ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Χαλκούνια μόνο για το καλό

Αγρίνιο: Χαλκούνια μόνο για το καλό

Αγρίνιο: Χαλκούνια μόνο για το καλό

Μακριά από τα βλέμματα του κόσμου για την αποφυγή συνωστισμού λόγω covid-19 και μόνο για την διάσωση του εθίμου φέτος τα Χαλκούνια στο Αγρίνιο

Κάθε χρόνο, πλην την περσινής χρονιάς, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων, το Αγρίνιο ζούσε το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο λόγος για τα χαλκούνια! Και φέτος, όπως πέρσι, οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες δεν θα απολαύσουν το τελετουργικό, λόγω του κορονοϊού.

Ο εθελοντισμός, η αγάπη και το πάθος για το έθιμο, ανέκαθεν οδηγούσε την οικογένεια Γιωτόπουλου, να κρατά ζωντανό το έθιμο και παράλληλα να διδάξει τις νέες γενιές, οι οποίες θα το διατηρήσουν και θα το αναπτύξουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο.

Φέτος όμως, θα ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή», η οποία δεν είναι άλλη από το ότι η οικογένεια Γιωτόπουλου θα αναβιώσει αποκλειστικά μόνη της το έθιμο, ρίχνοντας ελάχιστα χαλκούνια σε διάφορα σημεία της πόλης και σε ακαθόριστες ώρες, ώστε να μην προκαλέσει τον συνωστισμό του κόσμου και απλά να διατηρήσει «ζωντανό» το έθιμο των χαλκουνιών!

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και αντιστρόφως, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής.

Ο Κώστας Γιωτόπουλος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «σεβόμαστε την υγεία μας, την υγεία των συμπολιτών που μπορεί να είναι κάπου έξω την στιγμή, που θα ρίξουμε τα χαλκούνια και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση το θέαμα να δημιουργήσει συνωστισμό. Σεβόμαστε φυσικά τους νόμους, την Αστυνομία, την οποία δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση, το δήμο Αγρινίου και γι’ αυτό, όπως πέρσι, αποφασίσαμε να ρίξουμε ελάχιστα χαλκούνια μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε την παράδοση. Θα αναβιώσουμε το έθιμο σε σημεία και ώρες που δεν έχουμε προκαθορίσει, απλά για το καλό και μόνο. Κάνουμε συχνά rapid test, κάτι που θα επαναλάβουμε και τότε, και φυσικά κρατάμε αποστάσεις, όπως θα γίνει και την στιγμή της αναβίωσης του εθίμου, αν και δεν αποκλείεται να γίνει μόνο από ένα άτομο σε ελάχιστα σημεία της πόλης φυσικά, μακριά από εκεί που έχουμε αντιληφθεί όλοι οι κάτοικοι του Αγρινίου ότι εκ των πραγμάτων συγκεντρώνεται κόσμος, έστω και λίγος. Προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε την παράδοση με το παραπάνω, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και όχι αυτή την Μεγάλη Παρασκευή του 2021. Με όλη μας την δύναμη σκοπός μας είναι απλά και μόνο να αναβιώσουμε το έθιμο για το καλό και τίποτα παραπάνω».

Υπό κανονικές συνθήκες και εποχές προ covid-19, η διαδικασία παρασκευής των χαλκουνιών ξεκινούσε από τα Χριστούγεννα και τις τελευταίες ημέρες πριν την Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνονταν. Ωστόσο, φέτος, λόγω του ελάχιστου αριθμού των χαλκουνιών που παρασκευάστηκαν χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες, δεδομένου πως δεν θα συμμετάσχει στο έθιμο όλη η ομάδα που συμμετείχε κατά το παρελθόν, παρά μόνο ελάχιστα άτομα, ώστε να μην «κεντρίσουν» ούτε καν το ενδιαφέρων όσων τους αναγνωρίζουν!

Ο κ. Γιωτόπουλος, ευχόμενος καλή Ανάσταση σε όλους, συμβουλεύει: «όλοι να τηρούμε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες των επιστημόνων, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της διασποράς του, ώστε του χρόνου όλοι μαζί να ζήσουμε το έθιμο των χαλκουνιών και πάλι στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, χωρίς προβληματισμό και φόβο και πάνω απ όλα με ασφάλεια και υγιείς».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr