ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο – ακαθάριστα οικόπεδα: «Καμπανάκι» και φέτος

Αγρίνιο – ακαθάριστα οικόπεδα: «Καμπανάκι» και φέτος

Αγρίνιο – ακαθάριστα οικόπεδα:  «Καμπανάκι» και φέτος
  • Πάνω από 200 «απασχόλησαν» πέρυσι το Δήμο Αγρινίου
  • Εν αναμονή της συνεδρίασης του Συντονιστικού την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Αγρινίου ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμος για να ενημερώσει τους δημότες για τα ακαθάριστα οικόπεδα και να έχει έτοιμο το νέο σχέδιο δράσης για την αντιπυρική περίοδο
  • Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Σωτήρης Κολοβός    

Το «καμπανάκι» του κινδύνου ετοιμάζεται να χτυπήσει ο δήμος Αγρινίου σχετικά με τα οικόπεδα, που βρίσκονται εντός των ορίων του, αλλά ακόμη και εντός του αστικού ιστού. Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου, αποτελούν στην κυριολεξία «βραδυφλεγείς βόμβες» και ο μη καθαρισμός τους από τους ιδιοκτήτες τους αποτελεί κίνδυνο, ενώ η αμέλεια εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε εγκληματική.

Κάθε χρόνο τα στοιχεία των δασικών κυρίως φωτιών, αλλά και αστικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός και εκτός αστικού ιστού και αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά τους λόγους της επιμονής όλων των φορέων για τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως επίσης και την προσοχή και απαγόρευση καύσης διαφόρων επικίνδυνων υλικών, κλαδιών και χόρτων.

Ο Δήμος Αγρινίου, κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και στο πλαίσιο της πρόληψης, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους δημότες και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αποψίλωσης και απομάκρυνσης τυχόν εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία καθορίζεται από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Παράλληλα, ενημερώνει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προχωρήσει στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των εκτάσεων με επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες και παράλληλη υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα!

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα στον δήμου Αγρινίου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού, το οποίο απαρτίζεται εκτός από τα αρμόδια στελέχη του δήμου, από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους Προέδρους των Κοινοτήτων του δήμου, την αστυνομία, το δασαρχείο και πολλούς ακόμη φορείς. Οι αποφάσεις και οι οδηγίες του Συντονιστικού δίνονται σε όλες τις Κοινότητες, ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Σωτήρης Κολοβός

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Σωτήρη Κολοβό: «πέρσι ήταν πάρα πολλά τα ακαθάριστα οικόπεδα, τα οποία εντοπίσαμε είτε μέσω καταγγελιών, είτε με αυτοψίες που διενεργεί κάθε φορά το τμήμα Περιβάλλοντος. Μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 90% ήταν στον ιστό του Αγρινίου και ειδικότερα εντός του «πλαισίου» του πρώην δήμου Αγρινίου.

Το υπόλοιπο 10% ήταν στην περιφέρεια του Αγρινίου. Από αυτά τα οικόπεδα που γνωρίζαμε καθαρίστηκαν όλα. Γενικά όλα τα οικόπεδα που απασχόλησαν την υπηρεσία μας κατά την περσινή χρονιά ήταν τουλάχιστον 200 με 250. Το δύσκολο κομμάτι είναι όταν υπάρχει ένα ακαθάριστο οικόπεδο του οποίου κανείς δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ή είναι πάρα πολλοί κληρονόμοι. Τότε οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Όλοι υποχρεούνται να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους που είναι εντός οικισμών, πόλης και 100 τουλάχιστον μέτρα εκτός των ορίων οικισμών και πόλεων. Στο ενδεχόμενο που δεν τα καθαρίσουν η διαδικασία που προβλέπεται βάση νόμου είναι η υποβολή προστίμου, καθώς ο δήμος αυτόματα θα μπει να τα καθαρίσει, αλλά υπάρχει και ποινικό σκέλος. Όταν ο ιδιοκτήτης έχει ενημερωθεί επίσημα από την υπηρεσία μας και δεν ανταποκριθεί τότε προβλέπεται και ποινική δίωξη. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που καθάρισαν τις ιδιοκτησίες τους λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, η οποία από κάποιο σημείο και έπειτα είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Το αντίτιμο για τον καθαρισμό του οικοπέδου είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου, αλλά η ουσία είναι όλοι να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους στο σωστό χρόνο για την προστασία της περιουσίας τους, το κοινό καλό και η ασφάλεια όλων μας. Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση δια ροπάλου. Ακόμη και αν διαθέτεις όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να κάψεις κάτι πρέπει να πάρεις ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου.

Οι συμπολίτες μας από πέρσι είδαν την προσπάθεια του δήμου για το θέμα και φέτος ήδη ξεκινήσαμε τις διαδικασίες, ώστε την 1η Μαΐου να είμαστε έτοιμοι, συνεπώς αυτό σημαίνει πως οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες. Οι συμπολίτες μας πρέπει να σκεφτούν σοβαρά πως από την αμέλειά τους στο να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους ενδεχομένως μια φωτιά που μπορεί να προκληθεί σε ένα ακαθάριστο οικόπεδο μπορεί να στοιχίσει μια ανθρώπινη ζωή. Δεν πρέπει να γίνουμε Μάτι, γιατί μια αστική πυρκαγιά μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη».

Θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν οι ιδιοκτήτες θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Δήμου ή αν τα πρόστιμα θα πέσουν «βροχή»…

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Δείτε επίσης: Δήμος Αγρινίου: Αλλαγή αρμοδιότητας για τα επικίνδυνα δένδρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr