ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΑεροδρόμιο του Ακτίου: Μειώνονται οι ένστολοι

Αεροδρόμιο του Ακτίου: Μειώνονται οι ένστολοι

Αεροδρόμιο του Ακτίου: Μειώνονται οι ένστολοι

Μειώνονται οι ένστολοι στο αεροδρόμιο του Ακτίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” η οποία τονίζει πως είναι ζητήματα και για τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου εγείρει η μείωση του προσωπικού στη στρατιωτική βάση λόγω του οργανογράμματος, από τη στιγμή που πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο μετά τη σύμβαση με τη Fraport έγιναν «συγκοινωνούντα δοχεία»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Υψηλές επιδόσεις, καταγράφει φέτος το καλοκαίρι το αεροδρόμιο του Ακτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση 22,9% σε σχέση το 2019!

Μάλιστα το αεροδρόμιο του Ακτίου κατέγραψε τον Αύγουστο σε σύγκριση πάντα με το 2019 τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην επιβατική του κίνηση μετά το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, καθώς διακινήθηκαν 175.720 επιβάτες.

Την ώρα όμως που το αεροδρόμιο του Ακτίου αποδεικνύεται «στυλοβάτης» της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Πρέβεζα κτλ) φαίνεται πως ανακύπτουν ζητήματα με την προβλεπόμενη στελέχωση της στρατιωτικής βάσης.

Να σημειώσουμε πως οι πολιτικές πτήσεις υποστηρίζονται (έλεγχος κυκλοφορίας, πυρασφάλεια, συντήρηση και φύλαξη κοινών υποδομών κτλ) από το στρατιωτικό αεροδρόμιο βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Τα πράγματα όμως στην στρατιωτική βάση δεν είναι τόσο θετικά και αν συνεχίσει να μειώνεται το στρατιωτικό προσωπικό θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια – εξυπηρέτηση των  πολιτικών πτήσεων, το οποίο μεταφράζεται σε πλήγμα στις θέσεις εργασίας και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.

Οι τοπικοί φορείς πρέπει να ζητήσουν την επίλυση του ζητήματος του οργανογράμματος και της σταθεροποίησης του προσωπικού του στρατιωτικού αεροδρομίου, έτσι ώστε και το πολιτικό αεροδρόμιο να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχει ξεκινήσει να ενημερώνει φορείς (Ενώσεις Ξενοδόχων, Επιμελητήρια κλπ) της περιοχής, με σκοπό να κινητοποιηθούν και να μεταφέρουν τον προβληματισμό τους στα αρμόδια υπουργεία. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς η ενημέρωση σε βουλευτές, Περιφερειάρχες, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Απόστολος Λεμονιάς μιλά στη «Σ» αποτυπώνοντας επ’ ακριβώς τον τρόπο που ανέκυψε το ζήτημα μείωσης του προσωπικού λόγω του οργανογράμματος.

Ο Απόστολος Λεμονιάς

Συγκεκριμένα ο κ. Λεμονιάς τονίζει: «στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ακτίου το 2017 και το 2018 έγιναν δύο οργανωτικές μεταβολές και μετονομασίες. Από Σμηναρχία Μάχης έγινε Αεροπορικό Απόσπασμα και μετά Μονάδα Υποστήριξης. Αυτές οι μεταβολές κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προς την προηγούμενη αλλά και την σημερινή κυβέρνηση, οι υπουργοί απάντησαν πως δεν έγιναν για λόγους υποβάθμισης, αλλά για λόγους καλύτερης εκμετάλλευσης του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων. Επιπλέον, δεν έγινε καμία μείωση των δραστηριοτήτων που είχε το αεροδρόμιο, αντιθέτως, αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες λόγω του πολιτικού αεροδρομίου του Ακτίου.

Το 2018 όμως ήρθε ένα οργανόγραμμα, το οποίο μείωνε κατά 40% το προσωπικό! Το οργανόγραμμα αυτό δεν εφαρμόστηκε απόλυτα μέχρι τώρα, αλλά σε μικρό βαθμό. Μειώθηκε δηλαδή η υπάρχουσα δύναμη του προσωπικού, μείωση που αρχίζει και δημιουργεί σημαντική «αρρυθμία», ενώ η ανησυχία του προσωπικού είναι έντονη, καθώς επηρεάζονται οι μεταθέσεις του, καθώς βάσει του νέου (τελευταίου) οργανογράμματος φαίνονται υπεράριθμα τα στελέχη του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι σε μια δημόσια υπηρεσία δικαιολογούνται 10 άτομα και διαπιστωθεί πως υπάρχουν 20, τότε αυτόματα οι 10 είναι υπεράριθμοι, συνεπώς, ανά πάσα στιγμή μπορεί τα υπεράριθμα άτομα να απομακρυνθούν. Ακριβώς αυτό ισχύει και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ακτίου με τη διαφορά ότι στο Δημόσιο ισχύει το αμετάθετο, κάτι που δεν ισχύει στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, το οργανόγραμμα αυτό ούτε υλοποιείται, ούτε διορθώνεται και πρέπει πάνω σ’ αυτό να υπάρξει μια λύση, να υπάρξει επίλυση του ζητήματος, καθώς τόσος κόσμος που απασχολείται στο Άκτιο είναι στον «αέρα» επί 4 συναπτά χρόνια, που «πλανάται» το οργανόγραμμα αυτό. Βρίσκεται δηλαδή μόνιμα σε κατάσταση ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Φέτος μάλιστα βγήκαν μεταθέσεις συναδέλφων, οι οποίοι παρόλο που κατέθεσαν ενδικοφανή προσφυγή για να μην αποχωρήσουν από το Άκτιο, υλοποιήθηκαν οι μεταθέσεις τους και η απάντηση στην προσφυγή που κατέθεσαν «στηρίζονταν» στο επιχείρημα ότι είναι υπεράριθμοι. Αν δεν φαινόμασταν ως υπεράριθμοι ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι να μην αποχωρούσαν με μετάθεση, ή θα υπήρχε αντικατάσταση  ώστε να μην υπάρχει άμεσο αντίκτυπο στις υποχρεώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) έναντι του πολιτικού αεροδρομίου.

Να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πως στο στρατιωτικό κομμάτι του αεροδρομίου του Ακτίου δεν εμπλεκόμαστε σαν Ένωση. Είναι αρμόδια η υπηρεσία και η ηγεσία και εννοείται πως το στρατιωτικό κομμάτι θα είναι πάντα όπως πρέπει και θα «βγαίνει» όπως πρέπει, ακόμη και 10 άτομα να μείνουν στο αεροδρόμιο.

Πως ανακύπτει όμως το ζήτημα της ασφάλειας; Το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ακτίου και των Χανίων είναι δύο αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, το πολιτικό τους κομμάτι, τα οποία είναι κοινής χρήσης, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στη σύμβαση. Με συγκεκριμένο νόμο του 2016 έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στην Fraport και από αυτά τα αεροδρόμια, το αεροδρόμιο του Ακτίου και των Χανίων έχουν χαρακτηριστεί ως κοινής χρήσης.

Η σύμβαση προβλέπει υποχρεώσεις της στρατιωτικής αεροπορίας προς τον πολιτικό αερολιμένα. Για όλες δηλαδή τις κοινές υποδομές έχει ευθύνη η Πολεμική Αεροπορία, ώστε να λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι συμβατικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων που βγάζουν σε πέρας οι ένστολοι, ενώ πλέον υπάρχει ζήτημα λόγω του οργανογράμματος και των μεταθέσεων.

Συνεπώς ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα, αφού δεν επιλύεται το ζήτημα με το οργανόγραμμα και την εξασφάλιση θέσεων. Τα ζητήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και κοινωνικό χαρακτήρα, όταν υπάρχει στο πολιτικό αεροδρόμιο τέτοια ανάπτυξη της τάξεως του 24%, που σημαίνει πως υπάρχουν πάρα πολλές προσγειώσεις και απογειώσεις πτήσεων, χιλιάδες επιβάτες και κατ’ επέκταση αυτό φέρνει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και γεννά επιπλέον ζητήματα ασφάλειας – έργου.

Υπάρχει «κενό» λόγω του οργανογράμματος διότι ούτε εφαρμόζεται, ούτε αλλάζει.  Αν εφαρμοστεί τι θα γίνει με τον πολιτικό αερολιμένα;  Αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα πως θα επιλυθεί;  Ποιο θα είναι το αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής;

Τίθεται συνεπώς ακόμη μια διάσταση, γιατί η ύπαρξη και η ανεπηρέαστη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου που υποστηρίζεται ενεργά από τους ένστολους έχει όφελος οικονομικό πρωτίστως (θέσεις εργασίας) σε τόσες χιλιάδες κόσμο σε Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Λευκάδα.

Το ζήτημα δεν είναι στρατιωτικό μόνο, αλλά είναι ζήτημα ανάπτυξης και ασφάλειας, καθώς διαφαίνεται πως ίσως δεν υπάρχει πρόβλεψη και διάθεση για επίλυση του ζητήματος από τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν είναι μόνο ζήτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερο όφελος, ενώ «αντίκτυπο» υπάρχει και στο υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω των πολλών επιχειρηματικών – επαγγελματικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και στους γύρω νομούς από το αεροδρόμιο.

Η προσέγγιση αυτή γίνεται με κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς οι στρατιωτικοί του αεροδρομίου του Ακτίου λόγω του καθήκοντός τους θα φέρουν σε πέρας κάθε τι μπορεί να προκύψει, όσα άτομα και αν είναι. Ωστόσο με την συμπαράσταση των φορέων της περιοχής θα επιλύσουν τον ζήτημα του οργανογράμματος που τους έχει βάλει σε κλίμα αβεβαιότητας και θα διασφαλίσου τις θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια στον μέγιστο βαθμό που απαιτεί ο μεγάλος «όγκος» των τουριστών και το θετικό πρόσημο που έχει η ανάπτυξη σε 3 νομούς που φέρνει το αεροδρόμιο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Επανέρχεται η κοινωφελής εργασία ως ποινή – Δουλειά αντί φυλακής στο Δήμο Αγρινίου 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ