
Τέλος Μαρτίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου όλα τα κτίρια να γίνουν προσβάσιμα στα ΑμεΑ
Τόσο το Αγρίνιο όσο και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), ενώ ακόμη και όσα άτομα απ’ αυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συχνά δημιουργούνται από την παράλειψη, την αμέλεια ή και την απροσεξία των συνανθρώπων τους και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους βρίσκουν απροσπέλαστα εμπόδια σε υπηρεσίες και σε άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις που έχουν, ακόμη και στο να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι.
Στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς τους η Πολιτεία έχει λάβει την απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, προκειμένου η πρόσβαση τους να γίνεται ευκολότερα, αλλά και πάλι έχει δώσει αρκετές παρατάσεις από το 2020 που ελήφθη η απόφαση αυτή μέχρι και σήμερα, ενώ και πάλι βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» ώστε να εφαρμόσει το νόμο ή να δώσει ακόμη μια παράταση, χωρίς αυτό όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου.
Αν και εφόσον δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου θα αλλάξει σιγά – σιγά η «φυσιογνωμία» των κτιρίων, αλλά και των δημόσιων χώρων. Τότε θα πρέπει ιδιωτικά και δημόσια κτίρια να προβούν άμεσα στις κατάλληλες εργασίες – παρεμβάσεις, ώστε να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, αν και εκτιμάται πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να προσαρμοστούν ιδιοκτήτες, μηχανικοί και ελεγκτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα: «το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχει προβεί σε προκήρυξη προκειμένου μηχανικοί να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο μέτρων πρόσβασης ΑμεΑ. Θα υπάρχουν δηλαδή μηχανικοί που θα ελέγξουν τα κτίρια για το αν έγιναν οι προβλεπόμενες εργασίες, όταν φυσικά είναι όλα έτοιμα και το ορίσει ο νόμος».
Ακόμη εκκρεμεί να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχει νέα παράταση ή όχι και αν θα υπάρξουν στο μέλλον πρόστιμα και σε τι ύψος στο ενδεχόμενο μη προσαρμογής στις επιταγές του νόμου και των νέων δεδομένων. Πέραν όμως αυτών ο κ. Μπλέτσας αναφερόμενος στο ζήτημα παρουσιάζει και στην εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «όπως γνωρίζουμε από τις 31/12/20 θα έπρεπε όλα τα κτίρια στην Ελλάδα να προσαρμοστούν με τις υποδείξεις των μέτρων για την εύκολη μετακίνηση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Αυτή η ημερομηνία με διαδοχικές παρατάσεις έχει φτάσει μέχρι και το 2023 και ενδεχόμενως υπάρξει και περεταίρω παράταση.
Αυτό αφορά τα παλιά κτίρια, που είχαν κατασκευαστεί με άδειες προγενέστερες από το 2020, γιατί με το νέο οικοδομικό κανονισμό σε όλα τα καινούργια κτίρια είναι υποχρεωτικό αφενός να γίνεται μελέτη πρόσβασης από τους αρμόδιους μηχανικούς και αφετέρου να εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται στις μελέτες, έτσι ώστε όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά και για όποια χρήση και να προορίζονται, να είναι προσβάσιμα για ΑμεΑ.
Τα μέτρα αυτά που πρέπει να ληφθούν, αναλόγως των κτιρίων, είναι ράμπες πρόσβασης αμαξιδίων, ειδικοί ανελκυστήρες, χώροι υγιεινής κατάλληλα διαμορφωμένοι και προσβάσιμοι από ΑμεΑ.
Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τα δημόσια κτίρια σιγά – σιγά αρχίζουν και προσαρμόζονται. Στα ιδιωτικά κτίρια δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό που να έχουν τέτοιου είδους προσβάσεις, εκτός από κάποιο ποσοστό στο οποίο επιβλήθηκε αυτό λόγω εφαρμογής κάποιου άλλου μέτρου. Για παράδειγμα υπήρξαν κτίρια που έλαβαν επιδότηση από προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα οποία ήταν υποχρεωτικό να υπάρξουν οι αντίστοιχες εργασίες για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα κτίρια προσαρμόστηκαν, αλλά για τα υπόλοιπα κτίρια δεν έγιναν πολλά πράγματα και αυτό ισχύει για μεγάλο αριθμό κυρίως ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και δημοσίων κτιρίων.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει περεταίρω παράταση, αν θα υπάρξουν πρόστιμα και τι ύψους ή αν θα δοθεί ένας ικανός χρόνος για να προσαρμοστούν όλα τα κτίρια. Σε κάθε όμως περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους μηχανικούς τους, ώστε να γίνει η μελέτη πρόσβασης, η οποία θα υποδείξει ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε. Μπορεί να είναι μια απλή ράμπα πρόσβασης στην είσοδο, μέχρι και ειδικό ανελκυστήρα ή τουαλέτες για ΑμεΑ που έχουν κάποιο κόστος, καθώς θα χρειάζεται η προσαρμογή της κάτοψης του κτιρίου».
Συνεπώς για την εφαρμογή ή την παράταση θα κριθεί από την Πολιτεία μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά όπως και αν έχει άγρα ή γρήγορα θα γίνει, άρα θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι, αν και τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια που φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες θα έπρεπε ήδη να είναι να είναι προσαρμοσμένα στις απαραίτητες διατάξεις, καθώς εκεί είναι δυσκολότερη η συνεννόηση για την εξυπηρέτηση ενός ΑμεΑ (λ.χ. ενός συνανθρώπου μας με αναπηρικό αμαξίδιο ή ενός τυφλού) από τη συνεννόηση για την επίσκεψη ενός ΑμεΑ σε ένα ιδιωτικό κτίριο.
Κωνστντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Μίλτος Τεντόγλου: Χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου