Αγρίνιο: Άνεργες από την 31η Οκτωβρίου οι υπάλληλοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου - Γιατί μιλούν για "ομηρία"
Τρεις εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο σε Αγρίνιο και τέσσερις στο Μεσολόγγι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο εκείνων που από 31 Οκτωβρίου θα μείνουν χωρίς δουλειά καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.
Τρεις εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο σε Αγρίνιο και τέσσερις στο Μεσολόγγι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο εκείνων που από 31 Οκτωβρίου θα μείνουν χωρίς δουλειά καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.
Όπως ανάφερε στο sinidisi.gr η κ. Αθηνά Βασιλείου, μητέρα τεσσάρων παιδιών η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο από το 2001 (είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με συνεργεία που αναλάμβαναν την καθαριότητα) η ίδια και οι συνάδελφοι της βρίσκονται, για χρόνια, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας καθώς δεν βρέθηκε τρόπος να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις παρότι οι ανάγκες που καλύπτονται είναι πάγιες και διαρκείς.
Στο επιχείρημα ότι δεν διατίθενται οι ανάλογες πιστώσεις για το σκοπό αυτό η κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε εργολάβο θα απαιτηθεί η διπλάσια δαπάνη ενώ θα εργαστούν 30 άτομα λιγότερα, συγκριτικά με σήμερα.
Από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων, θα μείνουν άνεργες με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.
Για το ζήτημα που έχει ανακύψει εξέδωσε ανακοίνωση το Παράρτημα Αχαΐας του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Τι αναφέρει:
Για ακόμα μία φορά, οι καθαριστές και καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31/10, με το υπουργείο να μην είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανανέωση. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, με την κυβέρνηση και το υπουργείο να αρνείται την μονιμοποίηση τους.
Η περίπτωση της καθαριότητας του πανεπιστήμιου Πατρών, αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου το προσωπικό καθαριότητας δεν έχει αντικατασταθεί από εργολάβο. Εδώ και δύο χρόνια όμως η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών και ο πρύτανης Μπούρας επιδιώκουν διακαώς την ανάθεση της καθαριότητας των εγκαταστάσεων του πανεπιστήμιου Πατρών στη Δυτική Ελλάδα σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία! Η σχετική προκήρυξη πέραν του ξεπουλήματος της καθαριότητας σε εργολάβο με πολύ μεγαλύτερο κόστος από την σημερινή μισθοδοσία των 90 υπαλλήλων καθαριότητας, προβλέπει ακόμα την μείωση των εργαζομένων στην καθαριότητα στη νέα σύμβαση! Την ίδια στιγμή οι ανάγκες του πανεπιστημίου, υπερβαίνουν ακόμα και τον σημερινό αριθμό εργαζομένων στην καθαριότητα.
Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για το Πανεπιστήμιο και απαράδεκτοι όροι εργασίας. Οι χαμηλοί μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απολύσεις, η καθυστέρηση μισθοδοσίας ορίζουν το πλαίσιο «συνεργασίας» με τον εργολάβο. Πρόκειται για μία πολιτική που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα και επισφραγίζει τις συνθήκες «δουλείας» που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι προς όφελος του κεφαλαίου. Πρόκειται για μία πολιτική που ξεπουλάει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σε ιδιώτες και χειροτερεύει τους όρους εργασίας σε αυτό. Κυβέρνηση και πρυτάνεις προωθούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα.
Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στεκόμαστε στο πλάι των καθαριστών και καθαριστριών και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους! Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κίνημα διεύρυνσης των δημοσίων αγαθών για να ηττηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης που χαρίζουν τα πάντα στους εργολάβους και το κεφάλαιο.
Πρώτο βήμα είναι η ήττα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.
Καλούμε το εργατικό κίνημα της πόλης, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη και να στηρίξουμε των αγώνων των καθαριστ(ρι)ών και να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις τους.
Για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγώνα που να οργανώσει και να συντονίσει τις επόμενες δράσεις.
Ζητάμε:
- Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών.
- Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια.