ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: «Έφυγε» από τη ζωή ο Καθηγητής Γρηγόρης Κωσταράς

Αγρίνιο: «Έφυγε» από τη ζωή ο Καθηγητής Γρηγόρης Κωσταράς

Αγρίνιο: «Έφυγε» από τη ζωή ο Καθηγητής  Γρηγόρης Κωσταράς

Έφυγε από τη ζωή ο Αγρινιώτης Καθηγητής Γρηγόριος Κωσταράς, μια σημαντική προσωπικότητα που ξεχώριζε για τη μόρφωση, το ήθος και την ευγένεια του και γαλουχήθηκε με αξίες και αρχές.

Ο Γρηγόριος Κωσταράς ο οποίος δεν ξεχνούσε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, επισκεπτόταν πολύ συχνά την κατοικία του στο Πυργί όπου περνούσε τα καλοκαίρια του. Με προσμονή ανέμενε τη δημοσίευση άρθρων του στην εφημερίδα «Συνείδηση» όπου φιλοξενούνταν επί πολλά χρόνια πονήματά του για θέματα που αφορούσαν την Παιδεία, την Ιστορία, την Φιλοσοφία και την Ψυχολογία με τα οποία είχε καταπιαστεί στη διάρκεια των σπουδών του και της πολυσήμαντης ακαδημαϊκής του πορείας.

Ο Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς, πολύτιμος συνεργάτης των Εκδόσεων Σπύρου, γεννήθηκε, ως όγδοο από τα εννέα παιδιά του ιερέα Φιλίππου Γρηγ. Κωσταρά και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας, στο χωριό Πυργί του Δήμου Αγρινίου, όπου διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα.

Έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στις Σχολές Φιλοσοφική και Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επειδή αρίστευσε και πέρασε μεταξύ των 5 πρώτων έλαβε κρατική υποτροφία 4ετή. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική το 1960.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός-ανθυπίλαρχος (ΤΘ).

Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία-ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Γερμανία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και αποφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Αργότερα εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος αφηγητής και επίκουρος καθηγητής αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 46 πολυσέλιδα αυτοτελή βιβλία και τουλάχιστον 255 διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί από τον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου στην Κηφισιά. Η Ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (Οδός Αγ. Τρύφωνος).

Οι άνθρωποι της «Συνείδησης» εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Γρηγόριου Φιλ. Κωσταρά.

 

 

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ