Αγορά κατοικίας μέσω του ενοικίου αλλά... στο Λονδίνο !

«Φανταστείτε να μπορούσατε να αποταμιεύετε μέσω του ενοικίου που πληρώνετε, ώστε σε μελλοντικό χρόνο να αγοράσετε το ακίνητο στο οποίο μένετε. Ταυτόχρονα, ως ιδιοκτήτες σκεφτείτε τη δυνατότητα να εισπράττετε υψηλότερο ενοίκιο και στο τέλος της διάρκειας της συμφωνίας με τον ενοικιαστή σας, να του το πουλήσετε, πιθανότατα σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που ίσχυε όταν ξεκίνησε η ενοικίαση». Με τα λόγια αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Ζαχαριάδης εξηγεί στην «Κ» το μοντέλο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει από πέρυσι η εταιρεία Adjoin Homes (www.adjoinhomes.com), που ίδρυσε στο Λονδίνο από κοινού με τον δρα Ατομικών Επιστημών και κβαντικό φυσικό Μάριο Τσάτσο.

katoik

«Φανταστείτε να μπορούσατε να κάνετε αγορά κατοικίας μέσω του ενοικίου που πληρώνετε, ώστε σε μελλοντικό χρόνο να αγοράσετε το ακίνητο στο οποίο μένετε. Ταυτόχρονα, ως ιδιοκτήτες σκεφτείτε τη δυνατότητα να εισπράττετε υψηλότερο ενοίκιο και στο τέλος της διάρκειας της συμφωνίας με τον ενοικιαστή σας, να του το πουλήσετε, πιθανότατα σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που ίσχυε όταν ξεκίνησε η ενοικίαση». Με τα λόγια αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Ζαχαριάδης εξηγεί στην «Κ» το μοντέλο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει από πέρυσι η εταιρεία Adjoin Homes (www.adjoinhomes.com), που ίδρυσε στο Λονδίνο από κοινού με τον δρα Ατομικών Επιστημών και κβαντικό φυσικό Μάριο Τσάτσο.

«Το 2020, παρά το γεγονός ότι είχα ένα σταθερό εισόδημα και μια καλή απασχόληση ως καθηγητής πανεπιστημίου, διαπίστωσα ότι δεν ήμουν σε θέση να αγοράσω ένα δικό μου ακίνητο, έπειτα από 12 χρόνια ως ενοικιαστής στο Λονδίνο. Τα ποσά που είχαμε δαπανήσει στο ενοίκιο, δεν είχαν κάποιο αντίκρισμα. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία, το 2022, της Adjoin Homes», αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης.

Η εταιρεία ετοιμάζει ήδη το βήμα για την έναρξη λειτουργίας της και στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024. Πώς ακριβώς όμως δουλεύει το μοντέλο που προτείνει η εταιρεία;

Κατ’ αρχάς, ενοικιαστής και ιδιοκτήτης συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη διάρκεια και ένα συγκεκριμένο ποσό ενοικίου, π.χ. 1.000-1.200 ευρώ για τρία χρόνια. Το ύψος του ενοικίου είναι όμως υψηλότερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο ακίνητο στην ίδια περιοχή. Αυτή είναι η πρώτη διαφορά. Με το υψηλότερο ενοίκιο που εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης έχει το πρώτο κίνητρο να αξιοποιήσει την υπηρεσία αυτή. Σε αντάλλαγμα, ο ενοικιαστής θα μπορεί να αξιοποιήσει το επιπλέον αυτό ποσό για να αγοράσει το ακίνητο, στη λήξη της τριετίας, σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα επικρατεί τότε στην αγορά. Αν, για παράδειγμα, το ακίνητο στην αρχή της συμφωνίας κοστίζει 250.000 ευρώ και στο τέλος της τριετίας το ποσό έχει αυξηθεί σε 300.000 ευρώ, ο ενοικιαστής θα μπορεί να το αγοράσει αντί 275.000 ευρώ. Θα αξιοποιήσει ουσιαστικά τα επιπλέον χρήματα που έχει δώσει μέσω του ενοικίου. Επίσης, οι δύο πλευρές συναινούν στην αρχή της συμφωνίας σε ένα ελάχιστο ποσό εξαγοράς του ακινήτου, π.χ. σε περίπτωση που οι τιμές πώλησης υποχωρήσουν στο μεσοδιάστημα, μέχρι να λήξει η συμφωνία.

Η σωστή εκτίμηση της μελλοντικής αξίας του ακινήτου είναι «κλειδί» για τη συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών- ενοικιαστών.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε το μοντέλο της Adjoin στην ελληνική αγορά, καθώς τα οφέλη, τόσο για τους ενοικιαστές, όσο και για τους ιδιοκτήτες είναι πολλαπλά. Οι μεν ενοικιαστές αξιοποιούν μέρος των χρημάτων που δαπανούν για το ενοίκιο, προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής αγοράς, γνωρίζουν την περιοχή και το ακίνητο καλύτερα και είναι σε θέση να αποκτήσουν το ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα επικρατεί σε μερικά χρόνια από σήμερα», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν από την πρώτη μέρα υψηλότερα έσοδα από το ενοίκιο, όπως επίσης κι έναν πιθανό αγοραστή του ακινήτου τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται φθορές και ζημιές, που είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης για τους ιδιοκτήτες.

Το μοντέλο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό π.χ. για ανθρώπους που έχουν αγοράσει ή νοικιάζουν άλλο ακίνητο και επιθυμούν αυξημένη απόδοση από το ιδιόκτητο ακίνητο που δεν χρησιμοποιούν. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν κι έναν πιθανό αγοραστή σε βάθος χρόνου, χωρίς να χάσουν και τυχόν υπεραξίες στο μέλλον, από μια ενδεχόμενη άνοδο των τιμών. Αν λοιπόν σήμερα π.χ. δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση στην αγορά, ή οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αξιοποιήσει το μοντέλο αυτό, προκειμένου να μεταθέσει την πώληση σε μεταγενέστερο χρόνο, εξασφαλίζοντας κι ένα υψηλότερο ενοίκιο άμεσα. Αντίστοιχα, οι ενοικιαστές μπορούν να ξεκινήσουν να εξοικονομούν κεφάλαια προς την κατεύθυνση της αγοράς του ακινήτου στο οποίο μένουν.

Τεχνητή νοημοσύνη
Η Adjoin χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτικά δεδομένα, ώστε να επιλέγει ακίνητα που είναι κατάλληλα για την εφαρμογή του μοντέλου αυτού. Κατά κανόνα επιλέγονται ακίνητα και περιοχές όπου οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον, καθώς η σωστή εκτίμηση της μελλοντικής αξίας είναι «κλειδί».

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία στην Αγγλία έχει δείξει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, κυρίως νέα ζευγάρια που απασχολούνται σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας. Χωρίς τη λύση αυτή, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 χρόνια αποταμίευσης, πληρώνοντας ποσά σε ενοίκια, που δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν για κανέναν άλλο σκοπό. «Αν είχα τη λύση αυτή από το 2009, που ξεκίνησα να νοικιάζω ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, σήμερα θα είχα εξοικονομήσει 100.000 στερλίνες που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για την εξαγορά του», λέει ο κ. Ζαχαριάδης.