ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Έως 25% κάτω ο τζίρος στα κρεοπωλεία – Σταθερές τιμές πλην αμνοεριφίων!

Αγρίνιο: Έως 25% κάτω ο τζίρος στα κρεοπωλεία – Σταθερές τιμές πλην αμνοεριφίων!

Αγρίνιο: Έως 25% κάτω ο τζίρος στα κρεοπωλεία – Σταθερές τιμές πλην αμνοεριφίων!

Καθημερινά στον κλάδο των τροφίμων διαπιστώνονται αυξήσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να σταματούν ούτε στο οικογενειακό τραπέζι, στο οποίο κατά το παρελθόν κυριαρχούσε το κρέας. Με την πληθωριστική κρίση όμως η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και μάλιστα τους τελευταίους μήνες ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα οι κρεοπώλες του Αγρινίου να «βλέπουν» τους καταναλωτές να κάνουν «στροφή», γυρίζοντας την πλάτη στο κρέας και κυρίως στα ακριβότερα αμνοερίφια. Αποτέλεσμα αυτού είναι μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο η πτώση του τζίρου στα κρεοπωλεία να φτάνει έως και 25%.

Κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι δηλαδή και τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλη Παπαθανάση η τιμή σε όλα τα υπόλοιπα κρέατα δεν θα αυξηθεί, αλλά η τιμή των αμνοεριφίων αναμένεται να εκτοξευτεί!

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα αυξηθεί η τιμή των αμνοεριφίων, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι καταναλωτές, αν επιθυμούν αμνοερίφια στο τραπέζι τους θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Ο κ. Παπαθανάσης όμως περιγράφει και την γενικότερη κατάσταση στην αγορά του κρέατος όπως έχει διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής και την προσπάθεια των κρεοπωλών στο μέτρο του δυνατού να «απορροφήσουν» τις αυξήσεις.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«Η χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η ακρίβεια «χτύπησε κόκκινο» σε όλα τα προϊόντα και πολύ περισσότερο στο κρέας όπου οι ανατιμήσεις έφτασαν και το 25%. Από την άλλη η ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι της νοικοκυράς ήταν σοβαρό πλήγμα όχι μόνο για την κτηνοτρόφο, αλλά και για τα κρεοπωλεία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που διαμορφώθηκε ήταν η κατά κεφαλήν κατανάλωση του κρέατος στη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας, να μειώνεται σταθερά.

Επίσης, τα εισοδήματα των καταναλωτών ήταν σε καθοδική πορεία και διαπιστώναμε καθημερινά ακόμη και στην περιοχή του Αγρινίου πως αντικαθιστούσαν το κρέας με άλλα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει πως μειώθηκε αρκετά και ο τζίρος στα κρεοπωλεία. Στην περιοχή του Αγρινίου η μείωση άγγιξε το 25%.

Επίσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η αύξηση στις ζωοτροφές, στην ενέργεια κλπ οδήγησα στην μείωση του πληθυσμού αιγοπροβάτων στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι να επηρεαστεί η τιμή και να «βοηθηθεί» και η εισαγωγή αιγοπροβάτων από το εξωτερικό. Η μείωση από το 2020 μέχρι και το 2022 έφτασε 500 χιλ. Δηλαδή έπαψαν να εκτρέφονται στην Ελλάδα 500 χιλ. αιγοπρόβατα.

Οι κτηνοτρόφοι δεν άντεχαν οικονομικά και πολλοί εκ των οποίων οδηγηθήκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Καθημερινά βλέπουμε στα κρεοπωλεία πως στα αμνοερίφια δεν υπάρχει ζήτηση. Ο κόσμος εγκαταλείπει το αρνί και το κατσίκι και επιλέγει φθηνότερα κρέατα πλέον. Πιστεύω πως στα αμνοερίφια θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την τιμή τους επόμενους μήνες. Λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στις κατηγορίες αυτές η τιμή θα αυξηθεί αρκετά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το πόσο θα αυξηθεί, διότι παίζουν καθοριστικό ρόλο και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Στα υπόλοιπα κρέατα λ.χ. στο μοσχάρι και στα χοιρινά θα υπάρξει σταθερότητα στις τιμές τουλάχιστον στην περιοχή μας.

Τα χοιρινά αυξήθηκαν ελάχιστα κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά τα βοοειδή είναι στα ίδια επίπεδα και θεωρώ πως στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή οι τιμές μέχρι και τα Χριστούγεννα δεν θα αλλάξουν, δεν θα αυξηθούν.

Αν υπάρξει κάποια μικρή αύξηση από τον παραγωγό προς τους εμπόρους θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούμε να μην αυξήσουμε τις τιμές προς τους καταναλωτές. Το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, θα είναι στα αμνοερίφια που σίγουρα η τιμή τους θα αυξηθεί αρκετά. Ακόμη και η αύξηση των σιτηρών που ξεκίνησε θεωρώ πως δεν θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των υπόλοιπων κρεάτων τουλάχιστον στην περιοχή μας μέχρι και τα Χριστούγεννα».

Κωνσταντίνος Χονδρός

 

 

Συνελήφθη 50χρονος για απάτες με προπληρωμένες κάρτες- Δρούσε και στο Αγρίνιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ