Αγρίνιο: Δώρο άδωρο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στις μικρές επιχειρήσεις
Δώρο άδωρο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στις μικρές επιχειρήσεις. «Βραχνάς» το τεκμαρτό όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" σύμφωνα με την οποία «καμπανάκι» από τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων του Αγρινίου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπει φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τους επαγγελματίες με μικρές επιχειρήσεις και γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία τους εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί μια σημαντική αλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς με μπλοκάκι, ωστόσο, η κίνηση εκλαμβάνεται από τους εμπόρους με μικρές επιχειρήσεις ως «δώρο άδωρο», διότι η τεκμαρτή φορολόγηση εξακολουθεί να επιβαρύνει τους επαγγελματίες, τους μικροεμπόρους, δημιουργώντας αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εισάγει μονάχα τη μείωση κατά 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.
Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή αφορά ελάχιστα δημοτικά διαμερίσματα ανά την χώρα και όχι τα περισσότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, όπως το Αγρίνιο, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών του Δήμου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου μιλώντας στη «Σ» και αποτυπώνοντας την κατάσταση που ζουν οι έμποροι με μικρές επιχειρήσεις επισημαίνει:
«από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και σήμερα στο λιανικό εμπόριο παρατηρείται συνεχής πτώση του τζίρου και αύξηση των λειτουργικών εξόδων.
Σ’ αυτά τα στοιχεία προστίθεται η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και επιπλέον η τεκμαρτή φορολόγηση που ισχύει από τη φετινή χρονιά για τη χρήση του 2023, η οποία έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο να μην αντέχουν πλέον και να μην μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό φαίνεται και σε επιχειρήσεις στο Αγρίνιο.
Με βάση τις προβλέψεις και τα σημερινά δεδομένα, η εικόνα που θα αντικρίσουμε σε 2 χρόνια θα είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτές που ζήσαμε που ζήσαμε το 2012 και το 2013 όπου υπήρχαν πολλά κενά εμπορικά καταστήματα.
Οι έμποροι με τη δραστηριότητά τους εδώ και δεκαετίες παράγουν, δημιουργούν εισόδημα και για άλλους συμπολίτες μας, μέσα από τα μισθώματα που καταβάλλουν για τα ακίνητα μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται.
Η Πολιτεία στέκεται απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις, τις θυμάται τις παραμονές των εκλογών και τις ξεχνά την επόμενη των εκλογών. Κάτι τέτοιο συνέβη και το φθινόπωρο του 2023 όταν ξαφνικά επέβαλε στον κλάδο μας την τεκμαρτή φορολόγηση, αδικώντας τον κλάδο, όταν σήμερα το 90% των συναλλαγών γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να στοχοποιούνται οι μικρές επιχειρήσεις.
Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι που στηρίζουν την εθνική, αλλά και την τοπική οικονομία, σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιούνται, επίσης, στηρίζουν οι μικρές επιχειρήσεις την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε μπαταχτσήδες όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν. Θέλουμε να είμαστε και την επόμενη ημέρα στην αγορά.
Η τεκμαρτή φορολόγηση εφαρμόστηκε και πριν 30χρόνια, απέτυχε, αποσύρθηκε και η κυβέρνηση ξαφνικά την επανέφερε. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοινώνει την απόσυρση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης στο τέλος του 2026 ή το 2027, παραμονές δηλαδή των εκλογών, καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Είμαστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, υπέρ της δίκαιης φορολόγησης, όπως επίσης δεν θέλουμε να στοχοποιείται συνεχώς το εμπόριο.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση για να πιάσει τους στόχους που επιθυμεί να βάλει όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να αποκλείουν τις επιχειρήσεις αυτές απ’ όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Τα χρήματα τα στέλνουν στους πολύ λίγους και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η Πολιτεία πρέπει να σταματήσει να είναι εχθρική απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Κώστας Γιαννόπουλος εξηγώντας και αυτός από την πλευρά του την κατάσταση σημείωσε:
«από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αυξήσει τα φορολογικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το γεγονός ότι αποφασίζει να μειώσει ή να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος αλλά από την άλλη επιλέγει να τους φορολογήσει, να τους επιβάλλει έναν κεφαλικό φόρο, για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη, επιλέγει να κάνει κάτι που γίνονταν και επί τουρκοκρατίας, να επιβάλλει χαράτσι.
Αυτός είναι κεφαλικός φόρος. Είσαι αυτός, κάνεις αυτή την δουλειά, εγώ θα σε φορολογήσω για τόσο. Αυτό σε ένα δημοκρατικό κράτος, σε ένα κράτος δικαίου, δεν είναι αποδεκτό. Ταυτόχρονα μιλάει ότι πασχίζει να κάνει πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι νόημα έχει; Υπάρχει φοροδιαφυγή, δεν το αρνούμαστε αυτό, ωστόσο λέει ότι στο λιανεμπόριο δεν υπάρχει τέτοια απόκρυψη εισοδημάτων όσο σε άλλους κλάδους. Παρ’ όλα αυτά το λιανεμπόριο γίνεται πειραματόζωο.
Απ’ όσους συνάδελφους γνωρίζουμε και έχουμε μιλήσει δεν ήταν ποτέ συνήθης πρακτική να δίνεται κάποιο εμπόρευμα, να γίνεται συναλλαγή με pos και να μην κόβεται το αντίστοιχο παραστατικό. Πάντα κόβονταν παραστατικά.
Η σύνδεση της ταμιακής με το pos ήταν ακόμη μια επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία, ακόμη ένα εμπόδιο και τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό που δυσχεραίνει την καθημερινότητά του, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνάδελφός μας όταν κολλάει το ιντερνέτ, όταν έχει χαμηλή ταχύτητα, όταν κολλάει το pos, όταν κολλάει η ταμειακή μηχανή και εκεί που περιμένει πως και πως να μπει ο πελάτης για να ψωνίσει και τον καθυστερείς και τον δυσκολεύεις τόσο πολύ, που είναι με ένα μόνιμο άγχος για το αν θα καταφέρει να ολοκληρωθεί μια νόμιμη συναλλαγή.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιανεμπόριο εδώ και ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία να συνδέονται οι ταμειακές με το pos, είναι απίστευτα. Το καρδιοχτύπι που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας, να δω τώρα τι θα γίνει, είναι απαράδεκτο. Ούτως ή άλλως βλέπουμε ότι κόψει δεν κόψει απόδειξη, δηλώσει δεν δηλώσει το εισόδημα θα υπάρχει ένας κεφαλικός φόρος που θα του λέει ότι εσύ που εργάζεσαι τόσα χρόνια, έχεις τόσα χρόνια το μαγαζί θα μου πληρώσεις αυτό το ποσό. Αυτό δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και είναι σίγουρα η χαριστική βολή στο μικρό ελληνικό μαγαζί».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"