Αγρίνιο: «Αλλάξτε κατεύθυνση στις οδούς Οινέως και Δημάδη»

Οι εργασίες ανάπλασης της Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι περίοικοι και τα καταστήματα της περιοχής κάνουν την δική τους υπομονή μέχρι να τελειώσουν τα, απολύτως απαραίτητα έργα.

Αγρίνιο: «Αλλάξτε κατεύθυνση στην Οινέως και την Δ. Δημάδη»

Οι εργασίες ανάπλασης της Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι περίοικοι και τα καταστήματα της περιοχής κάνουν την δική τους υπομονή μέχρι να τελειώσουν τα, απολύτως απαραίτητα, έργα.

Η «Συνείδηση» φέρνει στην δημοσιότητα την επιστολή ενός Αγρινιώτη που ζει και επιχειρεί στην περιοχή, του φυσικού και ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Αγίου Γεωργίου, Στέλιου Μερμίγκη, ο οποίος ζητά για συγκεκριμένους λόγους την αντιδρόμηση των οδών Οινέως και Κ. Δημάδη εκεί που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες.

Η πρόταση αυτή έχει κοινοποιηθεί εγγράφως από το 2021 προς την Τροχαία και είναι σε γνώση του Δήμου Αγρινίου. Έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές κατοίκων της περιοχής ενώ δεν αφορά το τωρινό χρονικό διάστημα , πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τους περίοικους πολύ πριν ξεκινήσουν οι αναπλάσεις. Είναι σαφές ότι τα έργα ανάπλασης επανέφεραν το θέμα, πάντως.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, ειδικά για την οδό Οινέως, η Τροχαία έχει εκφραστεί θετικά και το έχει δημοσιοποιήσει μάλιστα. «Η οδός Οινέως είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στο Αγρίνιο, εκεί γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα εντός της πόλης. Έχουμε πει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ότι πρέπει να αντιδρομηθεί ή να πεζοδρομηθεί, αλλά δεν είχαμε κάποια εξέλιξη», τονίζουν πηγές μέσα από την Τροχαία Αγρινίου.

Ο κ. Στέλιος Μερμίγκης αναπτύσσει το (σίγουρα ενδιαφέρον) σκεπτικό του, με τους λόγους που η συγκεκριμένη παρέμβαση θα απαλλάξει την περιοχή από πολλά προβλήματα:

«Χαριλάου Τρικούπη – Οινέως – Αγίου Γεωργίου - Κ. Δημάδη

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνα από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Για μια ακόμη φορά οι -καθόλα απαραίτητες εργασίες, το ξεκαθαρίζουμε αυτό- δε γίνονται με την ελάχιστη σκέψη για όσους πλήττονται  σε όλο το χρονικό διάστημα που αυτές θα εκτελούνται.

Αυτοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το έργο, οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν τον εν λόγω δρόμο και τους γύρω από αυτόν.

Το πιο απλό και εξόφθαλμο ήταν να απενεργοποιηθεί το φανάρι στο τέλος της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό χρειάστηκε πάνω από 3 εβδομάδες και εφόσον είχε γραφτεί και σχετικό εύστοχο άρθρο στον τοπικό Τύπο . Την ώρα που συντάσσεται το παρόν, το φανάρι έχει απενεργοποιηθεί, ίσως όταν πρέπει να ξαναλειτουργήσει να ξαναπεράσουν 3-4 εβδομάδες.

Το πρώτο σημαντικό θέμα αφορά τη λειτουργία της Χαριλάου Τρικούπη από τη διασταύρωση με την Δημάδη και προς την Πεταλούδα. Από εκεί και κάτω υπάρχουν επιχειρήσεις και κάτοικοι που για να προσεγγιστούν είτε οι επιχειρήσεις τους είτε οι οικίες τους χρειάζεται πραγματικά να λύσουν σπαζοκεφαλιά. Για μία ακόμη φορά όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής, σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου περίπου, εξαντλούνται από την αδυναμία ή στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη προσέγγιση από τους πελάτες τους. Κάποιοι αποδεδειγμένα αδιαφορούν ξανά γι αυτό.

Η λύση έχει δοθεί στους υπεύθυνους του έργου δηλαδή του Δήμου και του κατασκευαστή από την έναρξη των τελευταίων εργασιών. Προτάθηκε η αντιδρόμηση των οδών Οινέως και Κ. Δημάδη.

Συγκεκριμένα, η Οινέως να αντιδρομηθεί από τη διασταύρωση με την Αγίου Γεωργίου μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Γληνού και η Κ. Δημάδη από τη διασταύρωσή της με την οδό Καλλέργη μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη.

Τα οφέλη από την αλλαγή είναι:

1.       Πρόσβαση στη Χαρ. Τρικούπη,  που αυτή τη στιγμή έχει αποκλειστεί για όσους έρχονται από το κέντρο, μέσω της Καλλέργη. Αυτό θα εξυπηρετήσει τόσο τις επιχειρήσεις της περιοχής όσο και τους περίοικους.

2.       Θα σταματήσει ή τουλάχιστον θα περιορίσει την κίνηση, ειδικά των δίτροχων, αντίθετα στη ροή της Αγίου Γεωργίου από την Οινέως προς την Πεταλούδα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά ακόμη και με αυτοκίνητα. Έχει ειδοποιηθεί η τροχαία αλλά προφανώς και για άλλη μια φορά δεν έχει γίνει κάτι.

3.       Τα αστικά λεωφορεία που ανέβαιναν την Οινέως και έστριβαν δεξιά στην Χαρ. Τρικούπη θα το κάνουν από τη Δημάδη. Αυτό θα γίνεται ακόμη πιο εύκολα γιατί δε θα μπλοκάρονται από τα παρανόμως παρκαρισμένα στη Χαριλάου Τρικούπη.

4.       Η είσοδος στην Αγίου Γεωργίου για όσους έρχονται από το κέντρο από την τομή της με τη Χαρ. Τρικούπη.

5.       Έξοδος από την Αγίου Γεωργίου προς την εθνική οδό από την Οινέως και αποσυμφόρηση της Βαρνακιώτη που παίρνει όλο το φορτίο.

6.       Το ΣΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ:  Η άρση της επικινδυνότητας στη διασταύρωση Οινέως και Αγίου Γεωργίου. Εδώ και χρόνια ξεκολλάμε λαμαρίνες και ανθρώπους από τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα σε αυτή τη διασταύρωση. Εδώ και χρόνια παραπονιόμαστε στους αρμόδιους της τροχαίας και του Δήμου. Εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι περιμένουμε κάποιο θανατηφόρο συμβάν. Μήπως εδώ και τώρα είναι η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα και να γλυτώσουμε κανέναν άνθρωπο;

Η παραπάνω πρόταση των αντιδρομήσεων αφορά σίγουρα τη χρονική διάρκεια των εργασιών στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι όμως βέβαιο ότι θα βελτιώσει τη ροή και τη λειτουργία ολόκληρης της περιοχής αν παραμείνουν και μετά το τέλος των έργων.

Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα περιοίκων που καθημερινά θα πρέπει να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία. Στην  παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για να βγει κανείς από την Αγ. Γεωργίου προς Χαρ. Τρικούπη πρέπει να διασχίσει όλη την Αγίου Γεωργίου και να φτάσει στη Βαρνακιώτη κάθε μέρα και πολλές φορές τη μέρα.  Σίγουρα, δε, θα υπάρξει αύξηση της επισκεψιμότητας και της εμπορικότητας των επιχειρήσεων στη διασταύρωση Χ. Τρικούπη και Κ. Δημάδη.

Επιμένουμε στο θέμα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, της άρσης της επικινδυνότητας και πρέπει να το γράψουμε πολλές φορές γιατί θα ψάχνουμε στο τέλος για «σταθμάρχες», «υπουργούς», «επιθεωρητές», «διοικητές». Και τότε άλλοι θα πενθούμε και άλλοι θα κάνουμε πως πενθούμε. Σημειώνεται πως η παραπάνω πρόταση έχει κατατεθεί στην τροχαία Αγρινίου εγγράφως και την υπογράφουμε κάτοικοι της περιοχής από τα τέλη του 2021.

Στέλιος Μερμίγκης   

Φυσικός – ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Αγίου Γεωργίου»

Συμβολή Αγίου Γεωργίου και Οινέως
Συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Δημάδη

 

Οδός Οινέως

Εφημερίδα "Συνείδηση" - Γιάννης Συμψηρής

Για 5.000 ευρώ θα είχε αποτραπεί η τραγωδία στα Τέμπη