Αγρίνιο: Δωρεά αίματος και μυελού των οστών - Χρειάζονται περισσότεροι δότες

Στον χώρο του περιπτέρου έγιναν εγγραφές νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών «ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή και να γίνει επιτέλους η λευχαιμία παρελθόν»...

Αγρίνιο: Δωρεά αίματος και μυελού των οστών - Χρειάζονται περισσότεροι δότες

Δωρεά αίματος και μυελού των οστών: Χρειάζονται περισσότεροι δότες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Στο ΚΗΦΗ του Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξενείται ο τοπικός σύλλογος εθελοντών

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με τη δράση της Πρωτομαγιάς για την προσέλκυση νέων εθελοντών δωρητών μυελού των οστών στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, επανήλθε στην τοπική επικαιρότητα η ανάγκη που υπάρχει τόσο για αίμα όσο και για μυελό των οστών στην ευρύτερη περιοχή. Ανάγκη που σημαίνει ότι πρέπει να οργανωθούν καλύτερα(και με διαθέσιμους πόρους) όλοι οι οργανισμοί και οι συλλογικότητες στην περιοχή, καθώς και να έχουν πιο κοντά τους την Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το Γραμματέα του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας τα αρχεία που διαθέτει ο σύλλογος καταδεικνύουν έναν αριθμό ανθρώπων που προσφέρει συστηματικά στην περιοχή και στους δύο τομείς όμως το Νοσοκομείο Αγρινίου κάνει κάθε χρόνο την ίδια διαπίστωση: «Με το που ξεκινάει το καλοκαίρι, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε έλλειψη σε αίμα, μας το θυμίζει το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου που συνεργαζόμαστε», εξηγεί κι επισημαίνει ότι σε ό, τι αφορά τον μυελό των οστών η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Την Πρωτομαγιά στο Αγρίνιο διενεργήθηκε εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση από σύλλογο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και με την υποστήριξη του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου, με τον σύλλογο Εμπόρων και Επιχειρηματιών Αγρινίου να δίνει το «παρών». Στον χώρο του περιπτέρου έγιναν εγγραφές νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών «ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή και να γίνει επιτέλους η λευχαιμία παρελθόν», με κάλεσμα στους πολίτες από 18 έως 40 ετών να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και η συνδρομή της Περιφέρειας είναι ένα στήριγμα, όμως δεν υπάρχουν πόροι, συμβαίνει ό, τι και με οποιαδήποτε εθελοντική προσπάθεια, επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος. «Τα γραφεία μας είναι στο ΚΗΦΗ (πρών ΚΑΠΗ) Αγίου Κωνσταντίνου κι εκεί έχουμε την βάση μας, τα αρχεία μας και τον όποιο εξοπλισμό. Μας βοηθά ο Ιατρικός Σύλλογος και οι δημόσιες δομές όμως οφείλουμε να πούμε ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση και προσπάθεια. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα παιδιά σε σχολεία όποτε μπορούμε και θα κάνουμε μια σημαντική καμπάνια μέσα στον Μάιο, συγκεκριμένα του Αγίου Κωνσταντίνου, που είναι η γιορτή του πολιούχου. Επαναλαμβάνουμε, οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και για μυελό των οστών θέλουν περισσότερη οργάνωση», καταλήγει.

Η προσπάθεια που χρειάζεται

Κάθε 5 λεπτά παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπος μας, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου όπως η λευκαιμία. Για αυτόν τον άνθρωπο η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την μοναδική θεραπευτική επιλογή. Δυστυχώς, όμως, παγκοσμίως είναι καταγεγραμμένοι μόλις 28 εκατομμύρια δότες, στην Ελλάδα, όπως μας είπε η Γκρέτα, αυτός ο αριθμός μόλις που ξεπερνά τους 50.000 δότες. “Ως αποτέλεσμα, ασθενείς με πιθανά ιάσιμες ασθένειες μετά από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών να χάνονται διότι δεν βρήκαν έγκαιρα ένα συμβατό εθελοντή δότη μυελού των οστών που θα τους δωρίσει το πολύτιμο μόσχευμα”, συνεχίζει η ίδια. Την ίδια στιγμή, στην γειτονική Κύπρο 1 στους 8 πολίτες είναι εγγεγραμμένος δότης μυελού των οστών.

Γιατί είναι όμως σημαντικό να αυξηθούν οι δότες στην Ελλάδα; Τα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι μόνο το 25% των ασθενών, βρίσκουν συμβατό δότη από το συγγενικό τους περιβάλλον. Αντίθετα, αν η Ελλάδα διέθετε 150.000 δότες οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης για έναν έλληνα ασθενή θα ήταν είναι 60%-80%. Πιθανότητα η οποία εξηγείται λόγω της γενετικής ομοιότητας μεταξύ ομοεθνών. Παγκοσμίως, η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών για έναν ασθενή κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000!

Τι είναι, όμως, η δωρεά μυελού των οστών και πότε χρειάζεται;

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα πλατεά οστά της λεκάνης και του στέρνου και περιέχει προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία, όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται στα έμμορφα συστατικά του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή σε ερυθροκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια και σε αιμοπετάλια. Η δωρέα ή μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες αυτές τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με τον μυελό από έναν υγιή ιστοσυμβατό δότη. Επιπλέον, αποτελεί την θεραπεία για την ίαση ασθένειων που προκαλούν ανεπάρκεια μυελού των οστών, όπως η απλαστική αναιμία, γενετικές ασθένεις ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η βαρειά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια και κληρονιμικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως οι θαλασσαιμίες.

Για να εγγραφεί ένας νέος δότης μυελού των οστών αρκεί: να είναι 18-50 ετών, να έχει καλή κατάσταση υγεία και να είναι πρόθυμος να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα, μπορεί να γίνει είτε στα συνεργαζόμενα με τα κατά τόπους κέντρα και οργανώσεις, είτε στο σπίτι σας, αφού προηγουμένως σας έχουν αποσταλεί οι ειδικές μπατονέτες στο σπίτι. Στη συνέχεια, το δείγμα αυτό θα μπει στην παγκόσμια τράπεζα δοτών, έτσι ώστε αν υπάρξει ταύτιση με οποιοδήποτε ασθενή στον κόσμο θα καλεστείτε να βοηθήσετε. Δυστυχώς οι πιθανότητες ταύτισης είναι πολύ μικρές.

Πολλοί θυμούνται ίσως την παρακέντηση αλλά αυτή η διαδικασία δεν συνηθίζεται πια και θα προταθεί στον εθελοντή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πλέον η συλλογή μπορεί να γίνει από το αίμα και άρα δε χρειάζεται χειρουργείο, δε γίνεται αναισθησία και ο δότης μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Κινητοποιούνται τα κύτταρα που χρειαζόμαστε, αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, στην κυκλοφορία του αίματος του δότη και στη συνέχεια προχωρούμε σε λευκαφαίρεση. Η λευκαφαίρεση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα προαναφερόμενα κύτταρα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που συνδέεται με το δότη με δύο φλέβες στους αγκώνες. Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει πίσω στον δότη. Με απλά λόγια, συλλέγεται αίμα από το ένα χέρι του δότη, κρατούνται τα κύτταρα που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια το αίμα επιστρέφει από το άλλο χέρι στο δότη.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνεις σήμερα δότης μυελού των οστών είναι  να στείλεις email στο xarisezoi@upatras.gr , οι οποίοι θα σου στείλουν άμεσα την σχετική φόρμα εγγραφής και τις μπατονέτες για τη δειγματοληψία.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος: Πότε θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στα δασύλλια σε Αγρίνιο, Παραβόλα και Θέρμο

Δείτε τι ισχύει για όλη τη Δυτική Ελλάδα και ποιοι εξαιρούνται των απαγορεύσεων