ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑφύλακτο το Πανεπιστήμιο Σε διαθεσιμότητα όλοι οι φύλακες

Αφύλακτο το Πανεπιστήμιο Σε διαθεσιμότητα όλοι οι φύλακες

Σε διαθεσιμότητα όλοι  οι φύλακες
Το σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια παιδεία δείχνει τα δόντια του

Υπαρκτός ο φόβος συρρίκνωσης των 28 τμημάτων του Πανεπιστημίου

Σοβαρούς κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και για τα τρία τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο, συνεπάγεται η μείωση κατά σχεδόν 25% του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, που αποφασίστηκε με το σχέδιο «Αθηνά», κατ’ εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία. Ήδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τη φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ απεγνωσμένα οι 99 που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ζητούν να ισχύσει η κινητικότητα, όπως τους είχε υποσχεθεί ο υπουργός παιδείας, ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους, αλλά μάταια.

Χθες, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, όπου ομόφωνα αποφάσισαν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί το καθεστώς της κινητικότητας, όπως αποτελούσε και δέσμευση του αρμόδιου υπουργού. Οι 48 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από κατηργημένες ειδικότητες, όπως είναι οι φύλακες και οι επιμελητές, ενώ 51 προήλθαν κατόπιν μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ, από διάφορες άλλες ειδικότητες, τόσο διοικητικές όσο και τεχνικές.
Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 118 διαθεσιμότητες, κατόπιν αλλαγών του προγραμματισμού που ίσχυσε για όλα τα λύκεια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 99. Από αυτούς, οι 6 εργάζονταν στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Αγρίνιο. Δέσμευση του υπουργού Παιδείας ήταν ότι με το πέρας του 8μήνου, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, όσοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τοποθετηθούν σε καθεστώς κινητικότητας, ακόμη και ενδουπηρεσιακής, ούτως ώστε να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Η προχθεσινή συνάντηση όμως που είχαν στο υπουργείο Παιδείας απέβη άκαρπη καθώς δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ δεν έλαβαν καμία δέσμευση, με τις καταληκτικές ημερομηνίες να πλησιάζουν απειλητικά.
Πέρα από τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν τις συμβολικές καταλήψεις κρίσιμων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, όπως της Επιτροπής Ερευνών και της Οικονομικής Υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε νέες συνελεύσεις, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και φοιτητών. Παράλληλα,  την επόμενη Τρίτη θα έρθουν σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, για τον καλύτερο και από κοινού συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους.
Αυτή τη στιγμή, τα 28 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ τους και αυτά του Αγρινίου, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα από την συρρίκνωση του προσωπικού, κάτι όμως το οποίο μπορεί να αλλάξει άμεσα με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος λειτουργίας. Ήδη έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την φύλαξη των Πανεπιστημιακών χώρων, αφού η ειδικότητα των φυλάκων είναι μια από τις καταργηθείσες, με αποτέλεσμα όλα τα τμήματα να μένουν ουσιαστικά αφύλακτα, πέρα από τις βραδινές ώρες που η φύλαξή τους παραχωρείται σε ιδιωτική εταιρεία security.
Εργαζόμενοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου αλλά και υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εκφράζουν ανοικτά πλέον τον φόβο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το ίδρυμα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά την λειτουργία του και δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, αρχής γεννωμένης από τον Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι γνωστό και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι πρυτάνεις να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν συγχωνεύσεις τμημάτων, προκειμένου έστω και με αυτή τη μορφή να καταφέρουν να τα διατηρήσουν στη ζωή.
Μάλιστα, όσο πιο «περιφερειακό» είναι το κάθε τμήμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει, κι αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στο θέμα των διαθέσιμων υποδομών, όπως για παράδειγμα είναι η εμφανής απουσία φοιτητικής εστίας στην πόλη μας. Μπορεί προ 15ετίας περίπου τα τμήματα στο Αγρίνιο να δημιουργήθηκαν με προδιαγραφές που κάποια μέρα θα τους επέτρεπαν να διεκδικήσουν ακόμη και την αυτονομία τους, σήμερα όμως κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτά τα 15χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο δεν κατέστη εφικτή η δημιουργία του περίφημου Πανεπιστημίου Αγρινίου, αλλά αντιθέτως, έγινε ορατός ακόμη και ο κίνδυνος απώλειας των τριών τμημάτων που διατηρούνται ακόμη ζωντανά.
Μπορεί να έχουμε την αντίληψη ότι όλα αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο από την εκάστοτε κυβέρνηση και εμείς ως τοπική κοινωνία δεν έχουμε κανένα λόγο, κάθε άλλο παρά έτσι είναι όμως. Όχι μόνο γιατί η δική μας ψήφος μεταφράζεται στη δική τους πολιτική, αλλά και γιατί δεν έχουμε αναπτύξει τους τρόπους και τις μεθόδους να διεκδικούμε αποτελεσματικά. Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου μπορεί να είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτών που η περιοχή μας αξίζει αλλά δεν έχει. Αυτή τη στιγμή όμως, αυτό είναι που βρίσκεται άμεσα μπροστά μας και στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και μαζί τους σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να σταθεί δίπλα τους, διεκδικώντας έστω την ύστατη ώρα αυτό που αποτελεί αμοιβαίο συμφέρον όλων: τη διατήρηση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε, αποτελεί και προεκλογική δέσμευση όλων των προσφάτως εκλεγμένων αυτοδιοικητικών. Περιμένουμε αποτελέσματα.
Κώστας Καρακώστας
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr