ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο

Αγρίνιο: Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο

Αγρίνιο: Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο

Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο στο Αγρίνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” , η οποία σημειώνει πως η έναρξη νέων αιτήσεων των επιχειρήσεων για το 2023

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια νέα προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη ευταξία και νομιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους στον Αγρίνιο ξεκινά με την ανακοίνωση του αρμόδιου τμήματος αδειοδοτήσεων για τις εμπορικές δραστηριότητες και για όσες επιχειρήσεις θέλουν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο στον αστικό ιστό αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες το 2023. Αυτό θα γίνει με την υποβολή νέων αιτήσεων κι αφορά τόσο τις επιχειρήσεις αναψυχής/εστίασης όσο και τις εμπορικές που θέλουν χώρο για τροφοδοσία ή άλλες σχετικές χρήσεις.

Στόχος είναι να μην υπάρχει κατάχρηση στο δημόσιο χώρο, όσο είναι δυνατόν, καθώς και να γίνεται ό,τι προβλέπεται από τους νόμους και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Το διάστημα που ακολούθησε μετά τους εγκλεισμούς από τον κορωνοϊό έφερε αρκετές παραβάσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά και μια εν μέρει δικαιολογημένη προσπάθεια για απόκτηση χώρου από επαγγελματίες, ώστε να «ρεφάρουν» οι επιχειρήσεις τους τις απώλειές τους. Κάτι όμως που προκάλεσε και πολλές καταγγελίες από την πλευρά των πολιτών, τόσο προς το δήμο όσο και προς την Αστυνομία.

Η ανακοίνωση που έβγαλε ο δήμος Αγρινίου αναφέρει:

H Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2023 για τοποθέτηση εμπορευμάτων ή ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ότι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου 2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων.

Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης – Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων) στην Στ. Τσιτσμελή & Ε.Ο. Αγρινίου – Αντιρρίου στον 1ο όροφο.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2641 3 6 35 25 και e-mail: dtoa@agrinio.gr

Το κόστος

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που υπάρχουν για παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, είτε για εστίαση/αναψυχή είτε για εξυπηρέτηση κάποιας επιχείρησης, αυτές έχουν να κάνουν με τα τετραγωνικά και την περιοχή και υπολογίζονται βάσει της πρόσοψης του καταστήματος, ασφαλώς για όπου αυτό είναι δυνατόν. Για παράδειγμα ένα κατάστημα που ζητά κομμάτι από την πλατεία απέναντί του αλλά εκεί υπάρχει κάποιο μνημείο ο κοινόχρηστος χώρος (ή η επέκταση λόγω covid που προβλέπεται) δεν μπορεί να γίνει. Οι τιμές πάντως κυμαίνονται από 20 έως 55 ευρώ περίπου το τετραγωνικό.

Υπάρχουν και δόσεις

Αγρίνιο: Επιχείρηση «νομιμότητα» στον κοινόχρηστο χώρο
Ο Π. Μαρνέζος

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αγρινίου είναι από τους λίγους που κάνουν δόσεις στο ποσό που πρέπει να καταβάλει ο εκάστοτε επιχειρηματίας για να εξασφαλίσει κοινόχρηστο χώρο. «Πράγματι, δεν είναι πολλοί οι δήμοι στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν αυτή την διευκόλυνση και είναι καλό που το Αγρίνιο είναι ανάμεσα σε αυτούς. Από κει και πέρα χρειαζόμαστε την κατανόηση όλων και την συνέπεια στον μέγιστο βαθμό. Για παράδειγμα, εμείς κάθε χρόνο δίνουμε και κάποια παράταση στις ημερομηνίες αλλά καλό είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν αυτό κατά νου, άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι οι παρατάσεις μικρή επίπτωση έχουν στην συνέπεια των συμπολιτών μας», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τις αδειοδοτήσεις κ. Π. Μαρνέζος.

Σημειωτέον, οι δόσεις ισχύουν για την εστίαση/αναψυχή και όχι για τους χώρους τροφοδοσίας καταστημάτων. Απαιτείται το 30% του συνολικού ποσού και δίνεται δυνατότητα για 5 δόσεις, οπότε μέχρι την αποπληρωμή παρέχεται προσωρινή άδεια και μετά την εξόφληση η οριστική. Αν καταβληθεί εφάπαξ  το ποσό δίνεται κατευθείαν οριστική άδεια.

Πολλές οι παραβάσεις

Σύμφωνα με το δήμο Αγρινίου το τελευταίο διάστημα οι παραβάσεις και οι… επεκτάσεις με αυθαίρετο τρόπο έχουν πληθύνει και πλέον βεβαιώνονται από τη δημοτική, αλλά και από την επίσημη Αστυνομία σε μεγάλο αριθμό. «Προ ημερών αναγκαστήκαμε να βεβαιώσουμε δεκάδες παραβάσεις αφού προηγουμένως είχαμε κάνει παρατήρηση στους ιδιοκτήτες και τους επιχειρηματίες για κατάχρηση χώρου. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Ελληνική Αστυνομία σε μικρότερο βαθμό.

Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες δεν συμμορφώνονται, ίσως γιατί νομίζουν ότι με κάποιο τρόπο οι παραβάσεις θα… χαθούν. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε πιστοί σε όσα διαπιστώνουν οι υπηρεσίες, τόσο οι δικές μας όσο και οι κρατικές, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά στις πλατείες, που ο κόσμος πιέζει για νομιμότητα, εμείς κάνουμε τα πάντα να εξυπηρετήσουμε και δεν θα πρέπει να επικρατούν παράλογες συμπεριφορές και απαιτήσεις», επισημαίνει ο κ. Μαρνέζος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο ισχύει η επέκταση στα τραπεζοκαθίσματα λόγω covid, κάτι που πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί με την νέα αίτηση αλλιώς δεν ισχύει. Θα είναι, αν όλα πάνε καλά, η τελευταία παράταση για επεκτάσεις χώρου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού οι διαμαρτυρίες είναι ήδη αρκετές.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

28η Οκτωβρίου: Παρουσία του Ευθυμίου Μπακογιάννη η παρέλαση στο Αγρίνιο

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ