ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Αυτή την πολιτική πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ταξικά»

«Αυτή την πολιτική πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ταξικά»

Συνέντευξη Τίμου Παπανικολάου, υποψήφιου δημάρχου Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Οι δήμοι είναι το μακρύ χέρι της κρατικής εξουσίας» – Ζήτησε ενίσχυση και ενδυνάμωση της παράταξης θυμίζοντας όμως ότι «οι αγώνες δεν σταματάνε στην κάλπη»

Ο Τίμος Παπανικολάου, επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου, ήταν χθες προσκαλεσμένος του «Δυτικά FM 96.1» και παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Πάνο Τσακανίκα και Κώστα Καρακώστα.

Ο κ. Παπανικολάου στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι η ανεργία και η οικονομική ανέχεια, προτείνοντας την ενιαία αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στην κάλπη και την ενδυνάμωση του ταξικού αγώνα ως αντίβαρο στην κρίση που μαστίζει την χώρα.
Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει δείξει δείγματα γραφής μέσω των μελών της που συμμετέχουν τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ο Βασίλης Νικάκης, ο Κώστας Σιδέρης και ο Δημήτρης Δήμας, αλλά και ο Γιώργος Σολτάτος που συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αποτελεί μια παράταξη «με γνωστές και σταθερές θέσεις που θα βρίσκεται εδώ και μετά από τις κάλπες», όπως κατέληξε ο ίδιος. Επεσήμανε ότι δεν είναι ποσοστά των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία αλλά η ενδυνάμωση και συνέχιση του αγώνα: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι χρειάζεται κατανόηση των προβλημάτων και διεκδίκηση».
Αναφορά έκανε και σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για «αναχώματα τα οποία ορθώνει η εξουσία αναγνωρίζοντας ως πρόβλημα το ταξικό κίνημα». Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το αποτέλεσμα είναι «να εγκλωβίζονται λαϊκές δυνάμεις και να μην μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα». Εξέφρασε επίσης την επιφύλαξή του για το κατά πόσο τα ποσοστά που λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις ή ακόμη και στις εκλογικές αναμετρήσεις κάποιοι πολιτικοί χώροι είναι ουσιαστικά και ανταποκρίνονται και στους αγώνες στο δρόμο ή αποτελούν μόνο δημοσκοπικές αποτυπώσεις των διάφορων τάσεων που αναπτύσσονται στους ψηφοφόρους.
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για την «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι η διασύνδεση του γενικού με το τοπικό και για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες στο συνδυασμό θεωρούν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει το βήμα μέσα από το οποίο θα ξεκινήσει η δράση εναντίων των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς όμως να γίνει αντίστοιχα και η μεταφορά οικονομικών πόρων, εξώθησαν τους δήμους στην αναζήτηση εσόδων από άλλες πηγές, καθιστώντας τους από τη μια κυβερνητικό υποχείριο της κυβέρνησης και από την άλλη έτοιμους να οδηγηθούν σε συμπράξεις με επιχειρηματίες και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις πόρων, ώστε να μπορέσουν να βρουν τα έσοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.
Ένας «κομμουνιστής δήμαρχος», σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, δεν θα αρκούνταν απλά στη διεκδίκηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης αλλά ταυτόχρονα θα ήταν συμπαραστάτης στους αγώνες όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Παράλληλα, θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ότι δεν είναι δυνατόν τα τοπικά προβλήματα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από το τοπικό επίπεδο, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές των κεντρικών πολιτικών. Ως παράδειγμα ανέφερε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία δεν έχει ως επιλέξιμα εγγειοβελτιωτικά έργα, με αποτέλεσμα ολόκληροι κάμποι στην Αιτωλοακαρνανία μένουν απότιστοι. Είπε ότι θεωρεί «κοροϊδία» προτάσεις όπως την προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών, όπως τα αρωματικά φυτά που προτείνει στο πρόγραμμά του ο κ. Τραπεζιώτης, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στη γεωργία τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, όπως είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους του πετρελαίου και του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Οι κοινωνικές δομές του δήμου μπήκαν επίσης στο στόχαστρο του επικεφαλή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», λέγοντας πως «φυσικά και είναι αναγκαίες αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για την ύπαρξή τους, όταν γνωρίζουμε τα αίτια που οδηγούν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην εξαθλίωση». Ειδικά για το θέμα αυτό, ο κ. Παπανικολάου συμπλήρωσε ότι «θα έπρεπε η κοινωνική πολιτική να ασκείται από το ίδιο το κράτος».
Ο κ. Παπανικολάου απάντησε και σε ερώτηση ακροατών για το ζήτημα της εγκληματικότητας από άτομα Ρομά, καταδεικνύοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί μια ουσιαστική πολιτική η οποία θα μπορέσει να ενσωματώσει αυτή την κοινωνική ομάδα στην ελληνική κοινωνία, αντί να τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Όπως είπε στη συνέχεια, είναι αδικαιολόγητο οι Ρομά να αποτελούν θύμα εκμετάλλευσης για πολιτικά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα να αποτελούν και την αφορμή για να ξεδιπλώνουν την φασιστική τους δράση ακραία μορφώματα, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε ποιος είναι ιστορικά ο ρόλος τέτοιων κομμάτων, ενώ αναφορά έκανε και στα «προγράμματα» απασχόλησης με μεροκάματα των 18 ευρώ που προωθεί η Χρυσή Αυγή και απευθύνονται «μόνο σε Έλληνες».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Τίμος Παπαναστασίου ζήτησε την εκλογική υποστήριξη του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ώστε η παράταξη να βγει ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση, δίχως όμως αυτό να σημαίνει, αλλά συμπλήρωσε ότι «οι αγώνες δεν σταματάνε με την ψήφο στην κάλπη αλλά καλούμε όλους να έρθουν μαζί μας».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr