Αδ. Γεωργιάδης: Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση μισθού το 2024 λόγω τριετιών

Για το θέμα των τριετιών μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική για τις…

6054692-scaled-1

Για το θέμα των τριετιών μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις από την Πρωτοχρονιά.

«Οι τριετίες είναι απολύτως υποχρεωτικές, είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Ισχύει από 1/1/24 και άμεσα θα δουν κάποιοι άνθρωποι αύξηση στο μισθό τους. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πολλοί, θα είναι περίπου 100.000. Προϊόντος του χρόνου όμως, στην τριετία θα φτάσει περίπου τις 600.000 -700.000 και μόλις κλείσει η τριετία θα τους πιάσει όλους».

Μάλιστα όπως ανέφερε, όσες επιχειρήσεις δεν δώσουν αυξήσεις σε όσους τις δικαιούνται, θα τους επιβληθεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας. «Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην «Εργάνη» και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο».

Αναφερόμενος στον στόχο της Κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Ο στόχος της Κυβερνήσεως παραμένει 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2027. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα γίνει όχι με το ζόρι αλλά με τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων και το έλλειμα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης που ισχύει στον καπιταλισμό. Οδηγεί ήδη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό, τα χρόνια που έρχονται, σε αύξηση της αξίας της μισθωτής εργασίας σε μία επιχείρηση».

Πηγή: ertnews.gr