Αγρίνιο: Ημερίδα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του υγροβιότοπου της λίμνης Τριχωνίδας (εικόνες)
Στο πλαίσιο του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας «Ζωή στους Υγροβιότοπους - Wetland Life» πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ημερίδα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Υγροβιότοπου της λίμνης Τριχωνίδας, την οποία διοργάνωσε η αναπτυξιακή «Τριχωνίδα ΑΕ» στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.
Στο πλαίσιο του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας «Ζωή στους Υγροβιότοπους - Wetland Life» πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ημερίδα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Υγροβιότοπου της λίμνης Τριχωνίδας, την οποία διοργάνωσε η αναπτυξιακή «Τριχωνίδα ΑΕ» στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.
Η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας μέσω της Αναπτυξιακής «Τριχωνίδα ΑΕ» εντάχθηκε σε διακρατικό πρόγραμμα μαζί με άλλους 8 υγροβιότοπους. Οι 7 (συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Τριχωνίδας) είναι από την Ελλάδα και ο ένας είναι από την Βουλγαρία, τον οποίο εκπροσωπεί μια αντίστοιχη αναπτυξιακή εκεί, μέσα από το πρόγραμμα αλιείας που υλοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από το διακρατικό αυτό πρόγραμμα έχουν προκύψει μια σειρά δράσεων που σκοπός είναι να αναπτυχτούν σε άλλη αντίστοιχη εκδήλωση, όπως η ανταλλαγή καλών πρακτικών από άλλες περιοχές της χώρας σχετικά με τη ζωή στους υδροβιοτόπου και το ψάρεμα.
Έχει επίσης δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο με ψαράδες και μεταξύ άλλων το πρόγραμμα προβλέπει την δημιουργία εκδήλωσης για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής όμως για την «Τριχωνίδα ΑΕ» είναι βαθύς στόχος και μελετήθηκε και η μελέτη σχετίζεται σήμερα και δεν πρόκειται να σταματήσει στο μέλλον. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους υπόλοιπους υδροβιότοπους, εκπρόσωποι του δικτύου που έχει δημιουργηθεί και φυσικά επενδυτικό κοινό!
Η ημερίδα έχει χωριστεί σε 4 μεγάλες κατηγορίες – ενότητες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αναλυθούν από καθηγητές πανεπιστημίου. Σχετίζονται όμως όλες οι κατηγορίες – ενότητες με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Τριχωνίδας.
Συγκεκριμένα η μία αφορά το φυσικό περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, η δεύτερη αφορά τους ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς πόρους που είναι διάσπαρτοι πέριξ της λίμνης και πως αυτοί μπορούν να συνεφέρουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, η τρίτη εισήγηση – κατηγορία, αφορά τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και να συμβάλουν στον τουρισμό, ενώ η τέταρτη εισήγηση την οποία πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακή «Τριχωνίδα Α.Ε» Χάρης Καφρίτσας, σχετίζεται με την ανάλυση των στρατηγικών που είχε αναπτύξει κατά την προηγούμενη περίοδο στην περιοχή η Αναπτυξιακή, αλλά και τα οφέλη που προέκυψαν από τις στρατηγικές αυτές, όπως επίσης και κάποια εμβληματικά έργα που έγιναν λόγω της ύπαρξης των στρατηγικών.
Επίσης, ο κ. Καφρίτσας παρουσίασε και ανέπτυξε και τα σχέδια της «Τριχωνίδας ΑΕ» για τη νέα περίοδο.
Οι στρατηγικές που εφαρμόστηκαν από το 2002 μέχρι και σήμερα είναι 4 και είναι κατεξοχήν τοπικές. Αφορούν τις παρεμβάσεις τύπου leader, όπου σε κάθε περίοδο από τις 4 είναι και μια καινούργια, η οποία διαθέτει και παρόμοιο όνομα. Αυτή την περίοδο υλοποιείται από την Αναπτυξιακή το «Μέτρο 19», ενώ οι 2 προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την «Τριχωνίδα ΑΕ» Αναπτυξιακή για την επόμενη περίοδο αφορά ένα leader αλιείας και ένα leader που σχετίζεται με το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η νέα αυτή περίοδος αφορά το διάστημα μεταξύ 2021 και 2027.
Αναλύθηκαν επίσης στο πλαίσιο της ημερίδας οι τρόπο διαβούλευσης που γίνονται κάθε φορά και είναι από κάτω προς τα πάνω. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται με όλους τους τοπικούς φορείς, τους συλλογικούς, τους ιδιωτικούς, τους κοινωνικούς, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διαβουλεύσεις με τους Δήμους και με τον τοπικό πληθυσμό. Υπό το «πρίσμα» αυτό τα στελέχη της Αναπτυξιακής «Τριχωνίδα ΑΕ» ακούνε και καταγράφουν τις προτάσεις, τις συντάσσουν καταλλήλως και τις έχουν υποβάλει ήδη στο Υπουργείο.
Τέλος, κατά την ημερίδα προβλήθηκαν εμβληματικά έργα που έγινα στην περιοχή, τόσο δηλαδή μικρές δημόσιες παρεμβάσεις, όσο και ιδιωτικά έργα που έγιναν στην περιοχή της Τριχωνίδας με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής «Τριχωνίδα Α.Ε.» και φυσικά με την χρηματοδότησή της.
Ομιλητές, εκτός από τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής «Τριχωνίδα ΑΕ» Χάρη Καφρίτσα, ήταν ο Καθηγητής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Κεχαγιάς και η Δρ. Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτα Μπουμπούλη.
Ναύπακτος: Ένα εκατ. ευρώ στον τυχερό του Εθνικού Λαχείου που επέλεγε τον ίδιο αριθμό επί χρόνια