Αγρίνιο - Γουριώτισσα: 69χρονη στο Νοσοκομείο απ’ τον ιό του Δυτικού Νείλου
Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Το πρώτο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου του Δυτικού Νείλου στην Αιτωλοακαρνανία είναι δυστυχώς γεγονός. Πρόκειται για μια 69χρονη γυναίκα στη Γουριώτισσα που πλέον νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αγρίνιο σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του sinidisi.gr.
H 69χρονη είναι κάτοικος Αθήνας, ωστόσο βρέθηκε για διακοπές στον τόπο καταγωγής της και παρουσίασε συμπτώματα της νόσου, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει βρεθεί στη Γουριώτισσα ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής και μοιράζοντας φυλλάδια για τα μέτρα προφύλαξης από το ιό. Επίσης η Διεύθυνσης Υγείας προχώρησε σε απολυμάνσεις σε κάποια σημεία του χωριού και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Μέτρα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.
Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας.
Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα. Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).
Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου) από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.