Στο «ψυγείο» μέχρι νεοτέρας η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου!

Αγώνας δρόμου για το Άκτιο - Αμβρακία, καλά τα νέα για την παράκαμψη της Αμφιλοχίας «Βρισκόμαστε σε ουσιαστικά έργα, και όχι σε έργα βιτρίνας. Η…

IMG_20160902_150812

Αγώνας δρόμου για το Άκτιο - Αμβρακία, καλά τα νέα για την παράκαμψη της Αμφιλοχίας

«Βρισκόμαστε σε ουσιαστικά έργα, και όχι σε έργα βιτρίνας. Η Δυτική Ελλάδα είναι η πιο αδικημένη Περιφέρεια της χώρας». Με τις λέξεις αυτές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του κατά τη διάρκεια της χθεσινής του περιοδεία σε Ολυμπία και Ιόνια Οδό. Και αν τα νέα είναι καλά για το σύνολο της Ιόνιας Οδού, επιβεβαιώθηκαν τα πλέον αρνητικά σενάρια για την πολυπόθητη κάθετη σύνδεση του Αγρινίου και τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία. Για το μεν πρώτο ξεκαθαρίστηκε ότι μπαίνει οριστικά στο «ψυγείο» μιας και δεν υπάρχει καν μελέτη, και για το δεύτερο θα καταβληθεί αγώνας δρόμου για επαναπροκήρυξη εργολαβιών μέχρι την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη χθεσινή ημέρα για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, που ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπήκε ένα τέλος στην ανομία μετά από 27 χρόνια και πως αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας και φυσικά αυτό δεν αφορά τον υπουργό Επικρατείας, όπως είπε.

IMG_20160902_150340

 

«Εξοικονομήσαμε απο τα έργα 765 εκατ. ευρώ – Δίνουμε τη μάχη της ανάκαμψης και της επανόδου στην ανάπτυξη»

 

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή (χθεσινή) ημέρα είναι ξεχωριστή για τη δυτική Ελλάδα, την πιο αδικημένη πλευρά της χώρας, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι τα τμήματα της Ολυμπίας οδού που παραδίδονται στην κυκλοφορία, είναι οι πρώτοι καρποί μιας δύσκολης προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο. Αναφερόμενος στα έργα των οδικών αξόνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, εξοικονομήθηκαν 172 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία οδό, 230 από την Ιόνια οδό και 225 από τον Μορέα. Ενώ έως τον Μάρτιο του 2017, πέραν των τριών αυτών οδικών αξόνων, ολοκληρώνονται και οι άλλοι δύο, ο Ε65 και τμήμα Μαλιακού - Κλειδίου. Τόνισε ότι είναι έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και συμβάλλουν πάρα πολύ, στην αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής Ελλάδας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε η χρήση των οδικών αξόνων να μην έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Συμπλήρωσε ότι σταδιακά θα μπούμε στη λογική των αναλογικών διοδίων.

IMG_20160902_150322

Κάνοντας λόγο για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε πως σημασία έχει ότι παράγουμε πλούτο σε υποβαθμισμένες περιοχές, προσθέτοντας ότι παρά τις «Κασσάνδρες» το 2016 δεν θα έχει αρνητικό πρόσημο, ενώ το 2017 αναμένουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μίλησε, επίσης, για σταδιακή υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, καθώς έχουν επανεκκινήσει έργα που είχαν βαλτώσει, υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, υπάρχει αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μετά από 7 χρόνια συνεχούς μείωσης, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ισχυρότερη, ενώ έχουν εγγραφεί και έργα υποδομών στην πλατφόρμα του πακέτου Γιούνκερ.

IMG_20160902_150210

Επιπροσθέτως, πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που ολοκληρώνεται το 2020 και, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη της διαδρομής Αθήνα-Τρίκαλα, σε λιγότερο από 3 ώρες, στον αυτοκινητόδρομο Πύργου-Πατρών που θα ολοκληρωθεί το 2021, στα σιδηροδρομικά έργα του προγράμματος 2018-2022 Αθηνών-Θεσσαλονίκης και Αθηνών-Πατρών, καθώς και στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην 4η γραμμή του μετρό της Αθήνας, στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης και την επέκταση του τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Αιτωλοακαρνάνας υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

IMG_20160902_150123

Σε ότι αφορά την Ιόνια Οδό, μιλώντας από το σημείο εισόδου των δίδυμων σηράγγων της Κλόκοβας στη Ρίζα Αντιρρίου, μήκος 2,9 χιλιομέτρων, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο του 17’, ο λόγος για 196 χιλιόμετρα από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα. Το ταξίδι θα διαρκεί πλέον 1 ώρα και 40 λεπτά από περίπου 3 και 30 που είναι σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι τα τροχαία ατυχήματα υπολογίζεται να μειωθούν κατά 80%.

IMG_20160902_150812

 

Στο «ψυγείο η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου – Αγώνας δρόμου για το Άκτιο - Αμβρακία

Σε ότι αφορά την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου και το Άκτιο – Αμβρακία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε ότι «έχει τεθεί το θέμα και από τον Δήμαρχο της πόλης ότι χρειάζεται μια επιπλέον έξοδος. Δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του παρόντος έργου γιατί το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους χρόνους που προβλέπεται. Έχω πει ότι πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές μελέτες και χαράξεις και να βρούμε μια λύση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα οικονομικά της δεδομένα, να μην έχει πολλές απαλλοτριώσεις και τεράστια κόστη και να δούμε με μια μέση χρηματοδότηση πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα. Μετά όμως το πέρας του έργου, τον Μάρτη του 2017 δηλαδή. Πρέπει να έχουμε παραδώσει την Ιόνια και να έχουμε τελειώσει με τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με την Ευρώπη και μετά να μπορέσουμε να εξετάσουμε παράπλευρα έργα που μπορούν να γίνουν για να αποκατασταθούν οι συνδέσεις με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα όμως μελέτη και μετά η εξεύρεση της χρηματοδότησης. Γιατί για να γνωρίζετε, δεν υπάρχει καν μελέτη για το συγκεκριμένο κομμάτι.

Στο Άκτιο – Αμβρακία έχουμε την εκκρεμότητα του ελέγχου των συμπληρωματικών συμβάσεων από την ΑΤΕΣΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πιστεύω πως μέσα στο Σεπτέμβριο και οι δύο θεσμοί θα έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων σημαίνει πως προχωράμε τις υπάρχουσες εργολαβίες και ολοκληρώνουμε την πρώτη και την τέταρτη. Αυτή δηλαδή που είναι προς την πλευρά του Ακτίου και την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, που θα ολοκληρωθεί πλήρως. Στη συνέχεια, θα γίνει εργολαβία σκούπα για τα υπολειπόμενα τμήματα».

Νίκος Αγγελόπουλος - Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"