ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΑγρίνιο: «Εκτινάχθηκε» ο covid

Αγρίνιο: «Εκτινάχθηκε» ο covid

Αγρίνιο: «Εκτινάχθηκε» ο covid

Αγρίνιο: «Εκτινάχθηκε» ο covid σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Τα φαρμακεία και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ διαπιστώνουν καθημερινά αύξηση των κρουσμάτων covid στην περιοχή του Αγρινίου. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος και η επικεφαλής του ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο Μαίρη Τικιστιρμά

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Φαίνεται πως με την επιστροφή από τις διακοπές «επέστρεψε» και ο covid, καθώς ενώ ως και τα μέσα του Αυγούστου τα ποσοστά στην περιοχή του Αγρινίου ήταν χαμηλά, το τελευταίο χρονικό διάστημα που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επέστρεψε από διακοπές, είτε στο χωριό, είτε κάπου αλλού ο covid «εκτινάχθηκε»!

Ο μεγάλος συγχρωτισμός κατά τις διακοπές, η αύξηση των πανηγυριών και των γιορτών τον Αύγουστο σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας έφεραν αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή ακόμη και κατά 60% μόνο στα φαρμακεία!

Το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται όταν συνυπολογίσει κανείς και τα θετικά κρούσματα που διαπιστώνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή του Αγρινίου!

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» επισημαίνει:

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο δεκαήμερο. Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι ο περισσότερος κόσμος ήταν διακοπές, οι προφυλάξεις μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, επομένως προκύπτει η αύξηση, ενώ υπάρχει και μια μικρή ανησυχία για το τι θα γίνει από το τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα. Η αλήθεια ήταν ότι μέχρι και τα μέσα Αυγούστου τα κρούσματα ήτα πολύ μειωμένα, όπως και τον Ιούλιο, αλλά το τελευταίο δεκαήμερο η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή ανέρχεται ακόμη και στο 60%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά περισσότερο στους νέους απ’ όπου κολλάνε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το θετικό είναι πως τα συμπτώματα είναι μικρής έντασης και διάρκειας και δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την ανάρρωση από τον ιό».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο Μαίρη Τικιστιρμά:

Η Μαίρη Τικιστιρμά

«κατά τον Αύγουστο παρατηρήθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω του συγχρωτισμού, των διακοπών και των κοινωνικών εκδηλώσεων. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα για την περιοχή του Αγρινίου είναι πως η θετικότητα δείχνει να ξεπερνά το 10% μέχρι στιγμής, ενώ τον Ιουλιο ήταν στο 1,7% και τον Ιούνιο στο 2,9%, μιλώντας πάντα για τεστ που γίνονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Αυτό το ποσοστό διαφοροποιείται βέβαια, αν συνυπολογίσουμε και τα ποσοστά θετικότητας από τις λοιπές μονάδες υγείας, τα φαρμακεία και τα self test.

Ταυτόχρονα λόγω και του ποσοστού ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω των εμβολίων στην κοινότητα, υπάρχει και η ασυμπωματική νόσηση, αλλά και η υποκλινική εικόνα που ίσως δεν ωθούν κάποιους για έλεγχο.

Τελευταία έχουμε μεγάλη εξάπλωση της υποπαραλλαγής Eris (EG 5) που ανήκει στην οικογένεια της όμικρον. Αυτή φαίνεται να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Υπό επιτήρηση έχει θέσει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και τη νέα υποπαραλλαγή ΒΑ 2.86 λόγω των πολλών της μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως θα συνεχίσουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό και γι’ αυτό χρειάζεται σύνεση και προσοχή ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Καλό θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα ως μέσω προφύλαξης κυρίως σε χώρους με συνωστισμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κατά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

Επίσης ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις δειγματοληψίες μέσω των ΚΟΜΥ (Κινητών Μονάδων Υγείας), ενώ γίνονται και PCR σε όποιον πολίτη με θετικό rapid το επιθυμεί. Συνεχίζεται βέβαια και η πραγματοποίηση PCR για ανίχνευση τυχόν γριπώδους συνδρομής και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, πάντοτε βάση συμπτωματολογίας.

Όλα αυτά γίνονται υπό την συνεχή επιτήρηση της 6ης ΥΠΕ σε ό,τι αφορά την περιοχή μας. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν συμπεριφερθούμε με σύνεση και προσοχή θα τα καταφέρουμε και αυτό το φθινόπωρο. Πρόκειται δυστυχώς για έναν ιό που προβλημάτισε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και που θα συνεχίσει να την προβληματίζει. Ασφαλώς έχουμε στη φαρέτρα μας τα αντιικά φάρμακα και αναμένουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια, για τις ευπειθείς ομάδες του πληθυσμού».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Με 114 υποψηφίους το Ανυπότακτο Αγρίνιο κατέθεσε συνδυασμό

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ