ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγία Παρασκευή στη Μάνδρα: Ενορία ή μοναστήρι; «Διχάστηκε» το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου

Αγία Παρασκευή στη Μάνδρα: Ενορία ή μοναστήρι; «Διχάστηκε» το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου

Αγία Παρασκευή στη Μάνδρα: Ενορία ή μοναστήρι; «Διχάστηκε» το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου

Διχάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου από το θέμα που έχει προκύψει στον οικισμό της Μάνδρας και τη συζήτηση για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής σε μοναστήρι.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας αντιδρούν στη συζήτηση, που έχει ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια στους κόλπους της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και στο ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μονή ο ενοριακός ναός. Η αντίδραση στη μικρή κοινωνία της Μάνδρας Θέρμου φαίνεται πως είναι σχεδόν καθολική, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν συλλεγεί περισσότερες από 160 υπογραφές, που ζητούν τη διατήρηση του ναού ως ενοριακού, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το νομικό καθεστώς λειτουργεί ο ναός από το 1974 μέχρι σήμερα, ενώ η μετατροπή σε μονή θα επιφέρει δυσκολίες ως προς την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την τέλεση μυστηρίων.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μετά αίτηση οκτώ δημοτικών συμβούλων που υποστήριξαν το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας ο Δήμος Θέρμου να πάρει μια γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να παίξει ρόλο στις τελικής αποφάσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Θέρμου υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση στο όλο ζήτημα, δηλώνοντας αναρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει για ένα ζήτημα αμιγώς εκκλησιαστικό. Τελικά με ψήφους 11 έναντι 10 το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου αποδέχθηκε το αίτημα των κατοίκων, που ζητούν να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση ως έχει, με ελεύθερη πρόσβαση για τους πιστούς και να μην μετατραπεί η Αγία Παρασκευή σε μοναστήρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν παρενέβησαν κάτοικοι της περιοχής που να υποστηρίζουν τη μετατροπή του ναού σε μοναστήρι.

Η Αγία Παρασκευή στη Μάνδρα Θέρμου στην προεπαναστική περίοδο λειτούργησε για αιώνες ως μοναστήρι, υπό το πρίσμα λοιπόν της ανάδειξης της ιστορικότητας του ναού και της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, ξεκίνησε η συζήτηση για επαναφορά στο καθεστώς του μοναστηριού. Σημειωτέον από πριν από 30 χρόνια στο πλαίσιο ανασκαφής ανακαλύφθηκε υπόγεια κρύπτη, που εικάζεται πως λειτουργούσε ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα ο χώρος φιλοξενεί κέρινα ομοιώματα αναπαριστώντας το Κρυφό Σχολειό. Εξάλλου, στην περιοχή υπάρχει και έτερος ναός, που μπορεί ως ενοριακός να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών.

Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες έχει παγιωθεί μια κατάσταση, το καθεστώς δηλαδή του εφημεριακού ναού, που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δεν θέλει να αλλάξει. Υποστηρίζουν δε πως η ανάδειξη του ναού και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού δεν εμποδίζεται από το υφιστάμενο νομικό και ουσιαστικό καθεστώς.

Το όλο θέμα είχε ανακινηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια πριν καν από την εκδημία του Μητροπολιτή Κοσμά, χωρίς να παρθούν αποφάσεις, όπως δεν ελήφθησαν αποφάσεις και κατά τη διάρκεια της Τοποτηρητείας του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου. Ωστόσο το θέμα έφτασε μέσω αναφορών, υπομνημάτων και ερωτημάτων ακόμη και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μάλιστα δεν αποκλείεται η ΔΙΣ το προσεχές διάστημα να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση η Εκκλησία και ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός καλούνται να πάρουν μια «δύσκολη» απόφαση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το θέμα και μετά τη δημοσιότητα που πήρε μέσω της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

1. Η εκκλησία αυτή ταυτίζεται νομικά με την ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θεωρείται ιδρυθείσα προ του έτους 1974 σύμφωνα και με το υπ’αριθμ. 2025/29-7-1974 έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

2. Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου ,στη γεωγραφική περιοχή της οποίας βρίσκεται ο ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής στην οποία περιοχή, εκ του θεσμικού μας ρόλου, ασκούμε διοίκηση και εποπτεία, εκφράζουμε τη βούλησή μας ο ναός της Αγίας Παρασκευής να παραμείνει ως έχει και να είναι ανοικτός , με ελεύθερη πρόσβαση όλων των πιστών που τον επισκέπτονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και έχει σημαντική συμβολή στην προσέλκυση επισκεπτών και εν γένει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού που αποτελεί βασική επιδίωξη και στρατηγική του Δήμου, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής μας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 169 νεκροί και 135 διασωληνωμένοι ασθενείς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ