ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων για τη μνήμη των Ευεργετών Αφών Παπαστράτου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων για τη μνήμη των Ευεργετών Αφών Παπαστράτου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων για τη μνήμη των Ευεργετών Αφών Παπαστράτου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Το sinidisi.gr κάλυψε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Ευεργετών Αφών Παπαστράτου, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου, από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και σήμερα. Δείτε πλούσια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σημερινή ημέρα.

Αριστερά του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, ο εγγονός του Τάσου Παπαστράτου, Φιλίπ Πολί

Ο εγγονός του Τάσου Παπαστράτου, Φιλίπ Πολί

Ακολουθούν το δελτίο τύπου και οι φωτογραφίες του Δήμου Αγρινίου:

Ολοκληρώθηκαν στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Οικογένεια Παπαστράτου. Νωρίς το πρωί, παρουσία πολλών φίλων της οικογένειας, τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής υπέρ αναπαύσεως των ευεργετών Αφών Παπαστράτου. Ακολούθησε δεξίωση του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου  στο Δημαρχείο Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις ομιλίες στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου.     

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε τον κ. Φιλίπ Πολί, εγγονό του Τάσου Παπαστράτου, για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και ανέφερε μεταξύ άλλων: «….Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ για να δικαιώσουμε τη μνήμη. Να υποκλιθούμε σε σύμβολα μεγάλων Aξιών. Να τιμήσουμε ανθρώπους με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε εποχές μεγάλων στερήσεων, οι αδερφοί Παπαστράτου, συνέβαλλαν  στην προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους να ορθοποδήσει και δίδαξαν την προσφορά στην Πατρίδα, τον Άνθρωπο, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Οι δρόμοι του σήμερα, στο σύγχρονο Αγρίνιο, διασταυρώνονται με τα έργα του χθες. Έργα σπουδαία, αρχιτεκτονικοί θησαυροί, δεσπόζουν στην πόλη και διατηρούν ισχυρή και αναλλοίωτη την παρουσία τους στο χρόνο. Έργα αρχοντικά  και μεγαλόπρεπα, όπως ακριβώς και οι δωρητές τους. Το έργο της Οικογένειας Παπαστράτου γίνεται ιερή παρακαταθήκη Aξιών και Iδανικών για τα παιδιά μας. Σήμερα εκπληρώνω ένα προσωπικό  χρέος στην πόλη. Να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη. Να μην ξεχάσουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε για τους μέγιστους ευεργέτες μας. Να τιμούμε  την κληρονομιά τους. Και όλοι μαζί να υποσχεθούμε, η ευεργεσία των Αδερφών Παπαστράτου, να έχει πάντα ευγνώμονες αποδέκτες».

Ακολούθησε η ομιλία του Κωνσταντίνου Κονταξή, επίκουρου Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: “Μνήμη Αφών Παπαστράτου”. Ο κ. Κονταξής ανέφερε μεταξύ άλλων: “…Οι φιλάνθρωπες πράξεις τους, ταυτισμένες με τον πόνο του άλλου, την συντροφιά, την ενθάρρυνση και την  παρηγοριά του, παραπέμπουν στο λόγο του άγγλου ποιητή Σέλλευ, ότι, όπου υπάρχει δωρεά, θα επισκέπτεται τον άνθρωπο ο Θεός».

Η Μαρία Αγγέλη, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, Φιλόλογος αναφέρθηκε στην ομιλία στις “Οι Δωρεές της οικογένειας Παπαστράτου” στο Αγρίνιο» τονίζοντας: “…..Οι μεγάλοι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι αδελφοί Παπαστράτου: Επαμεινώνδας, Ιωάννης, Σωτήριος και Ευάγγελος αλλά και οι απόγονοί τους όπως ο Αναστάσιος (Τάσος) Παπαστράτος είχαν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με το Αγρίνιο.  Γι’ αυτό το λόγο έδειξαν εμπράκτως την αγάπη και το ενδιαφέρον για τη γενέτειρά τους. Οι μεγάλες δωρεές τους αποτελούν τα υλικά τεκμήρια αυτού του μεγάλου ενδιαφέροντος…”.

Στην δωρεά της Οικογένειας Παπαστράτου αναφέρθηκε  ο πρόεδρος του ΔΣ της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου  Χρήστος Θετάκης ο οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες σύσσωμης της Εταιρίας προς την οικογένεια.

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ