ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Μέχρι και 60% η πτώση στην εστίαση στο διάστημα που άλλαξε ο καιρός – Σε «περιορισμούς» ακόμη η εστίαση

Αγρίνιο: Μέχρι και 60% η πτώση στην εστίαση στο διάστημα που άλλαξε ο καιρός – Σε «περιορισμούς» ακόμη η εστίαση

Αγρίνιο: Μέχρι και 60% η πτώση στην εστίαση στο διάστημα που άλλαξε ο καιρός – Σε «περιορισμούς» ακόμη η εστίαση
  • Οι περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορεί στους επαγγελματίες των μεγάλων αστικών κέντρων να φέρνουν χαμόγελα, αλλά στο Αγρίνιο λίγες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν, αφού τα ποσοστά των εμβολιασμένων παραμένουν χαμηλά
  • Ποιοι είναι οι λόγοι που τα νέα μέτρα δεν αλλάζουν σημαντικά το «τοπίο» στην εστίαση στο Αγρίνιο και τι ζητάει ο Πρόεδρος του κλάδου στο Αγρίνιο Κώστας Ναστούλης

Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Υγείας δεν φαίνεται πως θα ευνοήσουν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης στο Αγρίνιο! Αν και τα μέτρα ίσως έφεραν χαμόγελα στον κλάδο στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο Αγρίνιο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά!

Η «δεξαμενή» των πελατών στα καταστήματα της εστίασης είναι περιορισμένη, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή του Αγρινίου και της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι μεγάλo, ενώ οι νέες εξαγγελίες αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους.

Παράλληλα, ο καιρός αλλάζει σιγά – σιγά και ήδη από το λίγο χρονικό διάστημα που οι καλοκαιρινές μέρες μας έχουν αποχαιρετήσει διάφοροι τομείς της εστίασης στο Αγρίνιο παρουσιάζουν κάμψη της τάξεως του 50% και του 60%!

Σύμφωνα με το Πρόεδρο του κλάδου της Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστα Ναστούλη : «τα νέα μέτρα ευνοούν ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων στο Αγρίνιο, όσες μπορούν να δουλέψουν και με όρθιους πελάτες. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής δεν αλλάζει κάτι».

Επιπλέον ο κ. Ναστούλης αναφέρεται και στο δύσκολο διάστημα του επικείμενου χειμώνα σε συνάρτηση με το ό,τι ο κλάδος χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από την Κυβέρνηση. «Ως κλάδος, σε μεγάλο ποσοστό, έχουμε δείξει υπακοή στα μέτρα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση, διότι, ο χειμώνας δεν μπορεί να βγει περιμένοντας να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων και οι επαγγελματίες να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης μόνιμα.

Στα περισσότερα καταστήματα ο πελάτης μπορεί να μπαίνει και με rapid test, κάτι που δεν ισχύει για εμάς. Θα μπορούσαν τουλάχιστο σε κάποιους τομείς της εστίασης να επιτρέψουν το rapid test, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας, γιατί από τη στιγμή που κάποιος κάνει τεστ για να πάει στην δουλειά του δεν θα είναι επιπλέον έξοδο για να βγει έξω και να υποστηρίξει την εστίαση» τόνισε συγκεκριμένα.

Ειδικότερα, ο κ. Ναστούλης σχολιάζοντας τα νέα μέτρα σε συνάρτηση με την εφαρμογή τους στην περιοχή μας αναφέρει: «με τις τελευταίες ανακοινώσεις καταλαβαίνουμε πως σταματάνε να υπάρχουν τα mini lockdown και η αρχή των μέτρων γίνεται από την εστίαση. Δεν θα υπάρχει πλέον απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας, θα δοθεί δηλαδή περισσότερη ελευθερία για τους εμβολιασμένους και στους εσωτερικούς χώρους, όπου είναι αμιγώς γι’ αυτούς. Η διασκέδαση θα γίνεται όπως προ κορονοϊού και θα μπορούν οι θαμώνες θα είναι όρθιοι.

Παράλληλα αυτό σημαίνει πως οι κυρώσεις θα είναι πολύ πιο αυστηρές αν βρεθούν ανεμβολίαστοι στους εσωτερικούς χώρους, είναι δύσκολο αυτό το «κομμάτι». Όσοι επιλέξουν να έχουν τους εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους τα μέτρα θα είναι ακριβώς τα ίδια, όσοι επιλέξουν να έχουν τους εξωτερικούς χώρους μεικτούς επίσης δεν αλλάζει κάτι, καθώς τα μέτρα θα είναι τα ίδια.

Ο Κώστας Ναστούλης

Στο Αγρίνιο από την μια μπορεί να ευνοεί κάποιες επιχειρήσεις που μέχρι και τώρα δεν θα μπορούσαν να έχουν όρθιους πελάτες, αλλά από την άλλη όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα, γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση για εμβολιασμό.

Τα ποσοστά δηλαδή στην περιοχή μας είναι πολύ χαμηλά και αυτό επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις εστίασης, η δυναμική δηλαδή των επιχειρήσεών μας είναι πολύ περιορισμένη και αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει φανεί τις λίγες αυτές ημέρες που ο καιρός άλλαξε.

Η δουλειά έπεσε σε μεγάλο βαθμό ειδικά τις καθημερινές και τώρα που ο καιρός θα αλλάξει εντελώς, το σκηνικό θα είναι καθαρά χειμερινό τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Μέχρι τώρα η κάμψη αγγίζει το 50% με 60% στο «κομμάτι» του φαγητού και σε ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό και στα καφέ. Ο καιρός δεν είναι υπέρ  μας και από την στιγμή που οι εσωτερικοί χώροι είναι για εμβολιασμένους και το ποσοστό δεν είναι μεγάλο στην περιοχή μας, αυτομάτως σημαίνει πως δεν θα έχουμε καλή προσέλευση.

Και αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχει και διάθεση για να εμβολιστούν από δω και στο εξής και αυτό μας ανησυχεί ως κλάδο, δεν τασσόμαστε ούτε κατά, ούτε υπέρ των ανεμβολίαστων, αλλά θέλουμε μόνο να έχουμε μια κανονικότητα για να δουλέψουμε και να ανταποκρινόμαστε στα έξοδά μας.

Μην ξεχνάμε και ότι είμαστε και σε περίοδο ανατιμήσεων των τιμών σε όλα. Το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου στο Αγρίνιο δουλεύει με καθήμενους πελάτες δεν αλλάζει κάτι δηλαδή, θα ευνοηθούν λίγες επιχειρήσεις».

Το μόνο μέτρο που θα θυμίζει την πανδημία τον Νοέμβριο

Από το ερχόμενο Σάββατο, απελευθερώνονται τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές, με την απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής να μην υφίστανται, ενώ πλέον δεν υπάρχει όριο στην πληρότητα στα καταστήματα εστίασης και στο όριο καθήμενων.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής στα οποία πρόκειται να υπάρξει «ακύρωση» του μέτρου χωρητικότητας. Συνεπώς, εφόσον ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να παίρνουμε καρτελάκι μπαίνοντας σε σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής δεν θα υπάρχει όριο παρευρισκόμενων πελατών εντός των καταστημάτων.

Οι μάσκες το μόνο μέτρο

Στόχος της κυβέρνησης είναι σε 1 μήνα από τώρα η χώρα να θυμίζει το 2019 και τις μάσκες να παραμένουν ως το μόνο ισχύον μέτρο από την έναρξη της πανδημίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα καταστήματα λιανικής, καθώς σε αυτά εισέρχονται και ανεμβολίαστοι πολίτες. Αντίθετα, στην εστίαση δεν είναι υποχρεωτικές καθώς πρόκειται για αμιγείς χώρους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

§  Ο επιδημιολογικός χάρτης παραμένει με τα ίδια ακριβώς χρώματα αλλά χωρίς μέτρα που να συνδέονται με τις κόκκινες περιοχές. Στην ουσία, παραμένει για να γνωρίζουν οι πολίτες που υπάρχει μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

§  Τελειώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η μουσική για τις κόκκινες περιοχές

§  Στους κλειστούς χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία.

§  Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εμβολιαστική κάλυψη – 15% πίσω η Αιτωλοακαρνανία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr