ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαAγρίνιο: «Γρίφος» ο ρυθμός των εμβολιασμών

Aγρίνιο: «Γρίφος» ο ρυθμός των εμβολιασμών

Aγρίνιο: «Γρίφος» ο ρυθμός των εμβολιασμών
  • Αναζητείται δεύτερη εμβολιαστική γραμμή στο Αγρίνιο
  • Καμία λύση μέχρι στιγμής στο ζήτημα των μετακινήσεων που αποτελούν εμπόδιο στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος

Ζητούμενο παραμένουν οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της πανδημίας. Στην πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και την ενεργοποίηση των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, παρατηρήθηκε όντως μια αύξηση στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονται καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιτωλοακαρνανία τις τελευταίες ημέρες εμβολιάζονται καθημερινά πλέον περίπου 400 άτομα. Ο ρυθμός όμως δεν είναι ακόμη καθόλου ικανοποιητικός, αφού από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα έχουν εμβολιαστεί στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 6.700 άτομα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Εμπόδιο για μια μερίδα πολιτών, ιδίως σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, είναι οι μετακινήσεις. Και αυτό γιατί κάτοικοι του Αγρινίου καλούνται να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Θέρμου για παράδειγμα, ενώ κάτοικοι των απομακρυσμένων και ορεινών χωριών στο Θέρμο ή στην Αμφιλοχία καλούνται να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Αγρινίου.  Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει σχετικές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας από θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, όπως ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Περιφερειάρχης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης, ώστε να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει τουλάχιστον στο Αγρίνιο μια δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Έτσι η υπόθεση επί του παρόντος παραμένει ένα δυσεπίλυτος γρίφος.

Μολαταύτα αρκετοί υγειονομικοί που γνωρίζουν πολύ καλά τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα εμβολιαστικό κέντρο εκφράζουν στην «Σ» την απορία του για τι είναι αυτό που πραγματικά εμποδίζει τη δημιουργία μιας δεύτερης εμβολιαστικής γραμμής. Όπως λένε το εμβόλιο της AstraZeneca, που χορηγείται από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής στην ηλικιακή ομάδα 60-64, έχει τις απολύτως τυπικές προϋποθέσεις συντήρησης και χορήγησης, όπως τα κοινά εμβόλια που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Η χορήγησή του μέσω μιας δεύτερης εμβολιαστικής γραμμής στο Αγρίνιο δεν θα ήταν δύσκολη υπόθεση, όταν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου και στις τρεις Τοπικές Ομάδες Υγείας  (ΤΟΜΥ), που λειτουργούν στο εύρος του Δήμου Αγρινίου. Και φυσικά υπάρχουν και οι χώροι, όπως το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στο Αγρίνιο, χώρος όπου εξάλλου στεγάζεται ήδη η 1η ΤΟΜΥ Αγρινίου.

Ανάλογη είναι η απορία στο γιατί άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους άνω των 65 (εμβόλιο Pfizer) τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στις εμβολιαστικές γραμμές του Νοσοκομείου Αγρινίου και του Κέντρου Υγείας Αγρινίου πρώην ιατρεία ΙΚΑ) και όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτογραφία:ert.gr

Εμπλοκή στους εμβολιασμούς του «Βοήθεια στο Σπίτι»;

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr