέραν όλων των υπόλοιπων για τα οποία έχει γίνει ήδη πολύς λόγος, στους φούρνους και τα κρεοπωλεία της γειτονιάς έχει τεθεί πλέον σοβαρά το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.

Ωστόσο οι δύο κλάδοι προβληματίζονται για το γεγονός ότι έχοντας ήδη συγκρατήσει τις τιμές των προϊόντων τους παρά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τις αυξήσεις σε άλλα κόστη, όπως ρεύμα, καύσιμα κτλ ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο στη συνέχεια, την ώρα με το «καλάθι του νοικοκυριού» ένα μεγάλο μέρος του κοινού θα στραφεί στα σούπερ μάρκετ.

Οι πρόεδροι των δύο κλάδων (αρτοποιών και κρεοπωλών) από την περιοχή του Αγρινίου, ο κ. Σάββας και ο κ. Παπαπθανάσης αντίστοιχα μίλησαν στη «Σ» αποτυπώνοντας την όλη κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαπθανάσης ανέφερε:

Αγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία - Υπάρχει και διχάζει
Ο Βασίλης Παπαπθανάσης

«οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία οπωσδήποτε θα πρέπει να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» . Το είδος των κρεάτων που θα εντάξουν ας το επιλέξουν οι ίδιοι, αλλά είναι σημαντική η ένταξή μας, καθώς αυτό θα σημαίνει σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι των δικαιούχων θα έρθουν στα δικά μας τα καταστήματα και αυτό θα σημάνει αυτόματα οικονομική ανάσα για μας.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν μας είχε εντάξει στο «καλάθι του νοικοκυριού» το θεωρώ ως λάθος ή λάθος διατύπωση, καθώς ήταν ακραίο να μην συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις μας και να υπάρχουν στο «καλάθι» τα μεγάλα σουπερ μάρκετ και τα μεγάλα trust γενικότερα.

Ίσως φυσικά να έπαιξαν ρόλο και οι παρεμβάσεις που έκανε η Ομοσπονδία μας και να αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση πως η μη ένταξή μας είναι αδικία. Θα μας βοηθήσει πολύ και θα έχουμε και εμείς στήριξη, καθώς η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης μας έδινε το «μήνυμα» πως μας υποτιμούν και δεν μας υπολογίζουν, δεδομένων μάλιστα και των προβλημάτων των επιχειρήσεών μας και των κλάδων μας, σε επίπεδο μάλιστα που τίθεται άμεσα θέμα και βιωσιμότητας των καταστημάτων μας».

Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας τόνισε:

Αγρίνιο: «Καλάθι» σε φούρνους και κρεοπωλεία - Υπάρχει και διχάζει
Ο Κώστας Σάββας

«ήδη έχουμε καλάθι του νοικοκυριού και δίνουμε στον κόσμο. Έχουμε υποστεί τεράστιες αυξήσεις και δεν βάζουμε αντίστοιχες που να βαρύνουν τους καταναλωτές. Στο Αγρίνιο βάλαμε μια μικρή αύξηση πέρυσι τέτοιο καιρό και δεν ξαναβάλαμε και ούτε έχουμε σκοπό και πρόθεση να βάλουμε άλλη μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον, σε κανένα προϊόν. Λένε για «καλάθι» σ’ εμάς; Τι άλλο να κάνουμε; Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου μου μπαίνουμε μέσα καθημερινά μη βάζοντας αύξηση.

Στα σουπερ μάρκετ να πάνε αυτοί που τα επινοούν τα «καλάθια του νοικοκυριού» που έχουν ήδη βάλει 60% και 70% αύξηση για να φέρουν μετά το «καλάθι της νοικοκυράς». Αν ο Αγρινιώτης καταναλωτής πιστεύει πως το ψωμί είναι ακριβό θα το ρίξουμε όσο θέλει.

Είμαστε θυμωμένοι με αυτό που κάνουν με τους αρτοποιούς, γιατί είμαστε κοντά στον κόσμο, έχουμε χαμηλές τιμές. Να μας μειώσουν οι αλευροβιομήχανοι το κόστος, να μειωθούν οι τιμές στις πρώτες ύλες, να μας μειώσουν το ρεύμα και τα καύσιμα και ρίχνουμε όσο θέλουν τις τιμές και δημιουργούμε ότι καλάθια θέλουν, ακόμη και με κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Αυτή την εποχή πουλάμε κάτω του κόστους για να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας. Το ψωμί δεν είναι ακριβό, ρωτήστε τους καταναλωτές. Όλα «δωρεάν» τα δίνουμε. Έρχονται παιδάκια με 50 λεπτά και τους δίνουμε προϊόντα που κάνουν 70 λεπτά. Δεν θέλουμε να διώξουμε τα παιδιά και να πάνε νηστικά στο σχολείο. Αυτό δεν είναι καλάθι της νοικοκυράς; Δεν είναι προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο; Επειδή δεν το διαφημίζουμε, όπως τα μεγάλα σουπερ μάρκετ, που δίνουν νερό στον κόσμο.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το διαφημίσουμε και δεν θέλουμε να λέμε πως δώσαμε ένα νερό που κοστίζει 40 λεπτά στον παππού και γίνεται θέμα πανελλαδικός όπως κάνουν τα μεγάλα σουπερ μάρκετ. Είναι μεγάλο λάθος ότι θέλουν να βάλουν «καλάθι του νοικοκυριού» στο αρτοποιείο. Αν μας πουν να βάλουμε 4 είδη ψωμιού με 50 λεπτά, πιστεύετε πως από τους πελάτες μας θα τα αγοράσει κανείς; Οι τιμές μας είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κοινωνίας και δουλεύουμε για να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας και όχι για το κέρδος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι της ΚΟΙΠΑ

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ