ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΑγία Σοφία: Έσπασαν τα μάρμαρα της – Σε άσχημη κατάσταση το εσωτερικό της

Αγία Σοφία: Έσπασαν τα μάρμαρα της – Σε άσχημη κατάσταση το εσωτερικό της

Αγία Σοφία: Έσπασαν τα μάρμαρα της – Σε άσχημη κατάσταση το εσωτερικό της

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν συντελεστεί από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Όπως αναφέρουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, κυρίως της αντιπολίτευσης, ένα μηχάνημα καθαρισμού πολλών τόνων που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα μάρμαρα του ναού σε αρκετά σημεία.

Η εφημερίδα Cumhuriyet στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στο «Ατελείωτο μαρτύριο της Αγίας Σοφίας» με υπέρτιτλο «Και τη φορά αυτή έσπασαν τα μάρμαρά της». Είχαν προηγηθεί φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και οι βανδαλιδσμοί στους τοίχους του μνημείου.

Η ξεναγός Οζλέμ Καμπασακάλ δήλωσε πως τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία, εξαιτίας της χρήσης βαρέος μηχανήματος και σχολίασε πως «αυτή η ιστορική δομή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό». Η ξεναγός ισχυρίζεται πως έφεραν μηχάνημα καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα ιστορικά μάρμαρα να σπάσουν σε πολλά σημεία. Όπως είπε, «το ιστορικό αυτό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Η εφημερίδα αναφέρει πως πριν από ένα μήνα είχε φέρει στο φως το ζήτημα της κακομεταχείρισης της Αγίας Σοφίας, και πως το θέμα παραμένει δυστυχώς επίκαιρο, αφού ολοένα και περισσότερες ζημιές έρχονται στο φως, ενώ τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ναού δεν έχουν ληφθεί ακόμα.Τα μηχανήματα με ακτίνες Χ στο εσωτερικό του ναού, που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, ξεκίνησαν να λειτουργούν ξανά πριν από 2 εβδομάδες.

onairnews.gr

Χριστίνα Σταρακά: Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε άμεσα λύση για την ελιά Καλαμών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ