ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρίνιο: Ανοικτά τα Σάββατα όλο και περισσότερα καταστήματα

Αγρίνιο: Ανοικτά τα Σάββατα όλο και περισσότερα καταστήματα

Αγρίνιο: Ανοικτά τα Σάββατα όλο και περισσότερα καταστήματα

Ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του άλλαξε τη στάση αρκετών εμπόρων

Σημαντικό ποσοστό καταστημάτων παραμένουν ανοικτά, παρά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου

Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου καταγράφεται από ένα σημαντικό ποσοστό εμπόρων, που διατηρούν ανοικτά τα καταστήματά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το Σάββατο 1 Αυγούστου και παρά το γεγονός ότι στο Αγρίνιο επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους του Αγρινίου, όπως η Παπαστράτου, η Ι.Σταΐκου και η Μπαϊμπά, παρέμειναν ανοιχτά.

Το θέμα του θερινού πενθημέρου, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αποτέλεσε φέτος σημείο τριβής στις τάξεις του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκριναν την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα άκαιρη, σε σχέση με τις ειδικές και απολύτως έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία στο λιανεμπόριο και γενικότερα στην οικονομία.

Από τη μια η οικονομική πίεση, που έχουν δεχθεί τα καταστήματα του λιανεμπορίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown, αλλά και από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και από την άλλη η έντονη παρουσία στο κέντρο του Αγρινίου υποκαταστημάτων μεγάλων αλυσίδων ή και πολυεθνικών, ανάγκασε αρκετούς εμπόρους της πόλης να δουν με διαφορετικό μάτι φέτος τα πράγματα.

Καταστηματάρχες, που διατηρούν ανοιχτά τα καταστήματά τους τα Σάββατα μίλησαν στη «Σ» για το θέμα.

Ο Σπύρος Μπερερής δήλωσε: « είναι σωστό να ανοίγουν τα εμπορικά το Σάββατο. Ο κόσμος παραπονιέται ότι είμαστε κλειστά, δεν παραπονιέται για το ότι ανοίγουν καταστήματα το Σάββατο και βλέπω ότι το ποσοστό των καταστημάτων που ανοίγουν το Σάββατο είναι μεγάλο, δεν πρέπει να αφήνουμε να είναι «νεκρή» η αγορά, όταν υπάρχουν και τέτοιες συνθήκες».

Ο Παναγιώτης Μπεσίνης πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε: «στον κλάδο του ενδύματος και του υποδήματος η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων είναι ανοιχτά. Σε κάποιους άλλους κλάδους του εμπορίου που δεν έχουν εποχικό ενδιαφέρον πιθανότατα το ποσοστό να είναι μικρότερο αυτών που επιλέγουν να ανοίξουν και μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που επιλέγουν να κλείσουν. Στο κλάδο που δραστηριοποιούμαστε θεωρώ πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνεκτιμώντας διαφόρους λόγους και όχι μόνο τον οικονομικό, το Σάββατο παραμένει ανοιχτό. Οφείλαμε ως κλάδος να δώσουμε ένα στίγμα στην αγορά και την κοινωνία, ότι για 999 λόγους και τον τελευταίο τον οικονομικό, φέτος η αγορά έπρεπε τα Σάββατα να είναι ανοιχτή. Δεν έπρεπε να μπούμε στην διαδικασία συζήτησης για το φετινό πενθήμερο. Στο εξής επειδή ο κάθε συνάδελφος έχει  την προσωπική του αγωνία και κάνει τον προσωπικό του αγώνα κρίνει, μετράει και λαμβάνει την δική του απόφαση και αυτό πρέπει να είναι  σεβαστό».

Ο Γιώργος Καμμένος ανέφερε: «πλέον ανοίγουν όλο και περισσότερα εμπορικά καταστήματα τα Σάββατο. Φέτος θεωρώ πως η αγορά της πόλης έπρεπε να ανοίξει, ήταν λάθος να κλείσει. Οι ανάγκες του κόσμου δεν τελειώνουν, το ωράριο είναι ελεύθερο, επιλέγει ο κάθε έμπορος τι θέλει να κάνει χωρίς να υπάρχουν προστριβές μεταξύ μας. Εγώ είμαι της άποψης πως η αγορά δεν πρέπει να κλείνει. Είναι πολλά καταστήματα ανοιχτά και με τις πολυεθνικές που έχουν έρθει στο Αγρίνιο σιγά – σιγά θα οδηγηθούμε σε ένα άνοιγμα της αγορά της πόλης. Ο κόσμος βλέπει θετικά το άνοιγμα των εμπορικών, κάποιοι  δεν προλαβαίνουν μέσα στην εβδομάδα, κάποιοι άλλοι έρχονται επισκέπτες και θέλουν να ψωνίσουν και είναι γεγονός ότι οι ανάγκες δεν τελειώνουν και όταν είσαι ανοιχτός πάντα κάτι θα πάρεις από το τίποτε που θα εισπράξεις αν είσαι κλειστός».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το Αύγουστο ο Εμπορικό Σύλλογος Ναυπάκτου καθιερώνει φέτος για πρώτη φορά ένα τουριστικό ωράριο για όλο τον Αύγουστο, όπου τα καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, ειδών δώρων, καλλυντικών, οπτικών και κοσμημάτων θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 10 βράδυ όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τα Σάββατα πλην των Κυριακών.

Φυσικά δεν είναι δόκιμο να γίνει μια σύγκριση ανάμεσα στη Ναύπακτο, που έχει σχετικά αναπτυγμένο τουρισμό και το Αγρίνιο. Ωστόσο, όπως βλέπουμε και οι τουριστικές περιοχές πλήττονται οδυνηρά από την πανδημία με τις πληρότητες των καταλυμάτων να μην ξεπερνούν ούτε το 30%, μολαταύτα ο εμπορικός κόσμος κινείται σε πολλές περιπτώσεις στη διεύρυνση του ωραρίου, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει όσο είναι δυνατόν τις δεδομένες για φέτος απώλειες.

Εγκρίθηκε το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων στη Ναύπακτο

Στόχος είναι το ωράριο αυτό να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας και να δώσει στην πόλη μας μια πιο ζωντανή εικόνα, επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου με αφορμή την έγκριση του τουριστικού ωραρίου από την Περιφέρεια. Για όλο τον Αύγουστο λοιπόν τα καταστήματα της Ναυπάκτου θα λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο (Δευτέρα έως Σάββατο) από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Αναλυτικά:

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδος κατέληξαν για πρώτη φορά σε ένα κοινά αποδεκτό ωράριο των Εμπορικών καταστημάτων για φέτος το καλοκαίρι.

Στόχος όλων είναι το ωράριο αυτό να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας και να δώσει στην πόλη μας μια πιο ζωντανή εικόνα.

Το ωράριο που συμφωνήθηκε πρέπει να τονίσουμε ότι είναι προαιρετικό και δίνει την δυνατότητα σε όποιο κατάστημα Θέλει να λειτουργήσει με ένα διευρυμένο Τουριστικό ωράριο. Για να το διαχωρίζουμε λοιπόν από το τυπικό θερινό ωράριο που ισχύει για όλα τα καταστήματα αυτό Θα το ονομάζουμε τουριστικό ωράριο.

Από 1 Αυγούστου έως 29 Αυγούστου τα καταστήματα που θέλουν μπορούν να λειτουργούν:από ΔΕΥΤΕΡΑ έως και ΣΑΒΒΑΤΟ από 9:00πμ έως 10:00μμΚυριακές και 15 Αυγούστου κλειστά.

Τα καταστήματα που επιτρέπεται να εφαρμόσουν το τουριστικό ωράριο είναι:- Ρούχων – Υποδημάτων – Είδη δώρων – Καλλυντικών – Οπτικών – Κοσμημάτων

Το ανωτέρω διευρυμένο τουριστικό ωράριο εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό στις 31 Ιουλίου.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου οφείλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κα Σαλμά Μαρία που έκανε τα πάντα για την έγκαιρη έγκριση του αιτήματός μας μέσα σε λίγες ημέρες.

Για την προώθηση του τουριστικού ωραρίου και την ενίσχυση της αγοράς ο Εμπορικός Σύλλογος θα ξεκινήσει άμεσα διαφημιστική καμπάνια…

Των Δημήτρη Παπαδάκη και Κωνσταντίνου Χονδρού – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr