ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμος«Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ»

«Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ»

Ένα χαρμόσυνο γεγονός, ένας γάμος, το 15αύγουστο του 1943, ο οποίος σφράγισε το ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας εξιστορείται μέσα στις σελίδες του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ»

Μια αληθινή ιστορία παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ», στο εντευκτήριο του τρένου, στο Αγρίνιο, βιβλίο που έγραψε ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος ήταν ένα από τα δύο αδέλφια της οικογένειας που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας Μάλιου, γεγονός με το οποίο σφραγίστηκε το έγκλημα πολέμου των ναζί εναντίον του χωριού Κομμένο στην Άρτα το ξημέρωμα της Δευτέρας 16 Αυγούστου του 1943.
Οι Γερμανοί εισερχόμενοι στο χωριό στις 25 Μαρτίου του 1943 έσφαξαν το ιερέα του χωριού και μαζί του συνολικά 317 άτομα. Η πλοκή του βιβλίου αφορά την οικογένεια Μάλιου, τον πατέρα της νύφης Θεόδωρο Μάλιο, το μικρότερο αδελφό Αλέξανδρο, την μητέρα Βασιλική, τον μεγάλο αδελφό Σπύρο, κατά την τελετή του γάμου και όχι μόνο.
Στην ουσία ήταν ένας γάμος στην μέση της φωτιάς και της βίας της Κατοχής υπό το απειλητικό βλέμμα των Γερμανών, καθώς την περίοδο εκείνη Γερμανοί στρατιώτες, αντάρτες, δεξιοί και αριστεροί ήταν σε διάταξη μάχης.
Υπήρχε την εποχή εκείνη η εκκαθαριστική επιχείρηση «Ζαλμούγκερ» και η αντίστοιχη επιχείρηση «Αύγουστος». Μέσα σε ένα τοπίο διασποράς ειδήσεων, φόβου και τρόμου, ενώ ο Βελουχιώτης και ο Ζέρβας ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου, αναπτύσσεται η αληθινή ιστορία του βιβλίου.
Στην βιβλιοπαρουσίαση προβλήθηκε βίντεο «απολογισμού», με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος αλλά και του γάμου, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και συντόνιζε η φιλόλογος και συγγραφέας κ. Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου. Μίλησαν για το βιβλίο ο σχολικός σύμβουλος και μαθηματικός κ. Κώστας Νάκος και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κώστας Κονταξής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου (Κ.Ε.Δ.Α) κα Ευαγγελία Κραβαρίτη  και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ Στάθης Τσούκαλος.
Συνολικά διεσώθησαν ελάχιστοι κάτοικοι του Κομμένου και καλεσμένοι του γάμου, οι οποίοι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στον ποταμό Αχέροντα, περπατώντας.
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr