ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΑγρίνιο: Επιθέσεις και βία μεταξύ οικογενειών Ρομά με αφορμή ένα… κινητό – Να μην υπάρξει «βεντέτα» προσπαθεί η Αστυνομία

Αγρίνιο: Επιθέσεις και βία μεταξύ οικογενειών Ρομά με αφορμή ένα… κινητό – Να μην υπάρξει «βεντέτα» προσπαθεί η Αστυνομία

Αγρίνιο: Επιθέσεις και βία μεταξύ οικογενειών Ρομά με αφορμή ένα… κινητό – Να μην υπάρξει «βεντέτα» προσπαθεί η Αστυνομία

Επιθέσεις και βία μεταξύ οικογενειών Ρομά με αφορμή ένα… κινητό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία να μην υπάρξει «βεντέτα» προσπαθεί η Αστυνομία

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Για μία ακόμη μέρα προχθές η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη μεταξύ δύο μεγάλων οικογενειών Ρομά στο Αγρίνιο, σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα συγγενικών μεταξύ τους. Παρότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αναφορές για συνέχιση της διένεξης, με επεισόδιο που έλαβε χώρα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή κοντά στην Αερογέφυρα, η πραγματικότητα είναι πως δυο σοβαρά περιστατικά κατέληξαν σε ξυλοδαρμούς εντός της συγκεκριμένης κοινότητας, ενώ η Αστυνομία έκανε συλλήψεις μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν.

Μετά την  ένταση που σημειώθηκε μεταξύ Ρομά προ ημερών, στις 11/10, στην περιοχή της Νέας Γης, νέο επεισόδιο καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας 16/10, στην λαϊκή αγορά του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ευθεία επίθεση με καδρόνια και άλλα αντικείμενα, πιθανώς ως συνέχεια  του επεισοδίου προ ημερών, στο οποίο είχε τραυματιστεί αστυνομικός. Εδώ να σημειωθεί ότι  έχουν υπάρξει πολλές εστίες έντασης το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ρομά, χωρίς όλες να σχετίζονται με την διένεξη που αναφέρεται.

Στο περιστατικό της επίθεσης στη λαϊκή αγορά του Αγίου Κωνσταντίνου, κατονομάστηκαν 9 άτομα και υποβλήθηκε μήνυση εναντίον τους από τους παθόντες Ρομά, με την αστυνομική δύναμη να σπεύδει στο σημείο και την συνέχεια να δίνεται στο αστυνομικό μέγαρο του Αγρινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μηνύσεις που έγιναν για την επίθεση αυτή έφεραν 4 συλλήψεις, τριών γυναικών κι ενός άνδρα, με 5 ακόμη που έχουν κατονομαστεί να αναζητούνται. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, έργω εξύβριση, κατηγορίες με βάση τον νόμο περί όπλων(καδρόνια κλπ) και άλλα αδικήματα.

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι συμπλοκές και οι επιθέσεις άρχισαν, όταν στην κατοχή γυναίκας από την μία οικογένεια βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο που όμως ήταν κλεμμένο χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Όταν το εντόπισε η Αστυνομία και το κατέσχεσε, η γυναίκα αναγκάστηκε να αποκαλύψει εκείνον που της το πούλησε, με αποτέλεσμα αυτό να θεωρηθεί ως «δόσιμο», κατά το κοινώς λεγόμενο, και να ξεκινήσει ο κύκλος της βίας.

Όπως προαναφέρθηκε, θύμα των συμπλοκών μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά είχε πέσει  νωρίς τα ξημερώματα ένστολος αστυνομικός στην περιοχή «Νέα Γη».

Τραυματίστηκε από χτύπημα στο πρόσωπο από άγνωστο άτομο, με αποτέλεσμα να έχει πρόβλημα στο μάτι του, πάνω στην προσπάθειά του να χωρίσει μαζί με άλλους συναδέλφους του μεγάλο αριθμό από Ρομά που αποτελούσαν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Στην γενικευμένη σύρραξη που έλαβε χώρα γύρω στις 5.00-5.30- σε μια περιοχή που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την έδρα της Α.Δ. Ακαρνανίας– είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν ακριβή εικόνα για το ποιος είχε συμμετοχή και απλά προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα πήρε εξιτήριο.

Η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνες έχοντας σχηματίσει δικογραφία κατ’ αγνώστων αλλά δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία στην διάθεσή της, μέχρι που υπήρξαν οι επόμενες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού από τα οποία αποτελούνται οι οικογένειες Ρομά συχνά τα επεισόδια αρχικά δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους, παρά μόνο μετά από ενδελεχή έρευνα και καταθέσεις. Αυτή την ώρα οι δύο υποθέσεις δεν είναι ταυτόσημες και δεν αποδίδεται η συμπλοκή που έγινε στην Νέα Γη στα άτομα που συνελήφθησαν για το επεισόδιο στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σε κάθε περίπτωση, στις τάξεις της Α.Δ. Ακαρνανίας επικρατεί συναγερμός και επαγρύπνηση ενώ έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες με στόχευση στο να μην πάρει έκταση το όλο ζήτημα και εξελιχθεί σε «βεντέτα». Αυτό δεν είναι τόσο απλό, αφού πέραν από όλα τα νόμιμα και τα ένδικα μέσα η Αστυνομία μπορεί απλά να παρακολουθεί και να δείχνει στους εμπλεκόμενους ότι παρακολουθεί την υπόθεση και δεν θα επιτρέψει να εκτροχιαστεί η κατάσταση. Πράγμα ευκταίο αλλά όχι και εξασφαλισμένο…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αναδιάρθρωση – συρρίκνωση στα ΕΛΤΑ: Νέα λουκέτα σε Παραβόλα, Ευηνοχώρι, Αντίρριο και Άνω Χώρα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ