ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑχελώος: Ο Αγοραστός βρίσκει «φαραωνικά» τα αιολικά, αντίθετα από την Εκτροπή!

Αχελώος: Ο Αγοραστός βρίσκει «φαραωνικά» τα αιολικά, αντίθετα από την Εκτροπή!

Αχελώος: Ο Αγοραστός βρίσκει «φαραωνικά» τα αιολικά, αντίθετα από την Εκτροπή!

Αχελώος: Ο Αγοραστός βρίσκει «φαραωνικά» τα αιολικά, αντίθετα από την Εκτροπή αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, το οποία αναλυτικά έχει ως εξής: 

Όλο και περισσότερο χρησιμοποιεί την λέξη «φαραωνικό» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι του έκανε εντύπωση και την υιοθέτησε, μετά τις χιλιάδες φορές που έχει ακούσει τους φορείς και τους αιρετούς της Αιτωλοακαρνανίας να την χρησιμοποιούν για την Εκτροπή του Αχελώου! Το έργο που έχει μπλοκαριστεί έξι φορές από το ΣτΕ και διαρκώς επανέρχεται παρότι είναι… φαραωνικό.

Ο λόγος για τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στον ορεινό όγκο της Θεσσαλίας και τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας απορρίπτει συλλήβδην, διότι θα υποβαθμίσουν αισθητικά τον χαρακτήρα και την παραγωγή της περιοχής. Της ίδιας περιοχής (σ.σ. περιλαμβάνεται και θέση στην Μεσοχώρα) που θα αλλάξει για πάντα με την εκτροπή του Αχελώου!

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως, από τη εκτροπή του Αχελώου για να γεμίσει… ο Πηνειός είναι μεγαλύτερες ή οι ανεμογεννήτριες στα βουνά; Ασφαλώς και η δεύτερη περίπτωση θα έχει κάποιο αποτύπωμα αλλά ποια είναι η σύγκριση;

Με πρόφαση το φράγμα της Μεσοχώρας να αλλάξει ο ρους του Αχελώου ή να στηθούν κάποιες ανεμογεννήτριες- ίσως όχι όλες όσες προτείνονται; Διότι, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά στο κοινό και οι τέσσερις φάκελοι που αφορούσαν π.χ. εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στον νομό Τρικάλων έχουν λάβει και οι τέσσερις αρνητική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια.

Αχελώος: Ο Αγοραστός βρίσκει «φαραωνικά» τα αιολικά, αντίθετα από την Εκτροπή!
Ο Κώστας Αγοραστός

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Αγοραστός εξήγησε στο τελευταίο Π.Σ. ότι «πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχε ακυρωθεί η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ σε περιοχή του πρώην Δήμου Κλεινοβού Καλαμπάκας (περιοχή Τριγγίας) και δεν εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».

«Μετά την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, οι χρήσεις γης μεταβάλλονται δραστικά και ουδέποτε επανέρχονται στο πρότερο καθεστώς, λόγω του μεγέθους της μη αντιστρεπτής επέμβασης», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικού τύπου οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του ορεινού τοπίου και οριστική απώλεια της τουριστικής και αισθητικής αξίας του, ακυρώνοντας κάθε προστιθέμενη αξία του για μια μελλοντική ήπια αξιοποίηση και πραγματικά πράσινη ανάπτυξη».

Τέλος, ο Κ. Αγοραστός εξήγησε ότι από τις παρεμβάσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε συνάρτηση με τα συνοδά έργα απειλείται η εκτατική κτηνοτροφία και κατακερματίζεται ο χώρος βόσκησης, πλήττοντας την παραδοσιακή παραγωγή».

Τα ίδια θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για τις χρήσεις γης, την παραγωγή και το τοπίο μετά τη εκτροπή ενός ποταμού με το μέγεθος του Αχελώου!

Με βάση την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχουν εκδοθεί αρκετές άδειες παραγωγής ΑΣΠΗΕ και αρκετοί άλλοι φάκελοι βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης, εντός της ορεινής ζώνης Πίνδου (περιοχή Ασπροποτάμου και Μεσοχώρας) εντός της Π.Ε. Τρικάλων. Συνολικά σχεδιάζονται να υλοποιηθούν 33 ΑΣΠΗΕ με πάνω από 300 Ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ.

Αλλά στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε και πάλι τον σχεδιασμό «φαραωνική επέμβαση άνευ προηγουμένου, που δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό, υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία των περιοχών αυτών». Αντίθετα για την Εκτροπή του Αχελώου έχει πει ότι είναι έργο ύπαρξης για την Θεσσαλία.

Αλήθεια, η  λύση των ΑΠΕ πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από τα οποία εξαρτόμαστε για την ενέργεια, δεν είναι ζωτικής σημασίας και ύπαρξης για όλη τη χώρα;

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο: Προβληματισμός για τις «τρύπες» των Δήμων

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ