ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Εξώδικο για το άνοιγμα της οδού Βότση

Αγρίνιο: Εξώδικο για το άνοιγμα της οδού Βότση

Αγρίνιο: Εξώδικο για το άνοιγμα της οδού Βότση

Το δίκτυο ενεργών πολιτών Αγρινίου Act Now με δελτίο τύπου ενημερώνει για το εξώδικο προς τον δήμο Αγρινίου που κοινοποιήθηκε Δήμαρχο Αγρινίου. τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου και το Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου. Ο λόγος του εξωδίκου είναι σύμφωνα με το δίκτυο διότι:

·        Έληξε  η ισχύς της ΚΥΑ 14482/25-2-2021 και ως εκ τούτου το κλείσιμό της είναι παράνομο.

·        Οι πολίτες ταλαιπωρούνται

·        Προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και το ρυπαντικό φορτίο αυξάνεται & τέλος

·        Το συνιστούν οι μελετητές– συγκοινωνιολόγοι

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Ομάδα μελέτης των Πολιτικών Μηχανικών – Συγκοινωνιολόγων στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη «Τοπικών Τροποποιήσεων Κυκλοφοριακής Μελέτης Αγρινίου», στο πλαίσιο του σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σας επεσήμανε ότι  η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας (πεζοδρόμηση) της οδού Βότση θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην κυκλοφοριακή οργάνωση του κέντρου της πόλης.

Περαιτέρω σας πρότεινε  την μετατροπή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας του τμήματος της οδού Βότση από την οδό Χαρ. Τρικούπη έως την οδό Αναστασιάδη. Η μετατροπή αυτή μπορεί να επιτευχθεί συνδυαστικά με διαπλάτυνση  πεζοδρομίων.

Γνωρίζετε επίσης ότι την ανωτέρω πρόταση, δηλαδή τη διαμόρφωση της οδού Βότση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας συνδυαστικά με διαπλάτυνση  πεζοδρομίων και όχι την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην οδό αυτή υιοθέτησε και αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αγρινίου με την υπ’ αριθ. 51/2016 απόφαση της και στη συνέχεια με  την υπ’ αριθ. 243/2016 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου.

Τέλος γνωρίζετε  ότι με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 265596/21.11.2019 Απόφαση του Συντονιστή της   Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ) ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ  η διαμόρφωση της οδού Βότση, στο τμήμα της από ΑφώνΠαναγοπούλου έως Αναστασιάδη, σε ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Παρά τις επισημάνσεις της προαναφερόμενης ομάδας μελετητών και κατ’ αντίθεση προς την ανωτέρω Απόφαση της  ΑΔΠΔΕΙ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αγρινίου έκλεισε την οδό Βότση (από Χαρ. Τρικούπη έως Αναστασιάδη) αφού αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας  επ’  αυτής όλο το 24ωρο   κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 65 του ν. 4688/20 και των παρατάσεων που δόθηκαν με  σχετικές  Υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που ακολούθησαν.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να  δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση επί της οδού Παναγοπούλου και στην αρχή της οδού Χαρ. Τρικούπη και εξ αυτού του λόγου να μένουν ακίνητα τα οχήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα  με τις μηχανές  τους σε λειτουργία, αυξάνοντας έτσι την ρύπανση  της ατμόσφαιρας  με συνέπεια  το ρυπαντικό  φορτίο  να συμβάλει στην κλιματική κρίση,   να  δυσχεραίνεται το επάγγελμα των αυτοκινητιστών της πόλης και η μεταφορά των επιβατών με ταξί   και να υποβαθμίζεται  εν γένει  η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αγρινίου.

Επειδή η ισχύς της ΚΥΑ 14482/25-2-2021 έληξε στις 30/09/2021 η ανωτέρω ρύθμιση απαγόρευσης κυκλοφορίας  στην οδό Βότση είναι χωρίς νόμιμο έρεισμα και το κλείσιμό της είναι παράνομο

Επειδή το κλείσιμο της οδού Βότση οδηγεί κατά τα προαναφερόμενα σε  υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τούτο  συνιστά προσβολή προσωπικότητας  κατά το άρθρο Α57 ΑΚ

Για τους λογους αυτους διαμαρτυρόμαστε  και ζηταμε

να ανοίξει άμεσα η οδός Βότσηδιότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό που να δικαιολογεί το κλείσιμό της παρά μόνον δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κυκλοφοριακή λειτουργία του κέντρου της πόλης του Αγρινίου.

Αλλως σας δηλώνουμε ότι θα ζητήσουμετην παροχή δικαστικής προστασίας  επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Για το Δίκτυο ενεργών πολιτών

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Ημερίδα με θέμα «Τρίτη Ηλικία – Αγαπώ Ζωή – Φροντίζω την Υγεία μου» με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr