Αφού γίνεται χαμός από αφίξεις, γιατί ο τουρισμός είναι κάτω από πέρυσι;

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους αλλοδαπούς με 64,7% και 73,5%

Αφού γίνεται χαμός από αφίξεις, γιατί ο τουρισμός είναι κάτω από πέρυσι;

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαμε 25% αύξηση τουριστών σε σύγκριση με το 2023 και με το περσινό ρεκόρ να είναι της τάξης των 32,7 εκατομμυρίων τουριστών φέτος θα ξεπεράσουμε τα 40 εκατομμύρια. Πολύ χρήμα δηλαδή….

Πώς γίνεται όμως και αν ρωτήσεις στην Λευκάδα ή στο Κανάλι Πρέβεζας θα σου πουν ότι είναι "σημαντικά πιο κάτω από πέρυσι, για τον Ιούνιο σίγουρα ένα 20% με 30%"; Κάτι δεν πάει καλά εδώ, έτσι δεν είναι;

Ή οι επαγγελματίες είναι αδηφάγοι και δεν θα ικανοποιούνταν με κανένα νούμερο ή το υπουργείο δίνει ψεύτικα στοιχεία ή κάπου οι τουρίστες χάνονται στην διαδρομή. Δηλαδή, απλά έρχονται, τα βρίσκουν ακριβά και δεν βγαίνουν, κάτι σαν τον τουρισμό του all inclusive ή του κρουαζιερόπλοιου που δεν αφήνει τίποτε. Ή σαν τον Βαλκανικό Τουρισμό του Πλαταμώνα αλλά και της Λευκάδας πλέον, λόγω εύκολης πρόσβασης.

Για παράδειγμα, οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα ανήλθαν σε 2.187.914 και οι διανυκτερεύσεις σε 6.759.350 κατά τον μήνα Απρίλιο 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2023, κατά 2,4% στις αφίξεις και 2,2% στις διανυκτερεύσεις.

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους αλλοδαπούς με 64,7% και 73,5%. Η μέση συνολική διανυκτέρευση για το μήνα Aπρίλιο 2024, ανήλθε σε 3,1 ημέρες.

Αλλά και στα αεροδρόμια, τόσο η ΥΠΑ όσο και η Fraport που έχουν αεροδρόμια στην χώρα ανακοίνωσαν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές. Άνοδος 13% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στην επιβατική κίνηση στο πρώτο πεντάμηνο του έτους για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας (39 αεροδρόμια: 24 ΥΠΑ, 14 FRAPORT GREECE, ΔΑΑ) η συνολική επιβατική κίνηση το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου έφτασε τα 20.419.817 άτομα, έναντι 18.064.868 επιβατών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023.

Όσον αφορά τον αριθμό κινήσεων αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού) στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 για το σύνολο των 39 αεροδρομίων της χώρας, των οποίων τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ασκεί η ΥΠΑ, σημειώθηκε αύξηση 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023.

Τι ισχύει λοιπόν; Οι υπολογισμοί αφίξεων ή αυτό που βλέπουν τα μαγαζιά; Μήπως απλά δεν έχουμε καταλάβει τι τουρισμό έχουμε και πού μένει όταν έρχεται;

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θα κινδυνεύσει ο ίδιος με… διαγραφή

Είναι εμφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απομονωμένος από μία μεγάλη μερίδα των στελεχών του κόμματος και πρακτικά αδύναμος