ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Απινιδωτές στα γήπεδα (εικόνες + video)

Αγρίνιο: Απινιδωτές στα γήπεδα (εικόνες + video)

Αγρίνιο: Απινιδωτές στα γήπεδα (εικόνες + video)

15 φορητούς απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας, που μπορούν να σώσουν ζωές από καρδιακή ανακοπή, προμηθεύτηκε ο Δήμος Αγρινίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε γήπεδα του Δήμου

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν έχει πόρους, ενώ παράλληλα έχει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας που κινούνται στους κόλπους του και κυρίως στην περιοχή του Αγρινίου στους κόλπους του ποδόσφαιρου.

Συνάμα ουκ ολίγες φορές έχουμε ζήσει περιστατικά, ακόμη και στα γήπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά στα γήπεδα της περιοχής του Αγρινίου, με αθλητές να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση ως προς την υγεία τους και να μην υπάρχει ιατροτεχνολογική υποστήριξη!

Με τη δωρεά των 15 απινιδωτών, μετά από αίτημα της ΕΠΣΝΑ, το οποίο αίτημα αφορά όλους του Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, δωρεά που έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, θα δοθεί η δυνατότητα στα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αγρινίου, να έχουν την υποστήριξη για να μπορούν να σωθούν συνάνθρωποί μας, καθώς εκτός από τους αθλητές και τους παράγοντες πολλοί είναι και αυτοί που πηγαίνουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία εκπροσώπων αθλητικών σωματείων, του συνδέσμου προπονητών, διαιτητών και πιστοποιημένων νοσηλευτών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αγρινίου και με την σειρά του θα τους προμηθεύει στο νοσηλευτή που θα παρίσταται στον εκάστοτε αγώνα που θα γίνεται σε γήπεδο του Δήμου Αγρινίου.

Από το Σάββατο πλέον σε όλα τα γήπεδα του Δήμου Αγρινίου θα υπάρχει ο νοσηλευτής, ο οποίος θα προμηθεύεται αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή για την διάρκεια του αγώνα, από τo Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου με πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης.

Σκοπός και στόχος, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Ζαρκαβέλης είναι σε δεύτερη φάση και εφόσον εκπαιδευτούν στη χρήση απινιδωτή οι προπονητές των ομάδων, αλλά και οι παράγοντες, να εγκατασταθούν σε ασφαλή χώρο στα γήπεδα οι απινιδωτές, «καλύπτοντας» έτσι και κάθε ενδεχόμενο ανάγκης χρήσης απινιδωτή στο πλαίσιο της προπόνησης της εκάστοτε ομάδας!

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν απινιδωτες σε όλα τα ΚΕΠ του Δήμου Αγρινίου, όπως επίσης σε κεντρικά σημεία του Αγρινίου, αλλά και του Δήμου.

Με την σειρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του Δήμου Αγρινίου στο αίτημα και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των απινιδωτών, όπως και της γνώσης χρήσης τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου προς τα αθλητικά σωματεία, τους προπονητές, τους διαιτητές, την ΕΠΣΝ Αιτωλοακαρνανίας, τους παρατηρητές διαιτησίας και τους νοσηλευτές, ενώ στη συνέχεια έγινε και επίδειξη.

Η λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά θα είναι πως ο νοσηλευτής θα προμηθεύεται τον απινιδωτή και θα τον έχει στην κατοχή του καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διότι μπορεί να έχει δηλωθεί να «καλύψει» δύο ή και τρεις αγώνες, συνεπώς θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα χρήσης του απινιδωτή, διαφορετικά θα έχει στην κατοχή του τον απινιδωτή μόνο για τον αγώνα που έχει αναλάβει να καλύψει.

Ο απινιδωτής είναι ένα σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα που εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο μέχρι την διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο και η χρήση του αποδεδειγμένα σώζει ζωές, για άμεση αντιμετώπιση ενός έκτακτου καρδιακού επεισοδίου.

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή αυξάνει μέχρι και 60% το ποσοστό επιβίωσης του συνανθρώπου μας. Κατά το παρελθόν ανακοπή συνέβαινε σε άτομα από 45 – 50 ετών και
άνω, ενώ τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ανακοπής συμβαίνουν ακόμη και σε πολύ νεαρά άτομα, κάτι που οφείλεται στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Ιδιαίτερα βασικό είναι να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία αυτόματοι απινιδωτές, καθώς βοηθούν καθοριστικά στην κατεύθυνση να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η γνώση του χειρισμού απινιδωτή και της ΚΑΡΠΑ είναι ο βασικός «κρίκος» από τη στιγμή που ένας συνάνθρωπός μας υποστεί ανακοπή, μέχρι να φτάσει στο σημείο το ΕΚΑΒ. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος και απόλυτα καθοριστικός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης μίλησε ο καρδιολόγος κ. Παπασάικας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών κ. Ταπραντζής, εκ μέρους των προπονητών ο κ. Λαυράνος, εκ μέρους του Παναιτωλικού ο κ. Τάγκαλος, και εκ μέρους των παρατηρητών αγόνων ποδοσφαίρου ο κ. Νικολαίτας.

Μεσολόγγι: Με σοβαρό τραύμα στο πόδι δικυκλιστής μετά από τροχαίο

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ