ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Εν αναμονή της επιδότησης – «Pause» στις ηλεκτρικές συσκευές

Αγρίνιο: Εν αναμονή της επιδότησης – «Pause» στις ηλεκτρικές συσκευές

Αγρίνιο: Εν αναμονή της επιδότησης – «Pause» στις ηλεκτρικές συσκευές

Εν αναμονή της επιδότησης

«Pause» στις ηλεκτρικές συσκευές

Μεγάλο το ενδιαφέρον και λόγω της ενεργειακής κρίσης από τους καταναλωτές για το πρόγραμμα, σε σημείο που στην η δουλειά των επαγγελματιών του κλάδου έχει «παγώσει»

Εν αναμονή του νέου προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με αντίστοιχες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι οι περισσότεροι καταναλωτές, σε σημείο τέτοιο που η ροή της δουλειάς του συγκεκριμένου κλάδου στο Αγρίνιο έχει «παγώσει» σε πολύ μεγάλο ποσοστό!

Αν και ούτε οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν πλήρη εικόνα και φυσικά ούτε οι καταναλωτές για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, που δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο στην καλύτερη των περιπτώσεων, το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές εκφράζεται συνεχώς και επιτείνεται και από την ενεργειακή κρίση, που μοιραία οδηγεί στην ανάγκη για συσκευές νέας τεχνολογίας και λιγότερο ενεργοβόρες!

Το καλοκαίρι η δουλειά στα καταστήματα των ηλεκτρικών ειδών ήταν πολύ καλή και σ’ αυτό βοήθησε ο παρατεταμένος καύσωνας, ωστόσο, από την στιγμή που έγινε ευρέως γνωστό το επικείμενο πρόγραμμα, οι αγορές «πάγωσαν» και οι καταναλωτές αναμένουν την έναρξη του προγράμματος επιδότησης.

Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα είναι προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ. Θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, κατά πάσα πιθανότητα σε οικιακούς καταναλωτές, τους οποίους θα τους προτρέπει στην αγορά σύγχρονων και χαμηλής κατανάλωσης συσκευές.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν πως η επιδότηση θα είναι της τάξης του 30 – 40% επί της δαπάνης προμήθειας και ταυτόχρονα θα υπάρχει ανώτατο ποσό επιδότησης. Επίσης, σημειώνουν πως το ποσό της επιδότησης θα αφορά αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

O Θανάσης Σαράκης

Στο Αγρίνιο τη πλήρη εικόνα μεταφέρουν μέσω της «Σ» επαγγελματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα ο Θανάσης Σαράκης (welcome stores) τόνισε: «το ενδιαφέρπν για το πρόγραμμα είναι τεράστιο.

Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και πρόβλημα στην παρούσα ροή της δουλειάς, υπάρχει δηλαδή μια ηρεμία.

Οι γιορτές για τα δικά μας δεδομένα του κλάδου πήγαν καλά, οι καταναλωτές πήραν παντός τύπου συσκευές. Ο κόσμος φυσικά κυνηγά τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

Προσφάτως έγινε και μια αλλαγή στα ενεργειακά καθεστώτα, έγιναν αυστηρότερα και ο κόσμος ενδιαφέρεται και είναι ενημερωμένος.

Η εκτίμηση είναι ότι οι καταναλωτές, όταν ανοίξει το πρόγραμμα θα ανταποκριθούν, εξάλλου πολλοί είναι αυτοί που το περιμένουν.

Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης η ροή της δουλειάς ήταν πολύ αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Κώστας Λιανός

Ο Κώστας Λιανός (ηλεκτρικά είδη Λιανός) ανέφερε: «ο κόσμος φυσικά και έρχεται να ρωτήσει, έχει απαιτήσεις. Αν όμως η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει θα πρέπει να απευθυνθεί στα χαμηλά στρώματα, τους οικονομικά αδυνάτους. Πρέπει να ελέγξουν το Ε9.

Η μεγάλη κατανάλωση, που υπάρχει σε ένα σπίτι προέρχεται από τον θερμοσίφωνα και από την ηλεκτρική κουζίνα και αυτά μέχρι στιγμής δεν πριμοδοτούνται από το πρόγραμμα, δεν ξέρω βέβαια αν έχει ολοκληρωθεί, το τι θα περιλαμβάνει τα πρόγραμμα και τι όχι.

Τα air condition θα πριμοδοτηθούν, αλλά φαίνεται πως είναι σχεδόν είδος πολυτελείας.

Αν πριμοδοτηθεί ένα ακριβό αυτοκίνητο, πάλι αυτός που έχει λεφτά θα το αγοράσει, αυτό ισχύει και με τα air condition μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Επίσης, πρέπει να γίνει κάτι με την ανακύκλωση.

Πηγαίνουμε όλοι μας συσκευές στην ανακύκλωση, η οποία δεν μας δίνει χαρτί ότι παραδώσαμε συγκεκριμένη συσκευή ή γενικότερα ότι παραδώσαμε κάποια συσκευή, συνεπώς, πρέπει να γίνουν αλλαγές από τη βάση, πρέπει να ρωτήσει η κυβέρνηση τους επαγγελματίες του κλάδου τι πρέπει να κάνει.

Επίσης, η επιταγή πριμοδότησης πρέπει να είναι πραγματική. Πρέπει παράλληλα να προστατέψει και τα καταστήματα στο θέμα της επιταγής, που θα φέρει ο πελάτης στο εκάστοτε κατάστημα.

Πρέπει δηλαδή η συναλλαγή να γίνει αμέσως σε όλα τα στάδια. Δεν μπορεί να δώσει στην επιχείρηση ένα ποσοστό λ.χ. 5% και για να εισπράξει τα χρήματα αυτά η επιχείρηση να πρέπει να περιμένεις πέντε χρόνια, εκτός και αν η πρόθεση είναι να βοηθηθούν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες.

Πέραν όμως αυτών το ενδιαφέρον του κόσμου για ηλεκτρικές συσκευές πάντα υπάρχει».

Ο Σπύρος Σαράκης

Ο Σπύρος Σαράκης (best electric) σημείωσε: «σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο εν μέρει έχει εξαγγελθεί, καθώς επίσημα ΦΕΚ δεν έχει βγει, ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ.

Αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί, ωστόσο ο κόσμος ενδιαφέρεται να αποσύρει, να αντικαταστήσει τις παλιές του συσκευές με το όφελος του προγράμματος.

Το θέμα είναι όμως πως εξαιτίας της εξαγγελίας αυτής η αγορά αυτή την στιγμή έχει νεκρώσει. Ο κόσμος περιμένει να βγει το πρόγραμμα και λόγω αυτής της αναμονής δεν υπάρχει ροή στην δουλειά μας.

Αν κρίνουμε από κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος σαφώς θα είναι καλό το πρόγραμμα και σαφώς η αγορά θα αρχίσει να κινείται διαφορετικά όταν θα υπάρχει και η κρατική επιχορήγηση.

Το καλοκαίρι η δουλειά πήγε καλά, με την έλευση του φθινοπώρου η δουλειά έπεσε αρκετά για τους γνωστούς – άγνωστους λόγους, αλλά και λόγω της αναμονής του προγράμματος, όπως προαναφέραμε.

Περιμένουμε να επισημοποιηθεί για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τις διαδικασίες και να μάθουμε και εμείς επ’ακριβώς περί τίνος πρόκειται».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου: Χωρίς νέα απόφαση για τα σκουπίδια

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →