Αγρίνιο: Η παρέλαση και το δρώμενο για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης (εικόνες - video)

Σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο του εορτασμού είναι η ανακήρυξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου σε επίτιμο Δημότη Αγρινίου.

444763979_827848995467902_5092467427979641648_n

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση των στεφάνων στο μνημείο της 11ης Ιουνίου (που είναι η ημέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου, το 1821) οι μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων της πόλης, όπως επίσης και τμήματα από συνολικά 25 χορευτικούς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου τιμήσουν την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η ημέρα αργίας πέφτει εργάσιμη ημέρα (Τρίτη), όπως επίσης και η πρώτη φορά που η παρέλαση γίνεται αργά το απόγευμα.

Το 2022 ήταν η πρώτη φορά, 201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, που εορτάστηκε η απελευθέρωση του Αγρινίου. Το Μάιο του 2022 υπέγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το Προεδρικό Διάταγμα για την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως ημέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου από τους Τούρκους και ως επίσημη τοπική αργία.

Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν με την παρέλαση! Αμέσως μετά στην πλατεία Δημοκρατίας θα λάβει χώρα το δρώμενο με τίτλο «Το Αγρίνιο εκάη», ενώ το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και αύριο, ανήμερα της επετείου.

Σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο του εορτασμού είναι η ανακήρυξης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου σε επίτιμο Δημότη Αγρινίου!

Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη στις 10.30 είναι προγραμματισμένη η τέλεση της επίσημης Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού. Ο Πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την φιλόλογο Ελένη Ζαμπάρα Τζωρτζοπούλου. Στις 11:00 θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη, ενώ για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί η τελετή ανακήρυξης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου σε επίτιμο Δημότη Αγρινίου και η επίδοση του κλειδιού της πόλης. Η τελετή θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας).

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο (Τρίτη 11 Ιουνίου 2024) θα παραστεί, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ