Αγρίνιο: Γλυκά με το «σταγονόμετρο»

Την οικονομική δυσπραγία των πολιτών αντιλαμβάνονται περισσότερο αυτές τις μέρες οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί του Αγρινίου βλέποντας τους καταναλωτές να μην έχουν την αγοραστική συμπεριφορά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια!

Αγρίνιο: Γλυκά με το «σταγονόμετρο»

Δεν «μύρισαν» γιορτές στον κλάδο

Γλυκά με το «σταγονόμετρο»

Οι ανατιμήσεις έκαναν τα γλυκά πιο… αλμυρά

Ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί βλέπουν να μειώνονται οι καταναλώσεις και ο τζίρος τους

Την οικονομική δυσπραγία των πολιτών αντιλαμβάνονται περισσότερο αυτές τις μέρες οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί του Αγρινίου βλέποντας τους καταναλωτές να μην έχουν την αγοραστική συμπεριφορά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια!

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» δηλώνουν αρκετοί ζαχαροπλάστες συμπληρώνοντας πως «όσο και να προσπαθούμε να γλυκάνουμε τους πελάτες μας και τον κόσμο, ο covid-19 και τα υπόλοιπα προβλήματα δεν μας αφήνουν. Δεν «μύρισαν» ακόμη γιορτές στην αγορά του γλυκού», ενώ οι αρτοποιοί, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για την δουλειά την παραμονή των Χριστουγέννων.

Κατά το παρελθόν κάποιος διέθετε τουλάχιστον 50 ευρώ για γλυκά στο ζαχαροπλαστείο. Τα τελευταία χρόνια δεν έδινε περισσότερα από 25 ευρώ και φέτος η ζήτηση έκανε τεράστια «βουτιά».

Η εορταστική περίοδος πάντα ξεκινούσε από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ φέτος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν «μύρισαν» γιορτές, καθώς δούλεψαν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και λίγο την επόμενη ημέρα!

Ωστόσο, η ελπίδα υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή και πολλοί θέλουν να πιστεύουν πως θα δουλέψουν την παραμονή της Πρωτοχρονιά και λόγω των γλυκών και κυρίως λόγω της βασιλόπιτας.

Ο Λεωνίδας Πλατανιάς

Ο Λεωνίδας Πλατανιάς τόνισε: «η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη. Υπάρχει μια κάποια κίνηση, αλλά όχι ικανοποιητική. Τα γλυκά που «κινούνται» είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Η κίνηση που υπάρχει ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται, αλλά δεν είναι όπως άλλες χρονιές στο παρελθόν.

Φέτος η κίνηση είναι σταθερή χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο. Επιπλέον, φέτος υπάρχει και η μικρή αύξηση που έχουμε βάλει στα προϊόντα, διότι υπήρχε μεγάλη αύξηση στα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή τους.

Δεν είναι μεγάλη η αύξηση προς τους καταναλωτές, είναι της τάξεως του 5% και του 10%, ανάλογα και το προϊόν καθώς υπάρχουν γλυκά και βασιλόπιτες για όλα τα βαλάντια. Μάλιστα, το νέο έτος έχουμε ενημερωθεί από τους προμηθευτές πως θα μας αυξήσουν τις τιμές, δεν έχουμε εικόνα του ποσοστού αύξησης ακόμη αλλά είναι βέβαιη η αύξηση.

Γενικά όμως η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει περιοριστεί αρκετά, ψωνίζουν γλυκά όταν χρειάζονται και μόνο. Οι βασιλόπιτες ανέκαθεν «δουλεύουν» κυρίως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ίσως και μια μέρα νωρίτερα. Εκεί έχουμε μεγαλύτερες ελπίδες, γιατί λίγο - πολύ όλος ο κόσμος θα αγοράσει μια βασιλόπιτα»

Ο Δημήτρης Βλάχος

Ο Δημήτρης Βλάχος ανέφερε: «φέτος η χρονιά για τον κλάδο μας είναι από τις χειρότερες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε κίνηση ανήμερα των Χριστουγέννων και την επόμενη μέρα και αυτό ήταν. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, έχει επηρεαστεί από τα μέτρα και το κλίμα  και αυτό το εισπράττουμε και στον κλάδο μας.

Θα λέγαμε κάθε πέρυσι και καλύτερα. Δεν αισθανόμαστε φέτος το εορταστικό κλίμα που υπήρχε άλλες χρονιές. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς φέτος φαίνεται πως χάσαμε τους ετεροδημότες και τους συμπολίτες μας που ήθελαν γλυκά στο σπίτι τους για το καλό και για τον επισκέπτη που περίμεναν.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση και δεν αλλάζουμε τις τιμές ελπίζοντας πως θα βελτιωθεί. Όσοι έρχονται προτιμούν κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ενώ πολλοί συνεχίζουν να επιθυμούν τα «χειμωνιάτικα» γλυκίσματα, τα σοκολατάκια δηλαδή. Οι βασιλόπιτες «δουλεύουν» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και λίγο την προπαραμονή, τότε ελπίζουμε να έχουμε κίνηση».

Η Ελένη Μπάρτζα

Η Ελένη Μπάρτζα δήλωσε: «η κίνηση είναι ίσως καλύτερη απ ό,τι περιμέναμε. Οι μέρες είναι δύσκολες και απ’ ό,τι κατάλαβα ο κόσμος κάνει τις συγκεντρώσεις του περισσότερο οικογενειακά και αυτό φαίνεται από τις παραγγελίες, οι οποίες είναι συγκρατημένες.

Ο κόσμος όμως πάντα θέλει να νιώσει καλύτερα τις μέρες αυτές, οπότε το γλυκό είναι αυτό που δεν σκοπεύει να στερηθεί, συνεπώς, είτε μιλάμε για δύο άτομα είτε πέντε, είτε δέκα θέλουν το γλυκό τους τις μέρες αυτές.

Από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά αλλάζει η κίνηση, αλλά πάντα τις τελευταίες ημέρες και μετά περιμένουμε κάτι καλύτερο, γιατί όλοι είμαστε της τελευταίας στιγμής.

Κατά συνέπεια των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια σίγουρα αυξήθηκαν και τα δικά μας προϊόντα, ο κόσμος όμως αντιλαμβάνεται πως είναι αναμενόμενο, καθώς το συναντάει παντού, στον καφέ, το super market, στο ψωμί, οπότε δεν υπάρχει γκρίνια, αλλά φαίνεται από τον τρόπο που ψωνίζει, έχει δηλαδή λιγότερα χρήματα να ξοδέψει σε κάθε μαγαζί που μπαίνει. Μπορεί να έχεις ίδιο αριθμό πελατών, αλλά ο τζίρος είναι μειωμένος».

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης σημείωσε: «η εορταστική περίοδος κατά παράδοση ξεκίνησε εδώ και μέρες. Από το τραπέζι όλων των σπιτιών δεν λείπουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Διατηρούμε επιφυλάξεις για την εορταστική κίνηση, πως δηλαδή θα είναι ο απολογισμός λόγω και της αύξησης της τιμής σε όλα τα προϊόντα στην καθημερινότητά μας. Ακόμη τα πράγματα είναι ρευστά, είναι μέτρια έως σταθερά χαμηλά, ενώ περιμένουμε την Πρωτοχρονιά και τις υπόλοιπες ημέρες για να έχουμε το τελικό συμπέρασμα.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι μεγάλες και υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο κάθε επαγγελματίας επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρατήσει σταθερές τις τιμές. Η ζήτηση της βασιλόπιτας ήδη ξεκίνησε και αναμένουμε πως θα εξελιχθεί».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «τα Χριστούγεννα η κίνηση ήταν υποτονική, μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων είχαν δουλειά τα αρτοποιεία. Προσδοκούμε για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και γι’ αυτό είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι.

Οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι είναι πολύ μικρές, θα κυμανθούν δηλαδή στο 10%, εν αντιθέσει με τις ανατιμήσεις που έχουμε στις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε και ξεπερνούν το 30%. Ο κόσμος έχει ενδιαφέρον για αρτοσκευάσματα, αλλά δεν έχει χρήματα για να ανταπεξέλθει, όχι επειδή τα προϊόντα μας είναι ακριβά, αλλά επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Τα Χριστούγεννα δουλέψαμε με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, υπήρχε επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας, αλλά δεν υπήρχαν μεγάλες καταναλώσεις, τις υπόλοιπες ημέρες δεν κινήθηκαν πολύ ούτε τα νηστίσιμα, αλλά ούτε σημειώθηκε και αύξηση στο ψωμί. Είμαστε ευχαριστημένοι μόνο για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το ενδιαφέρον για τη βασιλόπιτα ξεκίνησε από την Δευτέρα, αλλά την παραμονή των Χριστουγέννων περιμένουμε να δουλέψουμε, ενώ ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η διαφορά στην τιμή της βασιλόπιτας είναι 50 λεπτά με 1 ευρώ ακριβότερη.

Πιστεύω σε σχέση με το 30%, το ποσοστό δηλαδή της ανατίμησης σε πολλές πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για να παρασκευάσουμε τα προϊόντα μας και τις βασιλόπιτες, τα 50 λεπτά και το 1 ευρώ είναι μηδαμινή αύξηση».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Κορονοϊός: “Κατακλυσμός” με 597 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 40.560 σε όλη την χώρα