ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Τα ερωτηματικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου

Αγρίνιο: Τα ερωτηματικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου

Αγρίνιο: Τα ερωτηματικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου

Αγρίνιο: Τα ερωτηματικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου βάζει “στο τραπέζι” η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποίας το αντίστοιχο δημοσίευμα έχει ως εξής: 

Μπορεί να εκδικάστηκε η υπόθεση για την κατάληψη του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου τον Οκτώβριο του 2020, με την τιμωρία μαθητών με επίπληξη και επίβλεψη της επιμέλειάς τους από Επιμελήτρια της Εισαγγελίας Ανηλίκων, όμως ορισμένα σημεία της διαδικασίας καταδεικνύουν ότι ίσως χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση το όλο ζήτημα.

Διότι κάποιοι γονείς φέρουν βαρέως το ότι για έναν ολόκληρο χρόνο θα τους αναζητά ειδικός επιμελητής της Εισαγγελίας Αγρινίου για να μαθαίνει αν τα παιδιά τους είναι νομοταγή, πέραν της άλλης αναστάτωσης που επήλθε στην τοπική μαθητική κοινότητα.

Ξεκαθαρίζεται βέβαια πως όλες οι ανακοινώσεις και οι διαμαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν και την δική τους οπτική γωνία, ενίοτε παρουσιάζοντας τις μαθητικές καταλήψεις ως πράξεις ύψιστης αντίστασης και ως αγωνιστική διαπαιδαγώγηση (!).

Μην λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταλήψεις συχνά παρουσιάζουν μερικά κομματικά αιτήματα -που εμφανίζονται ως λαϊκές απαιτήσεις-, καθώς και ότι τα σχολεία χάνουν μαθήματα για κάθε πιθανή και απίθανη αφορμή κι επέτειο, ακόμη και με την τοποθέτηση κάθε τόσο σίδερων και άλλων αντικειμένων στις κλειδαριές των σχολείων!

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η «Σ» μέσα από αξιόπιστες πηγές γύρω από τη δίκη, παρουσιάζει εντοπίσει κάποια ζητήματα που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση, αναφορικά με την υπόθεση.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να επισημανθεί πως στην κατάληψη για την οποία τιμωρήθηκαν οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν υπήρξε καμία φθορά στο σχολείο, πράγμα που δείχνει ότι η πρόθεση δεν ήταν ο βανδαλισμός.

Κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διχογνωμία σχετικά με το πώς εντοπίστηκαν οι μαθητές οι οποίοι τελικά και δικάστηκαν. Από την διαδικασία έγινε αντιληπτό ότι για 14 μέρες πριν το επίμαχο διήμερο, το πρωί το σχολείο είχε αλυσίδες που τις έκοβε η διεύθυνση του σχολείου.

Αυτό μπορεί να δείχνει ότι κάποιοι προσπαθούσαν να χαθούν ώρες, όμως δεν στοιχειοθετεί το αν οι μαθητές που δικάστηκαν ήταν οι υπαίτιοι για το δίωρο κλείσιμο στις 14 Οκτωβρίου και για την ολοήμερη κατάληψη την επομένη.

Κι αυτό γιατί από τα 19 παιδιά που αρχικά φέρονται να πρωτοστάτησαν, η ανακριτική διαδικασία εστίασε σε 7 παιδιά που τελικά αποδείχτηκε ότι «φορούσαν κουκούλες», όπως είπε η υποδιευθύντρια του σχολείου.

Η οποία ήταν εκείνη που υπέδειξε τα παιδιά στην διευθύντρια (σ.σ. έλειπε την επίμαχη δεύτερη ημέρα, όταν το σχολείο ήταν σε κατάληψη), όμως δεν αναγνώρισε και δεν υπέδειξε τα παιδιά στο δικαστήριο, αντίθετα από την διευθύντρια του σχολείου που το έπραξε.

Σε ερώτηση, σημειωτέον, για το  πώς ξεχώρισαν τα πρόσωπα ενώ αρκετοί μαθητές φορούσαν κουκούλες, η απάντηση δεν ήταν σαφής ενώ ακούστηκε και πως αυτό έγινε «από μαρτυρίες από την γειτονιά».

Το πολύ ενδιαφέρον στην διαδικασία είναι, τέλος, πως, ενώ εννοείται ότι κατά τις «απόπειρες κατάληψης» των δυο εβδομάδων που προηγήθηκαν της επίμαχης ημερομηνίας δεν έμπαιναν παιδιά στο σχολείο, παρά μόνο αλυσίδες από αγνώστους στην είσοδο, υπήρξε διχογνωμία για το αν είχαν χαθεί ώρες και ποιος πρωτοστατούσε!

Κάποια παιδιά, να σημειωθεί, είχαν δηλώσει κατά τη προανάκριση ότι είχαν πάει στην κατάληψη αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν εκείνα που έκλεισαν το σχολείο.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν,  μήπως η επίπληξη και επιμελητεία θεωρήθηκε ένας καλός τρόπος για διαπαιδαγώγηση και παραδειγματισμό των παιδιών;

Η πρόεδρος εξήρε το ενδιαφέρον της διεύθυνσης λέγοντας ότι ήταν «για το καλό των παιδιών» αλλά στην διάρκεια της διαδικασία δεν φάνηκε να επιμένει στις λεπτομέρειες, παρόλο που ήταν φανερό ότι υπήρχαν τουλάχιστον αμφιβολίες ως προς την ταυτοποίηση.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας από τους γονείς που θα καταθέσει άμεσα έφεση για την ποινή της επιμελητείας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

 «Διατροφή και Υγεία»: Δωρεάν εξετάσεις από την 1η ΤΟΜΥ Αγρινίου (εικόνες)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ