Αγρίνιο: Χωρίς προσδοκίες οι Απόκριες και υποτονική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης

Κ. Ναστούλης: «Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν θα αλλάξει κάτι, κάνουμε σχέδια για εκκίνηση από του χρόνου»

<p>estiash-agrinio-apokries</p>

Υποτονική ήταν η κίνηση στα καταστήματα εστίασης όλο το διάστημα της Αποκριάς, κάτι που αναμένεται να… κορυφωθεί και το τριήμερο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Μόνη ίσως εξαίρεση τα παιδικά ή σχολικά πάρτι που θα γίνουν από όσους θα μείνουν εντός των τειχών.

Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί με αποκορύφωμα φυσικά ότι δεν υπάρχει οργανωμένο και καθιερωμένο καρναβάλι σε μια τόσο μεγάλη πόλη, εδώ και πολλά χρόνια για λόγους γνωστούς που έχουν εξαντληθεί και έχουν εξαντλήσει όσους τους επαναφέρουν εδώ και χρόνια.

Οι βλέψεις των επαγγελματιών για αυτό το τριήμερο δεν ήταν αυξημένες ούτως ή άλλως, καθώς εδώ και χρόνια ένα «μικρό Αγρίνιο» μετακινείται μαζικά προς κοντινούς προορισμούς που διαθέτουν καρναβαλικές εκδηλώσεις και φυσικά προς την Πάτρα που είναι πόλος έλξης για όλη την χώρα. Στα παραπάνω δεδομένα έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και ο παράγοντας της Ναυπάκτου που πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο πόλο έλξης ειδικά για το Αγρίνιο. Η Ναύπακτος δεν είναι πλέον ενδιάμεσος σταθμός για ένα μονοήμερο αλλά έχει κόσμο σε όλη την διάρκεια του Τριωδίου και ειδικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ούτως ή άλλως η Ναύπακτος έχει γίνει προορισμός για τα τριήμερα όλου του χρόνου, πόσο μάλλον φέτος που θα έχει και ένα οργανωμένο και μονοθεματικό «πειρατικό» καρναβάλι αφού εκεί οι τοπικοί παράγοντες αποφάσισαν να παίξουν το ιστορικό χαρτί της εποχής που η πόλη ήταν ορμητήριο πειρατών, εξ ου και το όνομα «μικρό Αλγέρι» που την συνόδευσε.

Παρά ταύτα οι υπηρεσίες που παρέχουν τα καταστήματα είναι υψηλού επιπέδου και ανέκαθεν η περιοχή στον τομέα καφέ, εστίασης και διασκέδασης είχε ποιότητα, η οποία διατηρείται στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πολλοί δε επαγγελματίες προχώρησαν σε αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και νομίζω καλά έκαναν και το προσφερόμενο επίπεδο συνεχώς αναβαθμίζεται. Όμως είναι κάτι καθιερωμένο εδώ και χρόνια ότι η εποχή γύρω από τις Απόκριες είναι για έξοδο από το Αγρίνιο και όχι για συγκέντρωση κόσμου, παρά τις προσπάθειες του δήμου για τοπικά δρώμενα και παρά τα μικρά περιφερειακά καρναβάλια που έχουν κανονιστεί φέτος σε πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

«Το θέμα είναι από δω και στο εξής τι κάνουμε», λέει στη «Συνείδηση» ο Κώστας Ναστούλης, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίαση στο Αγρίνιο. «Πιστεύω ότι έχουν καταλάβει όλοι πως το Αγρίνιο πρέπει να έχει δικές του καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα δώσουν χρώμα στην πόλη. Είναι αργά αν το δούμε χρονικά, όμως, πλέον, το ζητά όλος ο κόσμος, δεν αφορά μόνο την εστίαση και την αναψυχή, είναι έλλειμμα στην τοπική κουλτούρα. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει η ιδέα στους περισσότερους και θεωρώ ότι από του χρόνου κάτι θα έχουμε. Πρέπει να πω ότι έχουν γίνει οι πρώτες ανεπίσημες επαφές, ο δήμος είναι θετικός και θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να γίνει κάτι σοβαρό. Όμως είναι εγχείρημα που θέλει κόσμο, εθελοντές, διάθεση, ιδέες και φυσικά πόρους, δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. Έχουμε να διανύσουμε ένα μεγάλο στάδιο από τα τόσα χρόνια που δεν γινόταν τίποτε αλλά η διάθεση φαίνεται να υπάρχει», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Εστίασης κι Αναψυχής στην περιοχή, η εικόνα φέτος στην εστίαση και την αναψυχή γύρω από τις Απόκριες είναι υποτονική κι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. «Ίσως τα δύο βράδια Σαββάτου και Κυριακής να υπάρξει κάποια κινητικότητα αλλά δεν αναμένονται πολλά, έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αν είναι περισσότερος ή λιγότερος από άλλα χρόνια, είναι πάντως πολύς σε σημείο που να είναι απώλεια για τη δική μας δουλειά. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο κλάδος μας, όπως κάθε χρόνο, θα προσαρμόσει υπηρεσίες και προϊόντα στο έθιμο της νηστείας μέσα στην Σαρακοστή με μενού ειδικά για την εποχή», καταλήγει ο κ. Ναστούλης.
Να σημειωθούν ότι μετά τα κούλουμα έχουν ξεκινήσει εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητές του Δήμου, ενώ για φέτος υπάρχουν δύο «μικρά» καρναβάλια στο Δήμο Αγρινίου στις 17/03, το ένα στις Παπαδάτες και το άλλο στο Παναιτώλιο.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Η «Βασούλα μόνη» του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη στο ελληνόφωνο Σαλέντο