Άγια Νακαμουρά: Στο επίκεντρο και πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών – «Δεν μιλάει γαλλικά» υποστηρίζει η άκρα Δεξιά

Θύμα ρατσιστικών επιθέσεων εφέρεται να είναι βάσει εισαγγελικής έρευνας η 28χρονη Άγια Νακαμουρά, η γαλλόφωνη καλλιτέχνιδα που έχει καταγωγή από το Μάλι, την ώρα που…

b643ba5_1709996070022-219266

Θύμα ρατσιστικών επιθέσεων εφέρεται να είναι βάσει εισαγγελικής έρευνας η 28χρονη Άγια Νακαμουρά, η γαλλόφωνη καλλιτέχνιδα που έχει καταγωγή από το Μάλι, την ώρα που ακούγεται ως υποψήφια να ερμηνεύσει τραγούδια της Εντίτ Πιαφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η γαλλική ακροδεξιά επιχειρηματολογεί ότι «δεν πρόκειται για αληθινή Γαλλίδα», ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν θρίαμβο της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Εκτός από την αναμενόμενη τεράστια αποχή ως και 31% των ψηφοφόρων η παράταξη της Λε Πεν εμφανίζεται με άνοδο τριών εκατοστιαίων μονάδων, ενώ αντίθετα πτώση 2 μονάδων παρουσιάζει το κόμμα του Γαλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με 18% σε πρόθεση ψήφου.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα ερχεται τρίτο, με 11, 5%, και ακολοθούν οι Οικολόγοι με 8,5%.

Η ανηψιά της Μαρίν Λε Πεν, και υποψήφια στις ευρωεκλογέ με το ακόμα πιο ακροδεξιο κόμμα της Επανακατάκτησης, του Ερικ Ζεμούρ, η Μαριόν Μαρεσάλ, δεν χάνει ευκαιρία να τονίσει ότι η Άγια δεν μιλάει γαλλικά και καταλογίζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι «δεν θέλει να προβάλλει την αιώνια Γαλλία, τη Γαλλία της Ιστορίας, της Παράδοσης, αλλά την πολυπολιτισμική Γαλλία, τη Γαλλία των μεταναστών, τη Γαλλία που δεν τραγουδάει γαλλικά».

Η υπόθεση Αya Nakamura επομένως είναι ευκαιρία για ψηφοθηρία προς το αναποφάσιστο κοινό.

Σχετικά με τη συμμετοχή της 28χρονης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το  49% των Γάλλων απαντά ότι είναι “κακή ιδέα”, έναντι 21% που εκτιμούν οτι είναι “καλή ιδέα” ενω 30% “δεν έχουν γνώμη” , σύμφωνα με δημοσκόπηση των Elabe/BFM TV, που διεξήχθη στις 13/3/2024.
Αυτό το 30% των ψηφοφόρων προσεγγίζουν τα ακροδεξιά κόμματα.

Από την άλλη, ο νεαρός πληθυσμός που δεν ψηφίζει παραδοσιακά αφού και στις ωπροηγούμενες ευρωεκλογές η αποχή ανήλθε στο 50%, ίσως να αντιδράσει στις κάλπες γιατί η Aya Nakamura είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο νεανικό κοινό. Αντιμετωπίζεται ως “soft power” στη Γαλλία και διεθνώς βρίσκεται στο τοπ 5 των πωλήσεων σε 46 χώρες.

Οι πολέμιοι της παρωδώντας στίχους από το τραγουδι της «Ντζατζα», που εχει κανει πανω από 1 δισεκατομμύριο θεάσεις, την καλούν να επιστρέψει στο Μάλι, το οποίο εγκατέλειψε όταν ήταν δύο μηνών. Η 28χρονη απαντά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Μπορεί να είστε ρατσιστές, αλλά δεν είστε κουφοί. Είμαι Νο1 θέμα συζήτησης. Αυτό σας πονά!».

 

Πηγή: ertnews.gr