ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: 30 υπάλληλοι εκτός καθαριότητας – Χωρίς ΦΕΚ ακόμη η τετράμηνη παράταση

Αγρίνιο: 30 υπάλληλοι εκτός καθαριότητας – Χωρίς ΦΕΚ ακόμη η τετράμηνη παράταση

Αγρίνιο: 30 υπάλληλοι εκτός καθαριότητας – Χωρίς ΦΕΚ ακόμη η τετράμηνη παράταση

Απόλυση και επαναπρόσληψη για τα περισσότερα «οκτάμηνα»! Χωρίς ΦΕΚ ακόμη η 4μηνη παράταση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, με αποτέλεσμα στο Αγρίνιο  30 υπάλληλοι να είναι εκτός καθαριότητας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κι ενώ η αναμενόμενη παράταση για τέσσερις μήνες στην κοινωφελή εργασία (οκτάμηνα) είχε κινητοποιήσει την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την πιθανότητα να περνούν τέτοια προγράμματα μέσω ενοικίασης εργαζόμενων προς τους Δήμους, φαίνεται ότι το ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι είναι πιο άμεσο χρονικά.

Κομματάς Θύμιος επανεκλογή ΠΟΕ ΟΤΑ
Ο Θύμιος Κομματάς

Από την περασμένη Παρασκευή οι περισσότεροι από τους «οκτάμηνους» έχουν πάει στα σπίτια τους, διότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ που θα ορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με τον Θύμιο Κομματά, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με μια διαφορετική διαδικασία για όσους είχαν προσληφθεί άμεσα από το πρόγραμμα και έχει λήξει ο χρόνος της σύμβασής τους και για όσους εξακολουθούν να εργάζονται. «Οι, μεν, πρώτοι θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν, οι, δε, δεύτεροι- που είναι και οι λιγότεροι- θα πάρουν παράταση για ένα 4μηνο από όταν δημοσιευτεί το ΦΕΚ», εξηγεί ο κ. Κομματάς.

Αυτό όμως έχει κάποιον αντίκτυπο, αφού κάποιες υπηρεσίες είναι γνωστό ότι επαφίενται στα «οκτάμηνα» για τη λειτουργία τους, διαφορετικά επί της ουσίας δε βγαίνει η δουλειά. Κάτι που σημαίνει επιβάρυνση για κάποιους εργαζόμενους και αρκετά προβλήματα για υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα. «Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω την Παρασκευή έφυγαν για το σπίτι τους τουλάχιστον 30 άτομα από την καθαριότητα με ό, τι αυτό σημαίνει. Είναι σαφές, θα υπάρξει μια δυσκολία στο να βγουν οι βάρδιες στον τομέα αυτό απλά αναμένουμε να μην αργήσει πολύ η διαδικασία», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής ήταν θέμα συζήτησης το κατά πόσον τα ίδια τα οκτάμηνα είναι ήδη αντικείμενο σε κάποιους είδους αλισβερίσι κάτι που πρόσφατα οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα χειροτερέψει αν εμπλακούν μέσα οι ιδιώτες, όπως φημολογείται. Απειλώντας, μάλιστα, με κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στις εκλογές.

«Τρενάρει» το ΦΕΚ για να πιάσουμε Ιούνιο;

Ο τρόπος που γίνεται η παράταση ή η επαναπρόσληψη για όσους έφυγαν την Παρασκευή ίσως έχει να κάνει και με τις επερχόμενες εκλογές, πάντως. Καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκδοση του ΦΕΚ για τα οκτάμηνα σε 10 ή 15 μέρες, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα έχουμε φτάσει στο τέλος Φεβρουαρίου και με 4 μήνες που θα δοθούν θα μπορούμε να πάμε… απρόσκοπτα μέχρι τον Ιούνιο! Οπότε, όπως λένε οι υποψιασμένοι θα έχει περάσει η κρίσιμη περίοδος των απανωτών εκλογών, χωρίς να έχει φύγει από την δουλειά οριστικά κανένας «οκτάμηνος»!

Για τα νούμερα του υπουργείου Εργασίας και για την Ευρώπη η διαδικασία εκλαμβάνεται ως ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Δεν εξετάζεται αν η προσφερόμενη θέση εργασίας εκπονείται από την Αυτοδιοίκηση, το κεντρικό Κράτος ή τους ιδιώτες.

Η «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους φορείς» σε πρώτη φάση θα πάρει πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 42 εκατ. ευρώ καθώς υπήρξαν οι προϋποθέσεις για να δικαιολογηθεί δημοσιονομικά, κάποιοι λένε και προεκλογικά, η χρηματοδότηση της παράτασης.

Οι δήμοι στηρίζουν στην κοινωφελή εργασία μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε καθημερινή βάση σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες με 11.801 ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

Από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6% και στις περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Γιάννης Πάριος: Αφιέρωσε το «Δώσε μου λιγάκι ουρανό» στους δύο αδικοχαμένους πιλότους του Phantom

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ