ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο1 στους 3 εμπόρους δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ

1 στους 3 εμπόρους δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ

1 στους 3 εμπόρους δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ

Τραγική η κατάσταση στην αγορά – «Αδειάζουν» τα ταμεία των επαγγελματιών

1 στους 3 εμπόρους δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ

Την πάταξη του παραεμπορίου ζητούν εκτός των άλλων οι καταστηματάρχες

 

 

Επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ καταδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό εμπορικό κόσμο. Ωστόσο, πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που επισημαίνουν πως τα οικονομικά δεδομένα των κλάδων που υπάγονται στο ταμείο, είναι τέτοια που πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τις συναλλαγές τους και να πληρώνουν κάθε φορά όσα χρήματα διαθέτουν, γιατί έτσι και ο ΟΑΕΕ θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν, τόσο τα παλιά τους χρέη, όσο και τα υφιστάμενα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ το 37% των ασφαλισμένων του, έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή παλιών και νέων οφειλών, ενώ μόλις το 63% των ασφαλισμένων πληρώνει κανονικά. Την ίδια στιγμή, το ταμείο αναζητά 4,1 δισ. ευρώ έχοντας μεταφέρει στο κέντρο είσπραξης οφειλών τις υποθέσεις σχεδόν 137.000 οφειλετών του.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, όπως αυτά αποτυπώνονται μέχρι και τις 30-06-2016, προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

  1. Πλήθος ενεργών ασφαλισμένων (6/2016): 697.876
  2. Πλήθος ενεργών ασφαλισμένων/ οφειλετών: 320.883
  3. Πλήθος διακοπέντων ασφαλισμένων/ οφειλετών:246.612
  4. Σύνολο οφειλετών (ενεργοί και διακοπέντες):567.495
  5. Πλήθος συνεπών ενεργών χωρίς οφειλές ασφαλισμένων ΟΑΕΕ 2016 (μέσος όρος 1ο-3ο δίμηνο 2016):442.610.

Όπως αναλυτικά επισημαίνει η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία η πραγματική εικόνα των οφειλετών του είναι η εξής:

  1. Το πλήθος των ασφαλισμένων που καταβάλλουν εισφορές σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει με αφαίρεση του συνόλου των οφειλετών (567.495) από το πλήθος των ενεργών ασφαλισμένων (697.876), διότι στο μεν σύνολο οφειλετών περιλαμβάνονται και 246.612 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν διακόψει δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα οφείλουν παλαιότερες εισφορές, στο δε πλήθος των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται μόνο όσοι εξακολουθούν να είναι ενεργοί και να ασκούν δραστηριότητα.
  2. Το πλήθος των ασφαλισμένων που καταβάλλουν εισφορές κάθε δίμηνο σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει με αφαίρεση του πλήθους ενεργών ασφαλισμένων οφειλετών (320.883) από το πλήθος ενεργών ασφαλισμένων (697.876). Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΟΑΕΕ, στο πλήθος των ενεργών ασφαλισμένων οφειλετών περιλαμβάνονται και ασφαλισμένοι οι οποίοι είναι συνεπείς στην τρέχουσα καταβολή των εισφορών τους, αλλά μπορεί να έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε οφειλή κατά το παρελθόν. Αυτό, σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, αποδεικνύεται και από το πλήθος των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς στην καταβολή εισφορών και το οποίο αναλυτικά για το 2016 έχει ως εξής:

1ο δίμηνο 2016: 448.969

2ο δίμηνο 2016: 436.133

3ο δίμηνο 2016: 442.727

  1. Συνεπώς, το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλει εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 άτομα, ήτοι σε ποσοστό 63%. Σύμφωνα με την έκθεση του δευτέρου τριμήνου του ΚΕΑΟ, από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΑΟ αφορά στην παλαιότητα των οφειλών των ασφαλισμένων όλων των ταμείων. Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών οφειλών ύψους 16, 6 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ δημιουργήθηκε πριν από το 2009. Έτσι έχουμε δύο ομάδες οφειλετών. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν για πρώτη φορά οφειλές το 2009 ή παλαιότερα και η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει οφειλέτες που δημιούργησαν οφειλές για πρώτη φορά μετά το 2009.

Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 16.613.714.105 ευρώ, το 19,99% (ποσό 3.321.681.127) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 80,01% (ποσό 13.292.032.979) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 ή παλαιότερα.

Με τα δεδομένα αυτά πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που υποστηρίζουν πως για να μπορέσει όλο το «οικοδόμημα» του ασφαλιστικού φορέα και των ασφαλισμένων να διατηρηθεί, τουλάχιστον ως έχει, αν όχι να βελτιωθεί, βάση της λογικής «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» πρέπει να ανταμειφθεί και η καλή πρόθεση και η προσπάθεια πολλών ασφαλισμένων να πληρώσουν ακόμη και 50 ευρώ. Αν αυτό προσμετρηθεί και η διοίκηση δείξει μια καλή πρόθεση και στάση, τότε όλο και περισσότεροι, θα προσέρχονται στα ταμεία του Οργανισμού για να καταβάλουν ότι μπορούν.

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου
Ο Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου τόνισε πως «στην επταετία της κρίσης αναδείχθηκε μαζί με την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς την εφορία και η αδυναμία προς τα ταμεία. Βλέπουμε το 50% και πλέον σε σύνολο 700.000 με 750.000 να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τον ασφαλιστικό φορέα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πρέπει να γίνει κάτι, μιας και ο ΟΑΕΕ θέλει να πληρώνει συντάξεις και να καλύψει την  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να βρει ένα τρόπο για να αυξήσει τα έσοδά του. Έχει γίνει πρόταση και φαίνεται πως έχουν αρχίσει να το σκέφτονται. Να γίνει δηλαδή πάγωμα των παλαιών οφειλών για να μπορεί ο καθένας να δίνει σύμφωνα με την δυνατότητά του, ακόμη και 20 με 50 ευρώ το μήνα, αφού υπάρχει ανάγκη να γεμίσει το ταμείο. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα από τον ΟΑΕΕ μέχρι και 31/12 στους ασφαλισμένους που τέθηκαν εκτός ρύθμισης, όχι από δική τους ευθύνη, αλλά για λόγους συστήματος, να μπορέσουν να ξαναμπούν. Το βασικό είναι να έχουν την δυνατότητα να δίνουν έστω και λίγα χρήματα. Για τις παλιές οφειλές υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλυφθούν. Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις τρέχουσες οφειλές».

Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος
Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος

Ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος σημείωσε ότι «είναι γεγονός πως στα μαγαζιά υπάρχει κρίση με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όσο και να θέλουν. Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν είναι σημερινό πιστεύω, γιατί υπάρχουν άτομα που χρωστούν και δεν έχουν πληρώσει εδώ και 15 ή και 20 χρόνια που δεν υπήρχε η κρίση. Εγώ, όσο μπορώ θα πληρώνω. Καθημερινά κλείνουν καταστήματα και η κρίση φαίνεται στα μαγαζιά. Βασική αιτία, είναι η δυσβάστακτη φορολογία και ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο παραεμπόριο. Το λάθος είναι, ότι, για να «χτυπήσουν» την κατάσταση αυτή ψάχνουν μόνο στα μαγαζιά, ενώ την ίδια στιγμή το παραεμπόριο οργιάζει».

Ο Απόστολος Καλαιτζόπουλος
Ο Απόστολος Καλαιτζόπουλος

Ο Απόστολος Καλαϊτζόπουλος ανέφερε πως «είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση που χρόνια βιώνει η ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μόνο από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση, είναι περισσότερο από μια δεκαετία. Τα βάρη που «πέφτουν» σε έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι πολλά και μεγάλα κα δεν είναι μόνο αυτά του ΟΑΕΕ. Ξεκινούν από τα αυξημένα ενοίκια που υπήρχαν, ακόμη και τα χρήματα που «έφαγαν» στο χρηματιστήριο, όπως του ΟΑΕΕ που ήταν υγειές ταμείο και μετά βρέθηκε μηδενικό, τις συγχωνεύσεις που ακολούθησαν κτλ. Είναι δύσκολο σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει 1.000 ευρώ το δίμηνο και γι’ αυτό όσες δόσεις και αν υπάρξουν δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά και να μπορεί να ανταποκριθεί. Πιστεύω πως το 70% της αγοράς τον επόμενο χρόνο θα είναι εκτός αγοράς λόγω των πολλών χρεών, όχι μόνο στον ΟΑΕΕ, αλλά συνολικότερα».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr