ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Αδειάζει» το πορτοφόλι των Αιτωλοακαρνάνων – Μπαράζ ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα

«Αδειάζει» το πορτοφόλι των Αιτωλοακαρνάνων – Μπαράζ ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα

«Αδειάζει» το πορτοφόλι των Αιτωλοακαρνάνων – Μπαράζ ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα

Νέες αυξήσεις σε τρόφιμα αλλά και σε προϊόντα που προμηθεύεται ένα νοικοκυριό, περνούν σταδιακά τις μέρες αυτές. Οι αυξήσεις αυτές είναι μέχρι και 25%, ενώ δεν αποκλείεται οι ανατιμήσεις να συνεχιστούν. Από την αρχή του έτος μέχρι και σήμερα η αύξηση σε διάφορα προϊόντα έχει αγγίξει το 33%!

Η τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων αδειάζει, ενώ παράλληλα το ντόμινο στις αυξήσεις των τιμών δεν φαίνεται να σταματάει, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων «φούντωσε» περισσότερο μετά το Πάσχα!

Τα ποσοστά των αυξήσεων σε διάφορά απαραίτητα προϊόντα που αφορούν τη διατροφή, αλλά και το νοικοκυριό, από την αρχή του έτους και κυρίως μετά το Πάσχα είναι ικανά, ώστε  εκάστοτε καταναλωτής να αντιληφθεί την κατάσταση, που απ’ ότι φαίνεται αντί να σταματήσει θα «φουντώσει», καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα και αναλύει το λόγο που γίνεται αυτό.

lexouritis
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης τονίζει: «ο καταναλωτής σωρευτικά έχει χάσει από την τσέπη του 15%, τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μιλάμε δηλαδή για αφαίμαξη. Σε άλλες εποχές η απώλεια του 15% από το εισόδημα θα ήταν λόγος επανάστασης. Ακόμη και σε ορισμένα είδη βενζίνης από την ημέρα της άρσης των περιορισμών της μετακίνησης η αύξηση φτάνει έως και το 12%, οι τιμές στα καύσιμα «καίνε». Η αύξηση για να μην φαίνεται στον καταναλωτή γίνεται λεπτό – λεπτό.

Το κόλπο είναι ότι τα σουπερ μάρκετ μπήκαν στην διαδικασία διάθεσης στον καταναλωτή προϊόντων δικής τους παραγωγής, τα λεγόμενα ιδιωτικής ετικέτας, φροντίζοντας να διαθέτουν σχεδόν όλα τα προϊόντα. Για να υπάρχει ψυχολογική και οικονομική διαφορά λ.χ στο φρέσκο γάλα η τιμή του προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας είναι στα 88 λεπτά, ενώ τα επώνυμα γάλατα κοστίζουν από 1,28 έως 1,38, συνεπώς ο καταναλωτής πάει αμέσως στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αυτά δηλαδή που παράγουν τα ίδια τα σουπερ μάρκετ. Πρέπει να πρωτοστατήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και να ασχοληθεί, κάτι που δεν κάνει, ώστε να υπάρξει αντίδραση.

Αν ελεγχθούν από το Υπουργείο οι τριγωνικές συναλλαγές, άμεσα ο καταναλωτής θα έχει όφελος στα επώνυμα προϊόντα της τάξεως του 50%. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται παράλληλη εισαγωγή για επώνυμα μακαρόνια από την Ιταλία και να διατίθεται στην ελληνική αγορά στο 1,20 και με ιδιωτική ετικέτα να διατίθεται στα 80 περίπου λεπτά.  Δεν γίνεται ένα φόρεμα σε κατάστημα να κοστίζει 80 ευρώ και ακριβώς το ίδιο φόρεμα σε κινέζικα καταστήματα να κοστίζει 10 ευρώ.

Πέρσι η τιμή του φρέσκου γάλακτος ήταν από  1,08 έως 1,18 και σήμερα η τιμή του είναι από 1,28, έως 1,35 και βάλε. Τα ποσοστά των αυξήσεων από την αρχή του έτους και κυρίως μετά το Πάσχα έχουν ως εξής: χαρτικά 3,5%, όσπρια 3% – 10%, ελαιόλαδο 15% – 20%, καφές, 2,80%, σπορέλαια 14%, φυτίνη 14%, μπισκότα 3,3% – 5%, σακούλες απορριμμάτων 5%, φίλτρα καφέ 4,5%, αλουμινόχαρτο 4,5%, σαπούνι 3%, αβγά 5%, μωρομάντηλα 6,5%, απορρυπαντικά πλυντηρίου 2,5%, τα μακαρόνια από το 1,05 που είχαν πέρυσι σήμερα η τιμή τους ανέρχεται στο 1,17 και 1,18 ευρώ.

Το μισό κιλό στις φράουλες που είναι προϊόν εποχής κοστίζει 1,5 ευρώ. Και συνεχίζουμε ως προς τα ποσοστά των αυξήσεων. Ρύζι 11% – 15%, κατεψυγμένα ψάρια 5% – 8%, τυριά 3%, κρασιά από 3% έως 6%, μπύρες 2% – 5,5%, αναψυκτικά 1,5% έως 5,5%, εμφιαλωμένο νερό 3% – 6,5%, χυμοί 2% – 5%. Στα προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον covid-19, όπως καθαριστικά, πανάκια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ οι αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 200%. Πρέπει ο καταναλωτής να προστατέψει την τσέπη του να κάνει έρευνα αγοράς, πρέπει να ελέγχει τι αγοράζει».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Που θα γίνουν δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στην Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr