ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΑγρίνιο: Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ

Αγρίνιο: Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ

Αγρίνιο: Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ

Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στο  Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι… νεωτέρας τροπολογίας του ΥΠ.ΕΣ. τα θέματα Οικονομικής Επιτροπής.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μεγάλος είναι ο θόρυβος που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση από τον τρόπο που αναμένεται να διοικηθούν οι ΟΤΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου που όριζαν την λειτουργία των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, προκειμένου αυτές να διοικούνται από την πλειοψηφία σε κάθε ΟΤA. Ως γνωστόν, ο νόμος που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση πριν αποχωρήσει εισήγαγε την απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένας νόμος(όχι ιδιαίτερα επιτυχημένος συνταγματικά αλλά αναγκαίος τότε) προκειμένου να διοικούνται κάπως και οι ΟΤΑ όπου ο δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης και η εκάστοτε παράταξή τους δεν είχαν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πάρει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα θεσμικό αδιέξοδο στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ κυβερνητικές διαρροές λένε πως πιθανώς την επόμενη εβδομάδα (ίσως στις 17/1) το ΥΠΕΣ να καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου σημειωτέον οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής απαιτούνται πολύ συχνότερα(σχεδόν κάθε εβδομάδα) από ότι σε έναν δήμο, αποφασίστηκε με πλειοψηφία 40 συμβούλων (μεταξύ τους και εκείνων της πλειοψηφίας) να τηρηθεί το δόγμα ότι «ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο» και κρίθηκε ότι δεν μπορεί να μεταφερθούν στην παρούσα φάση οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς μπορεί να καταπέσουν στον ελεγκτή νομιμότητας αν με αυτές υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του.

Αγρίνιο: Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Όπως έγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στον λογαριασμό του στο facebook “το αδιέξοδο ξεκίνησε με την ψήφιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κόντρα στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και κόντρα στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας που αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Δικαίου στην Ε.Ε. Εμείς πάντως, ως Περιφερειακή Αρχή, έως ότου ρυθμιστεί το ζήτημα (ελπίζουμε στις 17 Ιανουαρίου όπως έχει αναγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών), αποφασίσαμε να μην φέρουμε κανένα θέμα στην Οικονομική Επιτροπή – πλην ίσως θεμάτων με διαδικαστικό και λειτουργικό χαρακτήρα – προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά».

Διαφορετικά τα πράγματα στον δήμο Αγρινίου

Ανάλογο πρόβλημα, όσο τουλάχιστον δεν έρχεται ο «διορθωτικός» νόμος που αναμένουν όλοι από το ΥΠ.ΕΣ. και τον Μ. Βορίδη, θα υπάρξει και για κάποιους δήμους όπου οι πλειοψηφίες είναι ισχνές στα δημοτικά συμβούλια ή και δεν υπάρχουν καθόλου. Εν ολίγοις δεν θα μπορεί να συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, γιατί κάθε απόφασή της θα μπορεί να προσβληθεί και να ακυρωθεί και δεν θα μπορούν να φέρουν θέματα με οικονομικό αντικείμενο οι δήμαρχοι γιατί δεν θα περνάνε από τα συμβούλια!

Αγρίνιο: Δεν επηρεάζεται ο Δήμος από τις “μπλοκαρισμένες” επιτροπές λόγω ΣτΕ
Ο Γιώργος Παπαναστασίου

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, πρόκειται για ένα θέμα που δεν θα τραβήξει σε μάκρος καθώς είναι θέμα ημερών να έρθει η τροπολογία, όμως και αν υπάρξει κάποιο άλλο κόλλημα, στο Αγρίνιο υπάρχουν εκείνοι οι συσχετισμοί ώστε να περνούν τα θέματα και από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Εμείς στο πρόσφατο συμβούλιο αποφασίσαμε και φέραμε ένα θέμα που θα χειριζόταν η Οικονομική Επιτροπή και μάλιστα πέρασε ομόφωνα. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον αν χρειαστεί, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να μπλοκαριστεί κάποιο θέμα αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να έχει ούτε μια απώλεια ψήφου για να το μπλοκάρει. Δεν βλέπω τον λόγο για κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων. Νομίζω ότι κάποιοι αποφάσισαν να περιπλέξουν τα πράγματα τώρα στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου, λες και δεν είχαμε άλλα θέματα να αντιμετωπίσουμε», εξηγεί ο δήμαρχος Αγρινίου.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, πάντως, δήλωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι βρισκόμαστε σε ένα νομικό αδιέξοδο και μια θεσμική τραγωδία τονίζοντας ότι «ένα λάθος “διορθώθηκε” με ένα άλλο λάθος και δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη με άλλα δικά μας λάθη». Ο νόμος παραμένει σε ισχύ, οι αποφάσεις δεν έχουν κριθεί άκυρες αλλά είναι ακυρώσιμες εφ’ όσον προσβληθούν. Για να μην υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα, ειδικά για τις αποφάσεις μετά την 1/12 που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, υπερψηφίστηκε από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις η αναστολή λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και η παραπομπή των ειλημμένων αποφάσεων της Επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο αν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι ακυρότητας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Πιστοποίηση πυρασφάλειας: Ελάχιστα σχολεία έχουν

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ