Αγρίνιο: «Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για απάτες με πρόσχημα τροχαία ατυχήματα

Γυναίκα έδωσε 10.000 ευρώ (!) στους απατεώνες φοβούμενη για την υγεία του παιδιού της

ilikiomeni-tilefono

Το πλήθος των καταγγελιών στην περιοχή του Αγρινίου που αφορούν σε προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών με πρόσχημα το ατύχημα υποτίθεται πως έχει υποστεί συγγενικό τους πρόσωπο μόνο με χιονοστιβάδα μπορεί να παρομοιαστεί.

Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ώρες υπήρξε μια πληθώρα καταγγελιών, που φτάνουν τις 26 μέχρι την Κυριακή 10/3, στην Αστυνομία ενώ κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του εξωφρενικού.

Όπως στην περίπτωση όπου μια παθούσα έδωσε 10.000 ευρώ (!) στους απατεώνες φοβούμενη για την υγεία του παιδιού της ή η περίπτωση όπου ζευγάρι ηλικιωμένων μετέβη τρέχοντας στο Νοσοκομείο Αγρινίου για να διαπιστώσει αν το παιδί τους έχει πέσει θύμα τροχαίου!

Οι δράστες της απάτης προσποιούνται τους γιατρούς, τους δικηγόρους ή τους νοσοκόμους και ζητούν χρήματα είτε για ιατρικές δαπάνες είτε, δήθεν, για να μην πάει η υποτιθέμενη υπόθεση στα δικαστήρια.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Αγρινίου έχει ήδη σχηματίσει σχετική δικογραφία για απόπειρες εξαπάτησης για τις 26 αυτές περιπτώσεις ενώ υπάρχει προβληματισμός από το γεγονός ότι μαζί με «φερτούς» απατεώνες από άλλες περιοχές στην απάτη συμμετέχουν και άτομα από το Αγρίνιο και τους γύρω δήμους.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως όταν οι πολίτες αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά πρέπει να ειδοποιούν άμεσα τις Αρχές αλλά και να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι αφού καμία ασφαλιστική εταιρεία και κανένα ίδρυμα Υγείας δεν τηλεφωνεί σε συγγενή τραυματία ή εμπλεκόμενου σε ατύχημα ζητώντας χρήματα για έξοδα, δικηγόρους ή νοσήλεια.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες της Αστυνομίας είναι:

– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

– Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

– Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

– Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί
συγγενείς κ.ά.).

– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

– Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Γιάννης Συμψηρής

*Φωτογραφία αρχείου