ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑύξηση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης

Αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης

Φέτος για πρώτη φορά η ενημέρωση για το αν είναι κάποιος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης γίνεται και μέσω ΚΕΠ

 

Αύξηση στη ζήτηση

πετρελαίου θέρμανσης

 

Από τον προηγούμενο μήνα μέχρι και χθες η αύξηση στην ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει το 30% με 35%. Αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου

 

 

Αυξημένο είναι φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών του νομού για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρσι. Η επανεκκίνηση της πώλησης πετρελαίου θέρμανσης είναι σε θετική κατεύθυνση λένε οι βενζινοπώλες, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλ/νίας – Λευκάδος κ. Δημοσθένης Κακούρης.

Φέτος, μέχρι στιγμής, η ζήτηση αγγίζει το 30% με 35% κατά τον κ. Κακούρη, ενώ πέρσι το επίπεδο ήταν δραματικά χαμηλό, στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και γενικότερα και γι’ αυτό οι βενζινοπώλες κάνουν λόγο για επανεκκίνηση φέτος.

Σημαντικός παράγοντας για την μεγάλη ώθηση στην αγορά του πετρελαίου που υπάρχει φέτος είναι η τιμή του πετρελαίου, το επίδομα θέρμανσης που συντελεί στην πώληση, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η τιμή του βαρελιού.

Φέτος, η τελική τιμή για έναν καταναλωτή που δικαιούται και επίδομα θέρμανσης αγγίζει τα 0,73 λεπτά, ενώ το επίδομα θέρμανσης για την περιοχή κυμαίνεται στα 0,35 περίπου λεπτά.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης γενικά κυμαίνεται από 1,06 έως 1,08 ευρώ το λίτρο και λόγω της τιμής αυτής οι καταναλωτές μέχρι τώρα έχουν προμηθευτεί από 300 λίτρα έως 1000 λίτρα, εν αντιθέσει με πέρσι που καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης όλες οι προμήθειες ήταν χαμηλές, όπως επισημαίνει ο κ. Κακούρης.

Η περίοδος που θα σημειωθούν ακόμη περισσότερες παραγγελίες, κατά τους βενζινοπώλες, είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σε συνάρτηση πάντα με τον καιρό που θα επικρατεί εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι καταναλωτές για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι επιδόματος, εκτός από την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) όπου μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του Taxisnet, φέτος για πρώτη φορά θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται τα ΚΕΠ, έχοντας μαζί τους την ταυτότητά τους, το εκκαθαριστικό τους, έναν λογαριασμό του σπιτιού (ΔΕΗ – ΟΤΕ κ.λ.π.) και το βιβλιάριο τραπέζης, για να βρεθεί άμεσα ο κωδικός του, για να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι ή όχι.

Ο κ. Κακούρης δήλωσε επίσης: «Στις 15/10 ξεκίνησε επισήμως η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και από 20/10 ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες. Σημασία όμως έχει να αναφέρουμε και χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, οι οποίες στοχεύουν στην διασφάλιση σε κάθε νοικοκυριό του νομού μας περισσότερη θέρμανση με λιγότερο κόστος, καθώς η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ο πιο δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης».

Ο κ. Κακούρης επιγραμματική δηλώνει:

«1) Το πρατήριο της γειτονιάς   αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση. Καλό θα είναι οι καταναλωτές να το προτιμήσουν.

2) Να αποφύγουν τους περιστασιακούς προμηθευτές.

3) Κριτήριο για την επιλογή του πρατηρίου δεν είναι μόνον η τιμή στην οποία πωλείται το πετρέλαιο, καθώς πολλές φορές η φθηνή τιμή συνεπάγεται ελλειμματική παράδοση.

4) Όσο μεγαλύτερη ποσότητα αγοράσουν τόσο καλύτερη τιμή μπορούν να πετύχουν.

5) Κατά την παραλαβή να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι κόκκινο και διαυγές. Αν είναι θολό να μην το παραλάβουν.

6) Η παραλαβή καλό θα είναι να γίνεται από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

7) Όποιος παραλαμβάνει το πετρέλαιο οφείλει να γνωρίζει καλά τις διαστάσεις της δεξαμενής του.

8) Σημαντικό είναι να μετρά την ποσότητα που έχει πριν την παραλαβή, αλλά και αυτή που υπάρχει μετά το γέμισμα της δεξαμενής ώστε να είναι σίγουρος για την ποσότητα που παρέλαβε.

9) Για να γίνει σωστή μέτρηση μετά το γέμισμα της δεξαμενής θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά για να <<ηρεμήσει>> το πετρέλαιο.

10) Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει πως η στάθμη  του πετρελαίου ενδέχεται να σταματήσει ένα με δύο εκατοστά από εκεί που αρχικά είχε υπολογιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ότι η δεξαμενή μετά το γέμισμά της θα παρουσιάσει μια μικρή διόγκωση.

11) Ιδιαίτερη προσοχή, να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας όταν γίνεται η παράδοση πετρελαίου θερμάνσεως σε υπόγεια και κλειστούς χώρους, λόγο του ότι τα αέρια είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη.

12) Πρέπει να πραγματοποιείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

13) Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

14) Να ελέγχετε η μάνικα (λάστιχο του βυτιοφόρου) να είναι γεμάτη πριν την παράδοση και η ένδειξη του  μετρητή  να είναι στο μηδέν.

15) Η προμέτρηση, η επιμέτρηση και ο υπολογισμός της ποσότητας θα πρέπει να γίνονται παρουσία του οδηγού του βυτιοφόρου ή του βοηθού του.

16) Ο πρατηριούχος είναι υποχρεωμένος να εκδώσει ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ προς τον καταναλωτή αναγράφοντας στοιχεία του πελάτη, τα λίτρα και το ποσό πληρωμής».     

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr