ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑδύναμα τα επιχειρήματα για την ελιά Καλαμών των Καλαματιανών στο ΣτΕ

Αδύναμα τα επιχειρήματα για την ελιά Καλαμών των Καλαματιανών στο ΣτΕ

Αδύναμα τα επιχειρήματα για την ελιά Καλαμών των Καλαματιανών στο ΣτΕ

Ούτε ζήτημα νομιμότητας αλλά ούτε οικονομική βλάβη από την πολυθρύλητη απόφαση Αποστόλου (331/20735/2018 – ΦΕΚ 648Β/26-2-2018) για την ελιά Καλαμών, μπόρεσαν να αποδείξουν οι προσφεύγοντες κατά της απόφασης φορείς της Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιου της Επικρατείας το πρωί της 1ης Ιουνίου 2021.

Οι προσφεύγοντες δια των νομικών τους εκπροσώπων ζήτησαν για μια ακόμη φορά την ακύρωση της απόφασης, με την οποία, ως γνωστόν, από το 2018 και μετά αποσαφηνίζεται το καθεστώς διακίνησης της ποικιλίας  ελιά Καλαμών, με την εμπορική ονομασία Kalamata Olives. Σημειωτέον ότι η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται εδώ και έναν αιώνα και αποδεικνύεται βάσει εγγράφων από το 1935.

Οι πληροφορίες του Agronews κάνουν λόγο για αδύναμη επιχειρηματολογία από την πλευρά των προσφευγόντων κατά της απόφασης Αποστόλου, καθώς δεν κατέστη δυνατή, ούτε η τεκμηρίωση της μη νομιμότητας αυτής ούτε και η οικονομική ζημιά όσων στρέφονται εναντίον της σχετικής ρύθμισης.

Την νομιμότητα της απόφασης στήριξε με παράσταση στο ΣτΕ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τονίζοντας με σαφήνεια ότι είναι άλλο το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και άλλο η ποικιλία Καλαμών, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό υλικό μιας ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται σε όλη τη χώρα και δύναται να διακινηθεί διεθνώς με την ονομασία Kalamata Olives.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τους υπερασπιστές του θεσμοθετήματος Αποστόλου, προκύπτει με σαφήνεια ότι οι προσφεύγοντες και οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο φορείς της Καλαμάτας, όχι μόνο δεν ζημιώθηκαν από την Υπουργική Απόφαση 332/20735/2018, αντίθετα, ο τζίρος που εμφανίζεται (στο προϊόν ΠΟΠ) είναι μεγαλύτερος μετά το 2018, δηλαδή μετά την θέσπιση της απόφασης.

Ο παραπάνω πίνακας βρίσκεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊοντων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτυπώνει μεταξύ άλλων την αύξηση των εξαγωγών της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, μετά τη ρύθμιση Αποστόλου. Ολόκληρο το έγγραφο όπως παρουσιάστηκε στο ΣτΕ είναι διαθέσιμο εδώ.

Επίσης τέθηκε από όλους τους παρεμβαινοντες και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οτι υπάρχει σοβαρό θέμα και πιθανότατα εκπροθεσμου χαρακτήρα της αίτησης ακύρωσης του ΣΥΜΕΠΟΠ.

Οι διάδικοι παρέστησαν αυτοπροσωσπως δια των Πληρεξουσιων δικηγόρων τους. Συγκεκριμένα οι ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ, Επιμελητήρια Φθιώτιδας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανιας και οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων και Στυλίδας  με τη Δικηγόρο Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου, οι Εταιρείες ΓΑΙΑ κλπ με τον κο Αχιλλέα Παπουτσακη ,οι εταιρίες Γεωργούδης κλπ με τον κο Ξενοφώντα Παπαρρηγόπουλο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον κο Αντωνόπουλο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: Ξεκινούν οι αγορεύσεις της δίκης Καλαμών, περιπέτειες για παραγωγούς

Λίγο μετά τις 9,30 το πρωί της Τρίτης 1 Ιουνίου αρχίζει έπειτα από πολλές αναβολές η δίκη για την υπόθεση των Kalamata Olives στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τους μεν Μεσσήνιους να διεκδικούν την κατάργηση της χρήσης Kalamata για τις παραγωγές εκτός της ζώνης ΠΟΠ.

Από την άλλη, Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς, ΠΕΜΕΤΕ και φορείς από δήμους με μεγάλη παραγωγή διεκδικούν την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, που ενέταξε το 2018 στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών το «Kalamata» ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών.

Πρόκειται ως γνωστόν για μια υπουργική Απόφαση (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) που διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

Η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τοπικούς φορείς της Καλαμάτας, θα επιχειρηθεί να χαρακτηριστεί ως εκπρόθεσμη από τους υπέρμαχους της απόφασης Αποστόλου, αφού όπως υποστηρίζουν, κατατέθηκε αφ’ ότου είχε παρέλθει το χρονικό πλαίσιο για την υποβολή ενστάσεων, όταν ακόμα η όλη υπόθεση βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον έξι μήνες.

Αν όμως το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ του αιτήματος των φορέων της Καλαμάτας, αναμένεται το κλίμα αβεβαιότητας και οι οικονομικές ζημιές να γίνουν αντιληπτές κιόλας από την επερχόμενη συγκομιστική και εμπορική περίοδο, αφού 90.000 τόνοι περίπου ελιάς Καλαμών θα απωλέσουν το εμπορικό τους πλεονέκτημα στις αγορές. Μάλιστα δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον γειτονικό κλάδο του ελαιολάδου, αφού δεν αποκλείεται μεγάλο ποσοστό της παραγωγής αυτής, 80% περίπου βάσει εκτιμήσεων ανθρώπων της αγοράς, να διοχετευτεί στα ελαιοτριβεία, προκαλώντας κύματα συμφόρησης στην αγορά ελαιολάδου που μόλις τελευταία κατάφερε να βρει βηματισμό έπειτα από μια τριετία πιέσεων στην αγορά.

Υπό αυτήν την έννοια, η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τοπικούς φορείς της Καλαμάτας βάζει μπροστά σε νέες αβεβαιότητες που κάνουν ορατό τον οικονομικό κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο (παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α.) που έχει επενδύσει στην ελιά και ειδικότερα στην επιτραπέζια ποικιλία Καλαμών.

Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επανειλημμένα φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), μεμονωμένες επιχειρήσεις από την Καλαμάτα αλλά και το σύνολο των μεταποιητών και εξαγωγέων (ΠΕΜΕΤΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση εφόσον ανατραπεί η υπουργική απόφαση, με την ζημιά να είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές ελιών Καλαμών εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Αυστραλία, Καναδά, κλπ. Αυτές άλλωστε διαμορφώνουν και το 60 με 70% των εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν Kalamata olives. Οι αντίστοιχες Τουρκικές, Αιγυπτιακές, κλπ  όμως δεν μπορούν να εμποδιστούν να κάνουν χρήση της ονομασίας αυτής. Παράλληλα είναι γνωστό ότι, επειδή η παραγωγή του Νομού Μεσσηνίας είναι μικρή, περίπου όλες οι επιχειρήσεις του Νομού προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμών από άλλους νομούς (κυρίως Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα), αφήνοντας στην κρίση του καθενός την σήμανση του προϊόντος τους όταν το διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.

Θέμα χρόνου η σύλληψη του ασυνείδητου οδηγού που εγκατέλειψε τη 12χρονη – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας στον “Δυτικά Fm 92.8”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr