ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΑγώνας δρόμου για το νερό στο Μεσολόγγι

Αγώνας δρόμου για το νερό στο Μεσολόγγι

Αγώνας δρόμου για το νερό στο Μεσολόγγι

Αγώνας δρόμου για το νερό στο Μεσολόγγι

Έσπασε και ο δεύτερος αγωγός ύδρευσης το απόγευμα της Τρίτης

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και η πορεία για την οριστική λύση 

Το απόγευμα της Τρίτης αποκόπηκε και ο δεύτερος σιδηροσωλήνας, που διέρχονταν πάνω στην γέφυρα του ΟΣΕ στον ποταμό Εύηνο και τροφοδοτούσε την δεξαμενή, η οποία με την σειρά της τροφοδοτούσε το Μεσολόγγι, αλλά και κοινότητες πέριξ αυτού!

Η τροφοδοσία της δεξαμενής γίνονταν με τον δεύτερο αγωγό Φ400 από πολυαιθυλένιο, που ήταν τοποθετημένος στην άλλη γέφυρα του Ευήνου, αυτή της διέλευσης των οχημάτων, η οποία είχε υποστεί σοβαρή καθίζηση από τις προηγούμενες ημέρες.

Η υδροδότηση του Μεσολογγίου γίνονταν τις κρίσιμες ώρες με 500κυβικά νερού την ώρα και υπολείπονταν της συνολικά απαιτούμενης, που ήταν και είναι περίπου τα 700 κυβικά την ώρα!

Οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή, είπαν σχεδόν το νερό -νεράκι!

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μιλώντας στη «Σ» και δίνοντας το γενικό «στίγμα» της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώθηκε τα πρώτα λεπτά που κόπηκε και ο δεύτερος αγωγός, τόνισε: «δεν υπήρχε επάρκεια στην τροφοδότηση με νερό στο Μεσολόγγι. Δεν ήταν θέμα σημείων, αλλά πίεσης, επάρκειας του νερού.

Υπάρχει νερό το οποίο πηγαίνει στο υδραγωγείο, το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Μεσολόγγι, τα Μούσουρα, τα Ελληνικά, τον Άγιο Θωμά, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει με επάρκεια την ανάγκη για νερό σε όλες αυτές τις περιοχές. Σκοπός μας ήταν να εξυπηρετήσουμε τους δημότες μας με τον καλύτερο τρόπο και άμεσα.

Επιλέγουμε πάντα την καλύτερη λύση που είναι προς όφελος της ασφάλειας και του συμφέροντος των δημοτών, ενώ παράλληλα μας ενδιαφέρει και η αναβάθμιση του συστήματος».

Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου Σπύρος Σταματάτος, αναφέρει  στη «Σ» περιγράφοντας την κατάσταση και τις «προεκτάσεις» της: «πάνω στη γέφυρα του ΟΣΕ υπήρχαν δύο σωλήνες, οι οποίες ενώνονταν μετά τη γέφυρα σε έναν αγωγό.

Από το αντλιοστάσιο έφευγε το νερό με έναν αγωγό Φ400, διακλαδίζονταν πάνω στη γέφυρα σε δύο σωληνώσεις Φ250, γιατί ο ΟΣΕ δεν επέτρεπε να περάσει ένας αγωγός πάνω στο γέφυρα λόγω ισοκατανομής τους βάρους και μετά την γέφυρα οι δύο αγωγοί αυτοί ενώνονταν και πάλι σε ένας Φ400.

Όταν η γέφυρα του ΟΣΕ υποχώρησε κόπηκε ο ένας αγωγός και το απόγευμα της Τρίτης κόπηκε και ο δεύτερος αγωγός με αποτέλεσμα να χάσουμε τροφοδοτικό αγωγό Φ400. Υπάρχει ακόμη ένας ακριβώς ίδιος αγωγός, Φ400, στην άλλη γέφυρα του Ευήνου που υπέστη καθίζηση, σ αυτή που διεξάγονταν η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πριν συμβεί αυτό είχαμε την δυνατότητα να δίνουμε περίπου 700 κυβικά νερού, ενώ σήμερα δίνουμε 500 κυβικά. Δημιουργήθηκε έλλειμμα νερού, με συνέπεια να μην υπάρχει πίεση στο νερό και να μην υπάρχει ποσότητα νερού στους ψηλούς ορόφους των πολυκατοικιών του Μεσολογγίου.

Η εικόνα είναι ανεκτή, γίνεται τροφοδοσία με νερό, αλλά δεν υπάρχει ποσότητα κανονική. Οριστική λύση δεν μπορεί να υπάρχει τώρα, όλες οι λύσεις είναι προσωρινές. Αν δούμε πως υπάρχει ζήτημα με την προσπάθεια συγκόλλησης του αγωγού θα εξετάσουμε πως θα περάσουμε άλλες σωληνώσεις.

Είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό να μας δοθεί χρηματοδότηση και άδεια πριν καταρρεύσει η οδική γέφυρα του Ευήνου ώστε να περάσουμε αγωγό Φ500 πάνω στο γέφυρα για να είναι σε αναμονή και να λειτουργεί άμεσα σε έκτακτες ανάγκες. Δεν έγινε ακόμη.

Μπορούμε να πάμε σε άλλες λύσεις με μικρότερης διατομής αγωγούς, ώστε αν υποχωρήσει περεταίρω η γέφυρα να μη τεθεί ζήτημα βάρους. Προχωράμε ανάλογα την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και φυσικά τις δυνατότητές μας.

Πάντα το καλοκαίρι υπήρχε πρόβλημα με το νερό λόγου του ότι το δίκτυο έχει πολλές διαρροές. Έχουμε ζητήσει από το 2005 να αντικατασταθεί το δίκτυο του Μεσολογγίου, αλλά φτάσαμε στο 2021 και δεν έγινε κάτι.

Τελευταία ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στη Διεύθυνση Δ9 του Υπουργείου μια μελέτη για τον λόγο αυτό για να χρηματοδοτηθεί. Δεν είχε προχωρήσει και τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την χρηματοδότηση, όπως και η διεύθυνση του αρμόδιου υπουργείου και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Για να αντικατασταθεί όλο το δίκτυο ύδρευσης στο Μεσολόγγι χρειάζεται από 3 μέχρι και 5 χρόνια. Από κει και πέρα λόγω την κατάστασης μακάρι να προχωρήσει γρηγορότερα.

Η δημοπράτηση γίνεται από τον δήμο Μεσολογγίου, ο οποίος και θα το εκτελέσει με την τεχνική του υπηρεσία. Το νερό που υπάρχει στο δίκτυο είναι καθαρό, απολυμαίνεται κανονικά, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί λόγω της θολότητας που προέκυψε από την τεράστια ποσότητα νερού που κατέβηκε στον Εύηνο και δημιούργησε θολότητα στην υδροφόρο, αλλά πολύ γρήγορα καθάρισε.

Έχουμε πάρει δείγματα την Δευτέρα και αναμένουμε τα αποτελέσματα μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να δώσουμε επίσημη απάντηση.

Το νερό πάντως πρέπει να το ξέρουν όλοι πως είναι διαυγές και απολυμαίνεται όπως πρέπει και όπως προβλέπεται. Δεν πρόκειται να γίνει διακοπή νερού για όποια διαδικασία και να κάνουμε, εκτός και αν υπάρξει άλλο δυσάρεστο απρόοπτο με τον άλλο αγωγό που είναι πάνω στην γέφυρα του Ευήνου που υπέστη καθίζηση. Έχουμε έτοιμα σενάρια για κάθε περίπτωση.

Ετοιμάζουμε λ.χ. το παλιό αντλιοστάσιο στην περιοχή του Χαλαζιά που έχει δυναμικότητα περίπου 300 εκατοστών νερού την ώρα και μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό την πόλη και να εξασφαλιστεί η επάρκεια.

Συνεργεία κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία. Θα εφαρμόσουμε το κάθε σενάριο ανάλογα με το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Να υπενθυμίσουμε πως χθες Τετάρτη οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Μεσολόγγι επιχείρησαν την συγκόλληση του δεύτερου αγωγού, ώστε να επαναφέρουν τη ροή νερού στην προγενέστερη κατάσταση από την ζημιά.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 58 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 4.696 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr